kutyafajtak.hu

Jack Russel terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/jack-russel-terrier-kutya#sigProId2a3df58c1c

Eredeti feladata: kártevőírtó

Marmagassága: 25-30 cm , súlya 5-6 kg

Jelleme

A Jack Russel terrier eleven kutya. Rendkívül bátor, szívós, mozgékony és vállalkozó szellemű, emellett játékos és magabiztos is. Csak úgy sugárzik róla az önbizalom. Egyes egyedei - különösen a kanok - kissé domináns viselkedésűek lehetnek. Kiváló értelmi képességeit nem szabad alábecsülni. Meglehetősen akaratos természetű. Állandóan figyeli, mi zajlik körülötte, és nagyon éber; emiatt olykor többet ugat a kelleténél - erről megfelelő neveléssel le lehet szoktatni. Ha kell, önmagát is remekül elszórakoztatja, de nagyra értékeli gazdája és családja társaságát is.

Társas viselkedése

Megfelelő szocializáció és nevelés után a más kutyákkal való kapcsolata nem okozhat gondot, bár a kan olykor kissé vakmerően és pimaszul viselkedhet más kanokkal szemben. A Jack Russel terrier békésen együtt élhet egy házi macskával is, feltéve, hogy kölyökkora óta ismeri; a szabadban azonban sok esetben nem tudja megállni, hogy ne eredjen egy-egy menekülő macska után. Ez az egészséges kutya általában jól kijön a gyerekekkel; zömök felépítésének köszönhetően állja a sarat, nem hagyja magát megfélemlíteni tőlük. A látogatóba érkező idegenekkel szemben éber ugyan, de ennél többet nem tesz.

Szőrzetápolási igénye

A Jack Russel terrier szőrzete eléggé könnyen gondozható. A sima szőrű kutyákat a vedlési időszakban naponta át kell kefélni egy gumikefével, hogy eltávolítsák bundájukból az elhalt és kilazult szőrszálakat. Az év többi részében heti egy kefélés is bőven elég. A szálkás (egyben hosszabb) szőrű Jack Russel terrier szőrzetét évente háromszor-négyszer kell kiszedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt és kilazult szőrszálakat kézzel szedik ki, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Egy következetes személy számára, aki nem tűri el a bohóckodást, a Jack Russel terrier nevelése nem okozhat gondot. Egészen más a helyzet, ha gazdája engedékeny, vagy hagyja, hogy a kutya becsapja számtalan trükkje, valamelyikével. Ilyenkor a kutya nagy csirkefogóvá válhat, aki azt teszi, amihez kedve van, és senkitől sem hagyja megállítani magát. Éppen ezért mindig következetesnek kell lenni. Valami olyan megoldást kell találni, amely elveszi a kutya kedvét az ugatástól, és kicsi korától kezdve hozzá kell szoktatni, hogy feltétel nélkül is teljesítse a hozzám parancsot.

Mozgásigénye

Ez a kutya tele van energiával, és szereti, ha van mit csinálnia. A napi három rövid séta a háztömb körül kevés a jó közérzetéhez. Szeret szaladgálni és játszani, és imád ásni. A labdázás szintén a kedvenc időtöltései közé tartozik. A kertet jól körül kell keríteni, mivel a kutya hajlamos a szökésre. A szabadban tett póráz nélküli séták során kevés Jack Russel terrier tudja megállni, hogy ne vesse magát az útjába kerülő apró állatok után - ezért is fontos, hogy kicsi korától kezdve hozzászoktassák a hozzám parancs azonnali teljesítéséhez.

Alkalmazásai

Ez a kis gazfickó gyakran látható istállók környékén vagy tanyákon és farmokon, ahol kártevők irtásával óriási szolgálatokat tesz. Társként is kiváló, főként a sportosabb életmódú családokban. Aki ki szeretné próbálni kutyája tehetségét a sporthoz, annak az ügyességi próbákat és a labdázást (flyball) lehet ajánlani. Az e sportokra jellemző sok mozgás is kihívás a kutya számára is nagy élményt jelent.

Egyéb: Fiatal és régi fajta egyszerre, a foxter-rier ősi formáját testesítette meg, mielőtt agyonápolt kiállítási kutya vált volna belőle. Az 1795-ben született John (Jack) Russell lelkész (parson) szenvedélyes vadász, kutyatenyésztő és a 1873-ban a Kennel Club alapító tagja volt, és kiállítási foxterriereken kívül fehér-tarka, robusztus vadászterriereket tenyésztett. Nem ismertek sem standardot, sem szépségversenyeket, de a vadászok és lovasok körében különösen nagy népszerűségnek örvendtek; az istállókban tizedelték a patkányokat és egereket, miközben bevetésre vártak a nagy rókavadászatokon. A nyolcvanas évek elején a kontinensen is egyre gyakrabban bukkantak fel, majd 1990-ben FCI-kiállításokon is bemutatták a fajtát. Addig a kutyák küllemükben és karakterükben igen eltérőek voltak. Ez a rövid és a hosszú lábú típusok elkülönüléséhez vezetett. A kisebb változatot Ausztráliában alakították ki. A legjobb úton haladnak afelé, hogy divatkutyává váljanak, így gyakran bukkannak fel túl agresszív példányok, amelyek nem haboznak a fogaikat is használni. Mindkét terrier kimondottan élénk, éles és rámenős. Magányos vadászként nagyon önálló kutyák, amelyek érvényesíteni tudják akaratukat, ennek ellenére könnyen kezelhetők, és nem lehetnek agresszívek. A russellek éberek, de nem barátságtalanok, nagyon robusztusak, és mindig talpon vannak. Nem kényelmes vagy ideges emberek mellé valók! Kis, sokoldalú vadászkutyák, főleg róka- és vaddisznóvadászatra.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz