kutyafajtak.hu

Katalán pásztorkutya

A Pireneusok katalóniai részéről származik, ősei ezen a területen élő, különféle terelő fajták voltak. Kiváló tulajdonságai miatt - dolgos, rendkívül szívós, valamint nagyszerű terelő és nyájőrző - népszerű lett és elterjedt egész Katalóniai állattartó vidékein. Egy pireneusi hegyvidéki faluban, Castellar De N'Hugban minden évben versenyt rendeznek, ahol ez a fajta abszolút sikerrel bizonyítja képességeit.

Testi adottságot

Közepes termetű, zömök testalkatú kutya, széles mellkassal és egyenes háttal. Hosszú szőre lehet sima vagy enyhén hullámos, arcán szakállt, bajusz és dús szemöldököt formál, ami azonban nem takarja el teljesen a szemeit. Színe, ami első ránézésre homogénnek tűnik, majdnem fekete vagy a világos gesztenyebarna árnyalata, valójában azonban sokféle összetételű: krémszínű, világosabb vörösesbarna, vörös, fehér, fekete vagy szürke. Marmagassága a kanok esetében 47-55 cm, a szukáknál pedig 45-53 cm, ideális testsúlya 16 kg.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nyugodt és megfontolt, jámbor, intelligens és nemes lelkű kutya. Ismeretlenekkel szemben barátságtalan, de nem agresszív, gazdáihoz nagyon hűséges és ragaszkodó. Igyekszik a területre tévedt állatokat behódolásra kényszeríteni. Mint minden őrző- és terelőkutyának, így neki is elég nagy mozgástérre van szüksége, ezért a fajta számára legalkalmasabb élettér a falusi környezet, ahol igazán hasznosnak és boldognak érezheti magát.

Gondozás és testmozgás

Mivel erős testalkatú, az éghajlati hatásokkal szemben ellenálló, jól tűri mind a hideget, mind a meleget, így nem igényel különleges gondozást. Ha szőrét időnként átfésüljük, megőrzi csillogását, vedlés idején, ami ennél a fajtánál két szakaszban történik, gyakoribb fésülést igényel. A testmozgás alapvető fontosságú egészséges fejlődése szempontjából. A katalán pásztorkutya órákig képes az utat róni anélkül, hogy a fáradság legkisebb jelét mutatná.

Származási ország: Spanyolország

Eredeti feladata: juhász- és őrkutya

Marmagassága: 47-55 cm / 45-53 cm

Súlya: -- / --

Jelleme

A gos d'atura català eleven, ugyanakkor józan természetű munkakutya, amely szívesen tanul, nagyon értelmes és igen bátor. Figyelmes, de az ismeretlenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet. Munka közben fáradhatatlan, egyébként viszont csendes és viszonylag nyugodt viselkedésű.

Társas viselkedése

Ez a kutya rendkívül jól kijön a macskákkal és egyéb háziállatokkal, feltéve, hogy fiatal korában megfelelően szocializálták. Juhászkutya lévén a haszonállatokkal sincs gondja, és általában a gyerekekkel való kapcsolata is kiváló. Az idegenekkel szemben rendszerint tartózkodóan viselkedik, az új látogatókat egy ideig távolabbról figyeli. A kan olykor domináns módon viselkedhet a többi kutyával szemben.

Szőrzetápolási igénye

A gos d'atura catalànak mindig természetes benyomást kell keltenie - márpedig ez nem lehetséges, ha túl sokat törődnek szőrzetével. Mindazonáltal elengedhetetlen, hogy időnként egy ritka fogú fésűvel kifésüljük, különösen azokon a helyeken, ahol a szőrzet hajlamos a gubancolódásra. Ez a fajta nem egyenletesen vedlik: általában először a testének elülső részéről hullik ki a szőr, és csak utána következik a hátsó rész.

Tanítása

Az e fajtába tartozó kutya szívesen és viszonylag gyorsan tanul, de a gazdája egy pillanatig sem teheti kétségessé, hogy ő az úr. A gos d'atura català nem szereti, ha sokszor kell elismételnie ugyanazt a cselekvéssor, ezért a nevelése során változatos, a kutya számára komoly kihívást jelentő feladatokat kell alkalmazni.

Mozgásigénye

Ez az olykor katalán juhászkutyának is nevezett eb rengeteg mozgást igényel, és nagyon szeret a szabadban lenni. Ennek ellenére könnyedén alkalmazkodik akkor is, ha néha kimarad egy-egy séta. Ha eleget mozoghat, városi körülmények között is jól érzi magát.

Alkalmazásai

A gos d'atura català tökéletesen alkalmas egy sor különböző kutyás sportra, például az engedelmességi és ügyességi próbákra, valamint a labdázásra (flyball). Meg lehet próbálkozni mentőkutyai kiképzéssel is.

Kategória: Pásztorkutyák / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz