kutyafajtak.hu

Kis oroszlánkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/kis-oroszlankutya#sigProId6a8cfcbdbc

A fajta eredetéről keveset tudunk, de az bizonyos, hogy a 14.századi Franciaországban már ismerték. Ez a francia pincstől vagy a máltai selyemkutyától származó fajta a kastélyok és paloták kedvelt kutyája volt.

Testi adottságok

A kis oroszlánkutya (Petit chien lion) rövid, széles feje hasonlít a pincséhez. Szeme nagy és kerek, sötét. Füle lelógó, tincsekkel borított. Orrtükre fekete. Teste rövid és arányos, marmagassága 25-32 cm, súlya 4-8 kg. A barnát és árnyalatait kivéve minden szín megengedett, a szőrzet lehet foltos vagy egységes színű. A leggyakoribbak a fehér, a fekete és a citromsárga színű példányok.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A kis oroszlánkutya szeret tanulni, intelligens, könnyen alkalmazkodik a családhoz. Idegenek környezetében tartózkodó, de nem agresszív. Gazdájához és családjához kedves, és feltétel nélkül hűséges.

Gondozás és testmozgás

Egészséges fajta, a higiéniás gondozást leszámítva nem igényel különleges gondozást. Bundáját rendszeresen kefélni kell. Ha gyakran sétáltatjuk, jól alkalmazkodik a kisebb lakásokhoz is.

Petit chien lion (kis oroszlánkutya)

Származási országa: Franciaország

Eredeti feladata: öleb

Marmagassága: 25-32 cm

Súlya: 4-8 kg

Jelleme

A petit chien lion igen értelmes és eleven kutya, amely nagyon szeret tanulni, Vidám, játékos, ügyes, társaságkedvelő állat, szelíd, kedves és érzékeny természettel. Nagyon szereti a társaságot, és rendkívül erősen kötődik a gazdájához és a családjához. Kis súlya, apró termete és kiváló alkalmazkodókészsége miatt a gazdája gyakorlatilag bárhová elviheti. Ha valami bajt észlel, ugatással jelez, de nem tartozik a sokat ugató kutyák közé - általában inkább csendesnek nevezhető.

Társas viselkedése

Nagyon szeret ia társaságot, ezért fajtársaival remekül megfér. A más háziállatokkal való kapcsolata sem okozhat gondot, a gyerekekkel pedig kifejezetten kedvesen viselkedik. Gazdájának ugyanakkor ügyelnie kell arra, hogy a gyerekek tisztelettel bánjanak a kutyával. Az emberekkel szemben általában barátságos,de mindig a családja az első. Természetnéne legelőnyösebb vonásai akkor mutatkoznak meg, ha igazi családtagként bánnak vele.

Szőrzetápolási igénye

E fajta nagy előnye, hogy nem hullik a szőre: az elhalt szálak rendszerint a keféhez tapadnak. Mindazonáltal a rendszeres szőrzetápolás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sokszor igen selymes szőrzet gubancolódástól mentes és szép maradjon. A talppárnák közti hosszabb szőrt teljesen le kell vágni. A "kis oroszlánkutya" név az oroszlánszerű nyírási stílusra utal, amelyet ennél a fajtánál alkalmaznak, és amely a kiállításokon versenyeztetett kutyánál gyakorlatilag kötelező. Ettől persze a csak kedvencként tartott kutya szőre nyugodtan megnöveszthető. Akinek van hozzá érzéke, no meg egy minőségű ollója, az maga is megpróbálkozhat a petit chien lion nyírásával, ami végső soron nem olyan nehéz. Máskülönben azonban jobb, ha szakemberre bízzák ezt a feladatot.

Tanítása

A kis oroszlánkutya többnyire gyorsan tanul. Ha a gazdája következetesen és egyértelműen, a teljesítményt a hanghordozás változtatásával értékelve neveli, akkor a kutya hamar megtanulja, mit várnak tőle. A szigorú nevelési módszerek nem ajánlottak egy ilyen szelíd természetű kutyánál; a büntetésnél sokkal célravezetőbb a helyes viselkedés jutalmazása.

Mozgásigénye

Ennek a kis kutyának átlagos a mozgásigénye, s általában jól alkalmazkodik a körülményekhez. Ha a gazdája szeret nagyokat sétálni, a kis oroszlánkutya szívesen elkíséri, és bebizonyítja, mennyire fáradhatatlan. A lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

Eredetileg is ölebnek, társnak szánták, s megvan benne minden olyan tulajdonság, amely e szerep betöltéséhez szükséges. Ugyanakkor igen értelmes, szívesen tanuló és mozgékony is. Ha a kutya és a gazdája is szívesen vállalkozik rá, érdemes lehet megpróbálkozni valamilyen kutyás sporttal.

Egyéb: Kissé kilóg a bichonok sorából a kis oroszlánkutya (petit chien lion, Löwchen) hosszabb lábával és sokféle színű, nyírott szőrével. Jellegzetesen nyírt oroszlánkutyák a középkor óta számos ábrázoláson szerepelnek. A XIV. században épült amiens-i székesegyházban két kőbe vésett, nyírott oroszlánkutya díszítette Szent Firmán sírját. Finom hölgyek, hatalmas urak és püspökök lábai előtt hevertek. Sajnos a fajta teljesen feledésbe merült. Egy belga tenyésztőnő fáradságos munkával kutatta fel a régi fajta maradványait, és építette fel újonnan a tenyésztését. A kis oroszlánkutya ma a ritkább fajták közé tartozik, viszonylag kis tenyészbázissal. Pedig élénk, játékos, tanulékony, és jól kijön más kutyákkal. Szereti a kiadós sétákat, amikor kielégítheti mozgás- és játékigényét. Simulékony és gyengéd a gazdájához, idegenekkel szemben tartózkodó. Éber, de nem csahol szükségtelenül. Mindent egybevéve vidám kis kutya, amely szűkös lakásviszonyok esetén is jól érzi magát, amennyiben elég mozgáshoz jut. Erős, enyhén hullámos, de nem loknis szőrével ráadásul a legkönnyebben gondozható bichon, csupán rendszeresen át kell kefélni a bundáját. Ugyanakkor a standardjához hozzátartozik a nyírott hátsó rész, amely hangsúlyozza a kutya oroszlánszerűségét. Ellenben minden gazda maga döntheti el, akarja-e és hogyan nyíratni kutyáját.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz