kutyafajtak.hu

Japán spicc kutya

Származási ország: Japán

Eredeti feladata: társ

Marmagassága: 30-38 cm , a szukák a kicsit kisebbek

Jelleme

Ez a kutya igen lelkes, játékos és értelmes, a természete visszafogott. Általában eléggé engedelmes és éber. Szeret ugatni.

Társas viselkedése

Rendszerint jól kijön a gyerekekkel. Az idegenekkel szemben többnyire kissé óvatosan viselkedik, de a család barátait hangos ugatással üdvözli. A fajtársaival, illetve a háziállatokkal való együttélése általában nem jár problémákkal.

Szőrzetápolási igénye

A japán spicc szőrzete átlagos mennyiségű gondozást igényel. Noha a fajta szőrzete meglehetősen hosszú, jellege miatt nemigen hajlamos a gubancolódásra. A vedlési időszakban egy kétsoros, ritkán álló fémfogakkal ellátott fésűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani az aljszőrzetből az elhalt és kilazult szőrszálakat. Nem szabad túl gyakran fésülni és kefélni, mivel azzal kárt tehetnek az aljszőrzetben.

Tanítása

A japán spicc meglehetősen engedelmes és értelmes eb, s emiatt eléggé gyorsan tanul. Természetesen nevelésében - mint minden más kutyáéban is - nagyon fontos a következetesség . Ha a kutyával forgalmas, városi környéken élnek, ugatási hajlamát mindenképpen tanácsos csökkenteni.

Mozgásigénye

A japán spicc kutya mozgásigénye átlagos, és könnyen alkalmazkodik a körülményekhez. A napi három séta, továbbá a rendszeres alkalmak a póráz nélküli futkosásra és játékra, elegendőek ahhoz, hogy testileg és szellemileg is megfelelő kondícióban maradjon. Általában szeret labdázni és apportírozni is.

Alkalmazásai

Megfelelő felügyelet mellett ez a kutyafajta igen jó eredményeket érhet el a sportokban, például az ügyességi próbákon vagy a labdázásban.

Egyéb: A vidám nihon szupicu éber, de nem csaholó lakótárs, nyugodtabb, mint a német spiccek és nagyon gye-rekszerető. A sarki spiccektől ered, 1921-ben mutatták be először, és 1948-ban állították össze standardját, amely ezt a megjegyzést tartalmazza: "nem lármázhat"!

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Japán kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz