kutyafajtak.hu

Kanári-szigeteki kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/kanari-szigeteki-kutya#sigProId2adaf69f02

Kanári-szigeteki kutya egzotikus, nálunk ritka kutyafajta. Megjelenése erőteljes, termete és magabiztossága elriasztja az idegent. Kiváló őrző-védő, aki sosem hátrál meg a harc elől. Épp ezért csak olyan gazdának ajánlott, aki kellő tekintéllyel és vezetői készségekkel rendelkezik és megfelelő nevelésben tudja a kutyát részesíteni. A családjával szemben a kanári-szigeteki kutya rendkívül ragaszkodó és szeretetteljes, ideális társ vagy családi kutya lehet.

Magyar / idegen név:Kanári-szigeteki kutya / Perro de Presa Canario, Dogo Canario
Származási hely / feladat:Kanári-szigetek / Harci kutya, juhászkutya, őrkutya
Marmagasság / Súly:52-66 cm / 40-57 kg
Várható életkor / alomszám:10-12 év / 4-8 kölyök

A Kanári-szigeteki kutya története

Kialakulásával kapcsolatban többféle feltételezés létezik, pontos adatok azonban csak az elmúlt pár évtizedből vannak. Egyik őse valószínűleg a Perro de Ganado Majorero lehetett, ami egy masztiff típusú, intelligens, rettenthetetlen őrkutya volt. A kanári-szigeteki kutya története az 1970-es évektől követhető egyértelműen nyomon, ekkoriban nyerte el mai alakját, többek közt az amerikai pitbull terrier, a dobermann, a bullmasztiff, az amerikai buldog, a brazil masztiff és a rodéziai ridgeback is szerepet játszott a kitenyésztésében. Eredetileg harci kutyaként tartották, állománya a kutyaviadalok betiltása után, 1946-tól rohamosan csökkent. Az FCI (a Nemzetközi Kinológiai Szövetség) a 2000-es évben Dogo Canario néven ideiglenes státusszal fogadta el ezt a kutyafajtát.

A Kanári-szigeteki kutya megjelenése

A kanári-szigeteki kutya megjelenése robusztus, izmos, nagysága közepes. A kanok testtömege 45–57 kg, a szukáké 38–50 kg. Marmagassága a kanoknál 59-65 cm, a szukáknál 55-61 cm. Mintázata tigriscsíkos, színe az egészen sötéttől a világosszürkéig, a vörösestől a homokszínűig terjed. Szőre rövid és érdes. A test hossza nagyobb, mint a magassága, ez különbség a szuka esetében jobban érvényesül. Feje nagy, masszív, füle magasan tűzött és felálló. Szemei mogyorószínűek. Háta rövid, egyenes. Szügye széles és mély, hasa behúzott. Farka a tövénél vastag, a vége felé elvékonyodik.

A Kanári-szigeteki kutya jelleme, tulajdonságai

A kanári-szigeteki kutya jelleme nyugodt, kiegyensúlyozott, amelyhez nagy magabiztosság társul. Értelmes kutyafajta, igen hűséges a családjához, nyugodt körülmények között jó természetű, barátságos és szeretetreméltó. Éberen őrzi otthonát, és a családját is elszántan védelmezi. Az idegenek nem juthatnak be abba a kertbe vagy lakásba, ahol ez a kutyafajta őrködik. Ha úgy érzi, hogy a család valamelyik tagja veszélybe került, azonnal közbelép.

A Kanári-szigeteki kutya társas viselkedése

Ez a kutyafajta jól tűri a gyerekek társaságát, ha megfelelő volt a szocializációja. Ha más gyerekek bántják a családjában élő gyermekeket, akkor nekik is a védelmükre kel. A macskákkal és más háziállatokkal jól megfér, feltéve, ha már kölyökkora óta ismeri őket. Más kutyákkal szemben viszont erőteljesen domináns magatartású. A harc elől sosem hátrál meg. A számára idegen emberekkel szemben a kanári-szigeteki kutya gyanakvó és agresszív - ez a tulajdonsága elsősorban a territóriumán belül érvényesül.

A Kanári-szigeteki kutya szőrzetápolási igénye, gondozása

Szőrzete kevés ápolást igényel, mivel a szőrszálak rövidek és alig hullanak. Elegendő, ha hetente egyszer átkeféljük egy merev sörtéjű kefével. Vedlés idején a gumis kopókesztyű a legalkalmasabb arra, hogy a kilazult szőrszálakat eltávolítsuk. A karmait röviden kell tartani.

A Kanári-szigeteki kutya tanítása

Mivel nagyon értelmes és szeret dolgozni, a kanári-szigeteki kutya tanítása nem nehéz. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy olyan gazdára van szüksége, aki vezető típus és megfelelő tekintéllyel rendelkezik. Ez a kutyafajta nem való mindenkinek! A nevelése során fontos a következetesség és a harmonikus légkör, nem szabad vele szigorúan bánni. Viszonylag sok időt kell szánni a szocializációjára és arra, hogy leszokjon a fajtársaival való verekedésről. A szukák általában engedelmesebbek, mint a kanok.

A Kanári-szigeteki kutya mozgásigénye

A kanári-szigeteki kutya mozgásigénye nagy, érdemes gyakran sétálni vinni, ha a ház körül nem tud eleget szaladgálni, játszani. Nagyon szeret a családjával együtt mozogni, játszani, de saját magát is jól elszórakoztatja, például egy rongydarabbal vagy egy nem könnyen széttéphető labdával. Arra figyelni kell, hogy a kert jól be legyen kerítve!

A Kanári-szigeteki kutya alkalmazásai

Ez a kutyafajta egyelőre igen ritka Magyarországon, elsősorban éber családi kutyaként, társként tartják. Máshol villák, lakások, sőt gyártelepek őrzését bízzák rá.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Kanári-Szigeteki kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz