kutyafajtak.hu

King charles spániel kutya

Származási országa: Anglia

Eredeti feladata: öleb

Marmagassága: 25-30 cm

Súlya: 3,6-6,5 kg

Jelleme

Igen kedves kutya, amely nagyon szereti gazdája és családja társaságát. Nem érzi jól magát, ha egyedül hagyják. Játékos, értelmes és vidám, s igen jó az alkalmazkodókészsége. Ha valami nincs rendben azt ugatással jelzi. Olykor kissé akaratos lehet.

Társas viselkedése

A King Charles spániel jól kijön azokkal a macskákkal és egyéb háziállatokkal, amelyekkel egy fedél alatt él. Némi vadászösztön azonban van benne, ezért az otthonán kívül elé kerülő macskákat olykor zsákmánynak tekinti. A többi kutyával való kapcsolata rendszerint problémamentes, noha olyan egyedek is akadnak, amelyek kevésbé türelmesek velük együtt élő fajtársaikkal. Ennek az lehet az oka, hogy a King Charles spániel nem szívesen osztozik gazdáján más kutyákkal. A gyerekekkel remekül megfér, amennyiben azok nyugodtan viselkednek vele, és nem bosszantják. Az idegenekkel nem nagyon törődik, de nem is félénk vagy óvatos velük szemben.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzetét hetente nagyjából kétszer kell kikefélni, különösen nagy figyelmet fordítva a fülekre, a deréktájra, a mellkasra és a lábakra. Az arc redői e célra szolgáló készítménnyel kezelhetők, hogy ne alakuljanak ki rajtuk könnyfoltok, amelyek igen csúf látványt nyújthatnak, különösen a világosabb színű kutyákon. A talppárnák között növő szőrt rövidre kell vágni, rendszeresen ellenőrizni kell, nem fogkövesek-e a fogai, és a füleit is ki kell tisztogatni megfelelő oldat és egy tiszta rongy segítségével. A karmait röviden kell tartani. Egyes King Charles spánieleknél előfordul, hogy egy vagy több lábukon összenő két lábujj. Ez a fajta jellegzetességei közé tartozik, és a kutyát egyáltalán nem zavarja. Az ilyen egyedek karmaira azonban az átlagosnál nagyobb figyelmet kell fordítani, mivel hajlamosak a torz növekedésre.

Tanítása

Minden King Charles spániel eléggé értelmes ahhoz, hogy gyorsan megértse, mit akarnak tőle, de a többi spánielhez hasonlóan elég akaratos tud lenni, ezért nevelésében nélkülözhetetlen a magabiztos fellépés és a következetesség. Ajánlatos engedelmességi képzésre vinni.

Mozgásigénye

E kutya mozgásigénye átlagos. A King Charles spániel nem bánja, ha a gazdája nem különösebben sportos életmódú. Bőven elég neki a napi háromszori séta a háztömb körül, feltéve, hogy időnként a lakásban és a kertben is lehetőséget kap a játékra. Ha nincs túl meleg, szívesen elkíséri gazdáját hosszabb kirándulásokra is, de nyár középén szívesebben pihen egy csendes, árnyékos helyen. Kis mérete ellenére és jó alkalmazkodókészsége miatt szinte bármilyen körülmények között jól tudja érezni magát, tehát a lakásban való élet is tökéletesen megfelelő a számára.

Alkalmazásai

A fajtát kizárólag társként tartják, és erre tökéletesen alkalmas is. Nagyon ritkán ugyan, de előfordul az ügyességi próbákon, ahol meglepően jól szokott teljesíteni.

Egyéb: A gyakran toy spánielnek is nevezett törpespánielt gyakran összetévesztik a cavalier King Charles spániellel, ám kisebb annál, és rövidebb a pofája. Mindkettejük elődei a XIII. században Itáliából kerültek Angliába. Anna von Cleve, VIII. Henrik negyedik felesége vitte őket az angol udvarba, ahol I. Erzsébet idején a ruhában hordták, ülés közben pedig a kis kutya melegítette az előkelőségek lábát. Híressé vált Stuart Mária kutyája, amely gazdája lefejezése után előbújt ruhája alól, és nem akarta elhagyni a tetemet. I. Károly király törvényben írta elő, hogy a kis spániel egyetlen kutyaként részt vehet a királyi tanácskozásokon, II. Károly pedig állítólag többet foglalkozott a kutyáival, mint az államügyekkel. Viktória királynő is nagyon szerette ezeket a kutyákat. A két fajtát csak a XX. században választották szét. A kicsi, tompa orrú King Charles spániel ugyanakkor sohasem érte el a Cavalier King Charles népszerűségét. Nálunk is nagyon ritka. A King Charles nyugodt, békés, ragaszkodó, tökéletesen alkalmazkodik a gazdájához, és boldog, ha együtt lehet vele. A szabadban temperamentumosabbá válik, és vidám, kitartó sétapartnernek bizonyul, amely nem hajlamos a csavargásra. Idegenekkel tartózkodó, de soha nem hathat idegesnek vagy félénknek. Finom szőrét rendszeresen fésülik.

Kategória: Spánielek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz