kutyafajtak.hu

Hosszú szőrű pireneusi juhászkutya

Közepes termetű, arányos felépítésű, feje hegyes, koponyája lapos, stopja enyhe. Orrháta egyenes, orrtükre fekete. Szeme barna. Füle kicsi, lelógó. Nyaka hosszú, izmos, háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé csapott. Mellkasa mély, hasa felhúzott. Farka rövid. Szőrzete félhosszú, az arcorri részen rövid. marmagassága 40-54 cm; testtömege 20-22 kg.

Származási ország: Franciaország

Eredeti feladata: többcélú juhászkutya

Marmagassága: 40-50 cm / 38-46 cm

Jelleme

Szívós, de visszafogott természetű kutya, amely nagyon szeret gazdája kedvében járni, s az átlagosnál értelmesebb és találékonyabb. Egyáltalán nem finnyás. Eleven és mozgékony állat. A pireneusi juhászkutya éberen figyeli, mi történik a környezetében, s kiváló házőrző. Nagyon jó a szaglása.

Társas viselkedése

A pireneusi juhászkutya a család összes tagjával jól kijön, de általában különösen erősen kötődik egyvalakihez. Szereti a gyerekeket, ha azok kellő tisztelettel bánnak vele. Megfelelő szocializáció esetén példamutatóan viselkedik a többi háziállattal. A kanok némelyike kissé hatalmaskodóan viszonyulhat más kanokhoz, főként, ha azok szintén ebbe a fajtába tartoznak. Az idegenekkel szemben általában eléggé tartózkodó.

Szőrzetápolási igénye

A pireneusi juhászkutya szőrzete viszonylag kevés törődést igényel, hiszen bozontos megjelenésűnek kell lennie. Szőrzete olyan jellegű, hogy heti negyedórányi kefélés és fésülés bőven elegendő a rendben tartásához. Ha szükséges, a hallójáratból kézzel kell kitépkedni a felesleges szőrszálakat. A szakállat időként meg kell mosni, vagy más módon kell megtisztítani.

Tanítása

A kutya nevelése során határozottan és következetesen kell viselkedni, de nem szabad szigorúan bánni vele. Értelmes állat, gyorsan megérti, mit akarnak tőle, és többnyire nagyon szeretne a gazdája kedvében járni. Értelmes állat, a nevelése során fontos a változatosság - semmi sem veszi el jobban a kedvét a munkától, mint az egyhangú gyakorlás.

Mozgásigénye

Ez a kutya nem való olyanoknak, akik mindennél többre becsülik a nyugodt, kényelmes életet. Ha a pireneusi juhászkutyának naponta csak három rövid sétára nyílik lehetősége, igen nehezen kezelhetővé válhat. Ajánlatos naponta lehetővé tenni számára, hogy kitombolja magát egy kis póráz nélküli szaladgálássál vagy játékkal, akár sportból, akár valamiféle munka közben. Ez a fajta a sportos szemléletű családban érzi magát a legjobban.

Alkalmazásai

A pireneusi juhászkutya kiválóan alkalmas mentőkutyának, de jó eredményeket ér el a különböző sportokban, például a labdázásban és az ügyességi próbákon.

Kategória: Pásztorkutyák / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz