kutyafajtak.hu

Ír terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ir-terrier-kutya#sigProId590f30a3ad

Általános leírása

Színe: vörösessárga, vörös vagy sárga. Marmagassága: 40-48 cm. Súlya: 11-12 kg. Foxterrier nagyságú, "karakán kiállású", viszonylag könnyű felépítésű, közepes méretű eb. Feje hosszú, koponyája lapos, fülei között keskeny. Arcorri része hosszú; állkapcsa erős, fogazata fejlett, ollósan záródik. Orrtükre fekete. Füle kicsi, V alakú. Fülén a szőr rövidebb és sötétebb, mint a testének más részein. Szeme sötét, kicsi, élénk, értelmes tekintetű. Nyaka meglehetősen hosszú, lebernyeg nélküli. Teste négyzetbe rajzolható. Háta egyenes, erős, ágyéka izmos, kissé ívelt. Farkát általában háromnegyedére kunkorítják; egyenesen felfelé tartja. Mellső lábai mérsékelt hosszúságúak, egyenesek, erősek. A hátsók izmosak. Csánkja rövid. Mancsa gömbölyű; karmai feketék. Szőrzete kemény, drótszerű, egyenes.

Viselkedése, tulajdonságai

E kutya természete valóban olyan, amilyennek Jack London Jeromost és Mihályt ábrázolta világhírű regényeiben, A beszélő kutyában és Az éneklő kutyában. Értelmes, kitartó, kedves. Természetéhez képest erős, bátor, rámenős, olykor túlságosan is: ha másik kutyával akad össze és verekedésre kerül sor akkor elővigyázatlan, semmivel sem törődik, kitör belőle az "igazi terrier vér". Ha elkapja a "harci düh", fejjel rohan a falnak. illetve ellenfelének: se nem lát, se nem hall. Így érdemelte ki a "vakmerő ördög" jelzőt. Gazdájával és a család barátaival azonban különösen kedves, barátságos.

Története

Bár az angolok legkedveltebb és legdrágább kutyája, származásáról bizony elég keveset tudunk. Megbízható adatok tulajdonképpen mindössze száz-kétszáz évvel ezelőttről ismeretesek. Az például bizonyos, hogy 1875-ben tartották az ír terrierek első fajtakiállítását az írországi Dublinban. A fajta lelkes hívei alig néhány esztendő múlva 1879-ben megalakították az Ír Terrier Clubot, és ezzel megkezdődött a fajta irányított tenyésztése. Az ír terrier kialakításában feltehetően a foxterrier és a welsh terrier játszotta a döntő szerepet. Erre utal egyebek között az a körülmény, hogy az ír terrier-kölykökön gyakran jelentkeznek fehér foltok, főleg a mellkason és a mancsokon, amiket minden bizonnyal a foxterrier elődöknek köszönhetnek. A tenyésztők nem túlzottan örülnek, és igyekeznek ezeket a példányokat kiszorítani a tenyésztésből, hiszen az egyszínűségre törekednek. A fajta kialakításában egyébként minden bizonnyal más terrierfélék is részt vettek.

Használhatósága

Az ír terrier eredeti szerepe vadászat és patkányfogás volt, és a régebbi szakkönyvek előszeretettel emlegetik, hogy "utolsó leheletéig" küzdött a prédával. Ma már főleg szobakutyaként tartják, és a modern szakirodalom ilyen vonatkozásban is csupa jót mond róla. Csendes, engedelmes ezért városi lakásban is jól tartható. A gyerekeket nagyon szereti. Hazájában Angliában még most is használják vadászebként. Házőrzésre is alkalmas.

Származási ország: Írország

Eredeti feladata: vadászkutya, őrkutya, kártevőirtó

Súlya: 11-12 kg

Jelleme

Ezt a kutyafajtát hazájában csak "fenegyerekként" emlegetik. Értelmes, lelkes és igen bátor - semmitől sem fél, ráadásul éber, és odaadóan őrzi családját és az otthonát. Ez azt jelenti, hogy veszélyt érezve nemcsak ugatni fog, hanem közbe is avatkozik, ha úgy érzi arra van szükség. Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni. A családjához igen szorosan kötődik, s velük szemben kifejezetten gyengéd, sőt kedves. Ha bármilyen rövid időre is magára hagyják, azt már büntetésnek tekinti. Játékos természetű, munka és játék közben egyaránt fáradhatatlan, és meglehetősen értelmes. A fajta szukái mindig nyugodtabbak és készségesebbek.

Társas viselkedése

Más kutyákkal szemben általában agresszív - ez különösen a kanra igaz. Megfelelő neveléssel és helyes szocializációval ez a hajlama némileg csökkenthető, de teljesen nem küszöbölhető ki. A kölyköt már eégszen fiatalon meg kell tanítani arra,hogy gazdája nem szereti, ha macskákat vagy más állatokat kerget. Ha a kölyköt megismertették egy békés természetű házi macskával, akkor azzal azzal együtt fog tudni élni. A gyerekkel szemben türelmes, barátságos és jóindulatú. Otthonát és családját megvédi a behatolóktól, de az igenekkel szemben nem gyanakvó.

Szőrzetápolási igénye

A családi kutyaként tartott ír terrier évente kétszer célszerű elvinni egy kutyakozmetikába, hogy kiszedjék a szőrét. Az elhalt, öreg szőrszálakat ott kézzel szedegetik ki a bundájából, hogy helyet csináljanak az újaknak. Ettől eltekintve a kutyát hetente egyszer vagy kétszer kell átkefélni, egy puha fényesítőkefe segítségével. A kiállításokon szerepeltetett ír terrier ápolása már több időt igényel, mivel állandóan tökéletesen kell kinéznie - szőrzetét gyakrabban kell kiszedetni és nyírni. Nem szabad elfeledkezni a talppárnák közti szőrszálak kiszedéséről, és természetesen a karmokat is rövidre kell vágni.

Tanítása

Ennek a lelkes kutyának olyan gazdára van szüksége, akiből csa úgy sugárzik a tekintély. Az ír terrierrel nagyon következetesen és határozottan kell bánni, ugyanakkor érzékenyen és szeretettel is. Ha jó hangulatban van, bármit meg tud tanulni, és szívesen dolgozik a gazdájának. A nevelése során változatosságra kell törekedni, hogy a kutya figyelme soha ne lankadjon.

Mozgásigénye

Az ír terrier egykor fáradhatatlan munkakutya volt, és még ma is eléggé sok mozgást igényel. Rendszeresen kell sétáltatni. Ha a gazdája jó kapcsolatot alakított ki az állattal, az nem fog messzire kószálni. Jól fejlett vadászösztöne miatt azonban nem árt megtanítani arra, hogy amikor hívják, azonnal visszatérjen. Minden ír terrier szeret a kertben labdázni vagy hancúrozni. A kellően megmozgatott kutya a lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

Ezt a kutyát elsősorban társként tartják azok, akik szeretik lelkes természetét és sajátos külsejét. Néha a kutyás sportokban is szerepeltetik, és egész szép eredményekre képes, de ehhez olyan gazda kell, aki sokat tud a kutyák neveléséről és viselkedéséről.

Kategória: Terrierek / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz