kutyafajtak.hu

Japán terrier kutya

A 17.századi japánban kezdték el tenyészteni egy Európából származó sima szőrű terrier és egy kisméretű őshonos kutya keresztezésével. Módszeres szelekcióját 1920 körül kezdtél el, a fajta standardját 10 évvel később állították fel. Társasági kutyaként egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Testi adottságok

Elegáns megjelenésű, kis termetű kutya, marmagassága kanok és szukák esetében egyaránt 30-33 cm. Háta rövid, mellkasa mély, fara és háta enyhén ívelt. Testhez álló, sűrű, fényes szőre csupán 2 mm. Alapszíne fehér, rajta fekete és tűzszínű foltokkal, arcának domináns színe a fekete. Feje általában háromszínű. Lábai egyenesek, párhuzamosak, viszonylag vékonyak. Farkát csonkolják.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nagyon élénk, okos és játékos. Könnyen alkalmazkodik és könnyen nevelhető. Kiegyensúlyozott, ragaszkodó házi kedvenc, nyugaton nem túl elterjedt.

Gondozás és testmozgás

Szőre megtartja természetes fényét és tisztaságát, ha néha áttöröljük egy nedves ruhával. Nem igényel túl sok testmozgást, a szokásos egészségügyi séták elegendőek, hogy mindig formában legyen. Kissé izgága, hangoskodó kutya, amire sétáltatás idején is tekintettel kell lennünk.

Egyéb: Másik neve: nihon teria. 1700 körül holland tengerészekkel kis, agárszerű kutyák érkeztek Japánba, ahol Köbe és Yokohama városaiban a honos kis kutyákkal kereszteződtek. Ezeket a köbe- vagy mikado-terrierek kedvelt ölebek voltak, és kis foxterrierre emlékeztettek. A politikai nyitással egyre több idegen kutya került Japánba. Nem ismert, milyen fajták kereszteződtek be, egyetlen angol toy és mini bullterrier keverékéről 1916-ból szól a fáma. Vele és egy kobe-szukával építették fel a fajtát, amelyet 1932-ben ismertek el. A nihon teria tiszta, szinte szagtalan, könnyen gondozható, rendkívül rövid szőrű, nyugodt kutya, amelyet a japán nagyvárosok szűkös lakásviszonyaihoz teremtettek.

Kategória: Terrierek / Japán kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz