kutyafajtak.hu

Kaukázusi juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/kaukazusi-juhaszkutya#sigProId6efb160b9a

Általános leírása

Színe: vörös, szürkésbarna, tigriscsíkos, tarka foltos. Marmagassága: 65-75 cm (kan), illetve 60-70 cm (szuka). Súlya: 40-50 kg. Kétféle - hosszú és rövid szőrű - változatban tenyésztik. Az átlagosnál magasabb, erősebb, durvább típusú, ősi pásztorkutya. Feje masszív, koponyája széles, erős, homloka lapos. Orrháta egyenes vonalú, orrcimpája nagy, háromszög alakú. Kölyökkorban néha csonkolják. Szeme kicsi, ovális, mélyen ülő, sötét barna. Fogai nagyon, jól fejlettek. Harapása ollószerű. Nyaka erős, rövid; mellkasa mély, széles, könyök alá ér. Háta igen izmos, egyenes; ágyéka széles, domború, rövid. Fara széles, domború, rövid. Fara széles; hasa mérsékelten felhúzott. Farka csánkig ér, a vége sarlószerűen kunkorodik. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, rendkívül izmosak, a hátsók izmosak, erőteljes csontozatúak. Csánkja erős, széles. Mancsa nagy, ovális; ujjai zártak. A hosszú szőrű típus szőrzete közepesen hosszú, durva, a fejen és a végtagokon rövid, szorosan lesimuló.

Viselkedése, tulajdonságai

Rendkívül zord, idegenekkel nagyon bizalmatlan, sőt már-már ellenséges, harapós fajta. Temperamentumában eléggé hasonlít a Szerbek népszerű kutyájához a sarplaninaihoz. A kaukázusi juhászkutya is szinte megközelíthetetlen, jellegzetesen egyemberes kutya, gazdáján kívül senkit nem fogad el. Mindemellett rendkívül jó idegzetű, kiegyensúlyozott, nyugodt, tanulékony, könnyen képezhető eb.

Története

Szűkebb hazája az Észak-Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, ahol mind a mai napig megőrizte ősi fajtabélyegeit; eredeti típusában maradt fenn. Ebből a tenyészcentrumból Ázsia felé terjedve alakultak ki egyéb, tájjellegű változatai. A kaukázusi juhászkutya története, használhatósága, szerepe, érthető módon nagyon hasonlít az ősi magyar juhászkutyákéhoz. A marhacsordák, juhnyájak mellett, a pásztorok oldalán sokszor élethalálharcot folytattak a farkasfalkákkal, a rabló törzsekkel - védték a rájuk bízott vagyont. Ez a természetes, meglehetősen rideg és kemény, sok veszélyt rejtő életmód ugyancsak kemény, vad, hatalmas kutyákat alakított ki. Szigorú - mai szemmel nézve talán "kegyetlen" - szempontok szerint folyt a szelektálás: kizárólag a legéletképesebb, legellenállóbb, legalkalmazkodóbb, legharcosabb példányok maradtak életben. Nem véletlen, hogy ezek a kutyák szinte mindenféle őrző-védő munkában ragyogóan megállják a helyüket. Az orosz-török háborúban például sikeresen szerepeltek mint hadikutyák, de bevetették őket Szevasztopol ostrománál is.

Származási ország: Oroszország

Eredeti feladata: őrkutya

Marmagassága: 62-70 cm

Jelleme

A kaukázusi juhászkutya eredeti hazájában marhacsordákat védelmez a két- és négylábú kártevőktől. Territóriumát elszántan őrzi, független és igen bátor fajta. Szívós, kimondottan domináns magatartású, és tele van magabiztossággal. Különösen figyelmes, és erős késztetése van családja megvédésére. Szőrzete a legzordabb időben is megvédi, ezért gond nélkül tartható a szabadban.

Társas viselkedése

A kutya mindent és mindenkit, ami és aki csak a családhoz tartozik - a gyerekeket, macskákat, csirkéket és bármi egyebet - a sajátjának tekinti, s akként tisztel és védelmez. A gyerekeket nem szabad egyedül hagyni a kaukázusi juhászkutyával, mivel ha más gyerekek is jelen vannak, és a játék eldurvul, a kutya a "saját" gyerekek védelmére kel. Az idegenekkel nem törődik, de a család barátait kitörő örömmel üdvözli. Más kutyákkal szemben kifejezetten domináns módon viselkedésű lehet.

Szőrzetápolási igénye

A hosszú szőrű változatot időnként át kell kefélni és fésülni, főként azokon a helyeken, ahol a szőr hajlamos a gubancolódásra. A rövid szőrű változat kevesebb ápolást igényel, a vedlési időszakban az aljszőrzet elhalt és kilazult szőrszálait egy erős, fémsörtéjű kefével lehet a legkönnyebben eltávolítani.

Tanítása

Aki kaukázusi juhászkutyát akar tartani, annak mind jelleme, mind fizikuma tekintetében erősnek kell lennie. Ez a kutyafajta igen domináns természetű, és a gyenge kezű gazdát nem hajlandó főnökeként elfogadni. Soha nem szabad azonban bántalmazni vagy igazságtalanul büntetni. A megfelelő személy a kölcsönös tisztelet kialakításával, engedelmes, hűséges társat faraghat belőle, amely akár az élete árán is megvédi családját és az otthonát.

Mozgásigénye

A kaukázusi juhászkutya mozgásigénye átlagos. A tényleges territóriumán kívül tett séták nem feltétlenül problémamentesek, mivel a kutya a környezetét mindig saját territóriumának tekinti. Ez a fajta nem való lakótelepre. Az a legjobb, ha az otthonát jelentő ház körül jókora, bekerített kert van, ahol kedvére kimozoghatja magát.

Alkalmazásai

A kaukázusi juhászkutya az olyan család számára a legalkalmasabb, amely nagyméretű, bekerített területet tud biztosítani neki. Egy ilyen kutya beszerzését mindig alaposan át kell gondolni; az állat nem bízik az idegenekben, és ha a gazdája nyaralni utazik, vagy új helyre kénytelen adni a kutyát, az komoly gondokat okozhat, mivel nem fogadja el sem az idegenek közelségét, sem egy új "falkavezér" felbukkanását.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz