kutyafajtak.hu

Kai kutya

A kai közepes méretű, japánban őshonos kutyákból természetes úton alakult ki a hegyekkel körülvett Kai tartományban. A kait évszázadok óta szarvas- és vaddisznóvadászatra használták. Az egyes térségekben "Kai-Tora-Ken"-nek nevezett fajta azonban napjainkban már társasági kutyaként is ismert. A kait 1934-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Testi adottságok

Közepes mérete jól fejlett izomzattal párosul, amely a kai kutya érős és masszív megjelenését eredményezi. A kan marmagassága 53 cm, a szukáé 48 cm, 3 cm-es eltérés azonban mindkét nemnél megengedett. Feje széles, stopja kifejlett, arcorri része hegyes, orrtükre fekete. Szeme közepes méretű, majdnem háromszögletű és sötétbarna. Füle a hozzá hasonló tulajdonságokkal bíró kutyákénál nagyobb, "V" alakban felálló. Vastag farka sarló alakban a far fölé kunkorodik. Gyapjas, sűrű alszőrét durva tapintású, elálló, közepesen hosszú fedőszőrzet borítja. Érdekességként említhető, hogy az egyszínűként született kölyökkutyák fekete vagy vörös színű csíkjai növekedés közben alakulnak ki

Jellem ás alkalmazkodóképesség

A kai kutya szívós, vidám, éber és intelligens. Tanítása egyszerű, mert úgy tűnik, kívülről tudja, hogy a nevelés melyik fázisa következik, így gyerekjáték számára a tanulás.

Gondozás és testmozgás

A többi vadászkutyáéhoz hasonlóan, ennek a fajtának is nagy a mozgásigénye. Bundáját elég egyszerűen átkefélni, kivéve a vedlési időszakban, amikor a kutya szőre alaposabb fésülést igényel.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Japán kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz