kutyafajtak.hu

Juhászkutyák, Pásztorkutyák

A kutyát évezredek óta használja az ember arra, hogy a haszonállatait terelje és védje, mely eredményeképpen létrejöttek a legkiválóbb pásztorkutyák / juhászkutyák. Ezek a fajták külsőre nagyon különböznek, de jellemükben nagyfokú hasonlóságokat mutatnak.

A fiatal juhászkutyák szinte a "pásztortudással együtt születnek", a kiképzésük során legtöbbször csak a természetes ösztöneiket kell továbbfejleszteni, illetve néhány alapvető engedelmességi parancsot kell megtanulnia, mint pl. hívás jöjjön vagy parancsra megálljon.

A kiképzőnek ezután már szinte csak meg kell várnia a kutya 6-10 hónapos korát, amikor magától "futni kezd", habár néhány kutya ennél sokkal fiatalabban is dolgozni szeretne. (Ezt azonban nem célszerű engedni, mert még nem elég gyorsak a nyáj lefutásához.)

A puli gyors, értelmes és fáradhatatlan, a pumi vakmerően bátor, a kuvasz erős és megvesztegethetetlen, míg a komondor nemcsak félelmetesen erős, de méltóságteljes is. Látható tehát, hogy csak a magyar kutyafajták között is mennyi a különbség még akkor is, ha hasonló célból tenyésztik őket. Mindezeknek megfelelően más helyzetekben, más állatok terelésére érdemes ezeket a juhászkutyákat felhasználni.

A magyar pásztorkutyák általában jól teljesítenek házőrzőként is, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a világ pásztorkutyáit nem mint őrző-védő kutyát tartották. Sokszor hiába nagy testűek és félelmetes ugatásúak, mégsem alkalmasak őrző-védő feladatokra, mert a behatolót nem hatástalanítják, hanem hátrálnak előle!

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz