kutyafajtak.hu

Ír vízispániel kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ir-vizispaniel-kutya#sigProId68045981cb

Általános leírása

Színe: gesztenyebarna vagy májbarna. Marmagassága: 51-59 cm. Súlya: 22-30 kg. Minél tovább nézi az ember ezt a kutyát, annál nehezebb elhinni, hogy valódi spánielt lát. Az ír vizispániel ugyanis sokkal nagyobb, mint általában a spánielek. Ez az egyetlen spánielféle, amelynek a farkát nem csonkolják, és a szőre göndör. Feje nagy, koponyája domború, arcorrirésze hosszú. Orrtükre jól fejlett, és nagy, májszínű. Szeme kicsi, barna. Füle hosszú, feje mellett lóg. Fogai nagyok, fejlettek. Nyaka erőteljes, hosszú. Háta rövid, egyenes, széles. Ágyéka izmos, rövid. Fara enyhén csapott. Farka rövid és egyenes. Mellkasa mély, széles. Mellső végtagjai egyenesek, a hátsók erőteljesek, hosszúak, mélyen fekvő csánkkal. Mancsa nagy, gömb alakú, dús szőrű. Durva szálú szőrzete sűrű, gyűrűbe göndörödik; arcorri részén sima és rövid.

Viselkedése, tulajdonságai

Munkaszerető, tanulékony, kitűnő az apportkészsége. Kedves, szelíd, nem verekedős fajta.

Története

Eredetének bizonyítására megbízható adatok nincsenek, csupán különböző elméletekre támaszkodhatunk. I.e. 4000-ből származó kéziratokban már emlegetik az úgynevezett vízikutyákat. Nehéz, helyesebben lehetetlen bizonyítani, hogy ezeknek túl sok közük lenne a mai ír vízispánielhez, de lényegében ezeket a kutyákat tekinthetjük a fajta őseinek. A vízispániel fogalmával először az i.sz. 17-ből származó iratokban találkozhatunk. Későbbi sorsa azonban nem meglepő módon kissé homályos Évszázadok esnek ki a fajta történetéből. Létszáma mára csökken,s ma már kifejezetten ritka fajta.

Használhatósága

Említettük, hogy az ír vízispániel nagyon messze esett a spánielcsalád fájától. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy kevésbé jó vadászkutya lenne, mint társai. Sőt: felépítése és vérmérséklete különösen alkalmassá teszi meglehetősen speciális feladatának ellátására: a vízimadár-vadászatra. Azokban az országokban, ahol néhány tucat lelkes tenyésztő még van, elsősorban kedvencnek adják el ezeket a kutyákat. Tulajdonosaik csupa jót mondanak róla. Dicsérik igénytelenségét, alkalmazkodó képességét, kellemes természetét. Érdekes, szép külsejével az ír vízispániel a kiállítások ritka, nagy feltűnést keltő tagja.

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 51-59 cm

Jelleme

Ez az igen sajátos külsejű, szívós eleven és nagyon értelmes kutya munka közben nem kíméli magát, hihetetlen a kitartása és az energiája. Szaglása rendkívül jól fejlett, és általában nagyon szeret úszni. Rendszerint kiegyensúlyozott természetű és viszonylag visszahúzódó. Noha képes és szeret is sokat tanulni, van benne némi akaratosság is.

Társas viselkedése

Az ír vízispániel általában igen jól kijön a gyerekekkel. A macskák és egyéb háziállatok társasága nem jelenthet gondot a számára, ha megfelelő volt a szocializációja. Ha valami szokatlant érez, azt ugatással jelzi, de ennél tovább nem megy - nem igazi házőrző, bár akadnak kivételek. Az idegenekkel szemben igen tartózkodóan viselkedik; nem hajlandó mindenkivel összebarátkozni.

Szőrzetápolási igénye

Különös szőrzetének egyik nagy előnye, hogy a laza szőrszálak letapadnak benne, így a lakásban igen kevés szőrt hullat. A szőrzetében elhalt vagy kilazult szőrszálak a gubancolódás elkerülése érdekében rendszeresen ki kell szedni. Miután kikefélték, a szőrzete újból gyapjasnak vagy pelyhesnek fog látszani. Természetes gyűrűit nedvesség hatására nyeri vissza - ha például lespriccelik, ha megfürdetik, vagy ha hagyják úszni egyet. Időnként szükségessé válhat a szőrzet felületéből kiálló szőrcsomók lenyírása - ehhez ollót kell használni -; a kutya ez után ismét rendezett külsejű lesz.

Tanítása

Az ír vízispániel rövid idő alatt is viszonylag sokat tanulhat, de ehhez olyan gazda szükséges, aki következetesen és egyértelmű módon neveli. Ha a gazda erőtlen vagy a kutya szemében túl engedékenynek tűnik, hamarosan azt fogja észrevenni, hogy az eb azt csinál, amit akar. A foglalkozások legyenek változatosak, és főként maradjanak mindvégig élvezetesen a kutya számára.

Mozgásigénye

Az ír vízispániel igazi vadászeb. Rendkívül kitartó, szereti a vizet és szívesen apportíroz. Rendszeresen hosszú sétákra, és időnként egy-egy kiadós úszásra van szüksége. A lakásban meglehetősen békés viselkedésű. Mindig van benne valamennyi vadászösztön, de ha elég jó a kapcsolata a gazdájával, akkor nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni.

Alkalmazásai

Kiváló vízi apportírozó, szőrzete és jelleme e feladathoz alkalmazkodott. A különféle kutyás sportokban is jó teljesítményt nyújthat, például az ügyességi próbákban, bár a bajnokságok legfelső szintjeire csak ritkán jut el. Hajlamos a szeszélyességre, ezért a teljesítménye nem feltétlenül állandó.

Kategória: Spánielek / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz