kutyafajtak.hu

Hovawart kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/hovawart-kutya#sigProId4beb51bb63

Általános leírása

Színe: a szőke különböző árnyalatai, valamint fekete, barna jegyekkel. Marmagassága: 60-70 cm (kan), illetve 55-65 cm (szuka). Súlya: 25-40 kg. Erőteljes izmos, jó felépítésű, tiszteletet parancsoló, hosszú szőrű kutya. Feje nagy, durva, mégis kedves, formás, megnyerő. Arcorri része hosszú, szeme sötét, kellemes barátságos kifejezésű. A homlok enyhe lejtéssel megy át az orrhátba, a koponyatető lapos. Füle háromszög alakú, lecsüngő. Nyaka elegáns, jó vonalú, lebernyegmentes, sörény nélküli. Háta egyenes, igen jó izomzatú, egyenes folytatása az ágyék és a far. Mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Mellső és hátulsó végtagjai párhuzamosak, egyenes állásúak és jó csontozatúak. Testén a szőrzet hosszú és enyhén hullámos, a végtagok hátulsó részén pedig zászlót alkot. Farka hosszú, a csánk alá ér, lelógó, dús szőr borítja. Hatalmas termete ellenére mozgása könnyed, elegáns.

Viselkedése, tulajdonsága

Nagy erejű, mégis igen mozgékony, aktív, kitartó, jó ugró és futó kutya. Kiváló őrző-védő. Bátor, nagyon értelmes, szófogadó. Éber, mindenre gyorsan reagál; rettenthetetlen, de fegyelmezett és engedelmes.

Története

Albrecht Dürer 1513 tájékán készült híres képes (Lovag, halál és az ördög) a lovasok lába alatt futó kutya állítólag a ma számon tartott hét német munkakutya egyikének, a hovawartnak a prototípusa. Ugyancsak ebből az időből származó dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a hovawart a középkorban már meglehetősen elterjedt, népszerű fajta volt. Eredményesen használták rablók üldözésére, rejtekhelyük felkutatására, nyomkövetésre, s a maihoz meglehetősen hasonlító módszerrel képezték ki őrző-védő munkára. A korabeli rajzok hosszú szőrű, lelógó fülű, kunkorodó farkú, masszív felépítésű kutyákat ábrázolnak. Mintegy fél évszázaddal ezelőtt a németek - főként hegyi kutyákkal való keresztezéssel - "újrateremtették" a fajtát. A modern változat 1922-ben jelent meg először kiállításokon, de az "új hovawartot" csak 1936-ban ismerték el hivatalosan. Mint a neve is mutatja (Hofwart), ez a kutya a majorságokra, a birtokokra vigyázott - egyszóval megbízható falusi őrzőkutya volt.

Használhatósága

Alkata, tulajdonságai, képességei mind-mind arra vallanak, hogy a hovawart nagyszerű használati kutya. Határozott, kemény "testőr"; megbízható házőrző. A gyermekeknek hűséges pajtása és féltő őre. Impozáns külseje, értékes tulajdonságai miatt viszonylag elég sokan tenyésztik és tartják - természetesen elsősorban kertes házakban, vidéki portákon, tanyákon. Hazánkban tenyésztésével nem foglalkoznak.

Származási ország: Németország

Eredeti feladata: házőrző

Marmagassága: 58-70 cm

Súlya: ---------------------

Jelleme

Jó természetű, kiszámítható, kiegyensúlyozott kutya. Sokat vár el saját magától, szívós, de idős korára is megőrzi játékosságát. Veszély esetén mély hangú ugatásba kezd, s nagy odaadással védelmezi családját, a lakást és a kertet. Viselkedése azonban fegyelmezett, és ok nélkül nem nagyon ugat. Noha jól kijön a család összes tagjával, általában különösen erősen kötődik egyikükhöz. Kedves és engedelmes kutya, de van benne hajlam az önállóságra is. Meglehetősen értelmes, és jó a szaglása.

Társas viselkedése

A hovawart jól tűr minden házi- és haszonállatot, legyen szó macskáról vagy baromfiról. Ehhez persze az kell, hogy már kölyökkorában megismerkedjen az ilyen állatokkal. Általában igen türelmes a gyerekekkel, de az idegenekkel szemben olykor tartózkodóan viselkedik. Gazdája birtokát nagy nagy buzgalommal védelmezi a betolakodóktól, de ha a gazda azt jelzi, hogy a vendégek szívesen látottak, akkor azonnal elfogadja őket.

Szőrzetápolási igénye

A hovawart szőrzete nem igényel különösebb figyelmet, elég időről időre átkefélni egy fémtűs kefével. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A fajta gyorsan tanul, ami nem is meglepő. A legjobb eredmények igen következetes, szeretetteljes, kiegyensúlyozott neveléssel érhetők el. Nem szereti a hosszú, egyhangú foglalkozásokat.

Mozgásigénye

A hovawart nagyon jól alkalmazkodik a körülményekhez. Rendszeresen kell sétáltatni, s lehetőséget kell adni neki arra, hogy póráz nélkül szaladgáljon és játszadozzon. Általában szeret apportírozni. Az úszás és a futás nagyon jó testmozgás számára. A fajta nagy előnye a magasan fejlett területvédő ösztön; emiatt nem fog elcsavarogni a lakóhelyéről. De még az erdei séták során is szívesebben marad a gazdája mellett, mint hogy egyedül kóboroljon.

Alkalmazásai

A hovawart kiválóan alkalmas nyomkeresésre, mentésre, valamint őrző-védő feladatokra. Emellett társnak is nagyszerű.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz