kutyafajtak.hu

Schnauzer, közép

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/kozep-schnauzer-kutya#sigProId0348cf0220

Általános leírása

Színe: fekete vagy szürke. Marmagassága: 45-48 cm. Súlya: 18-20 kg. Középmagas, szálkás szőrű, úgynevezett négyzetes testalkatú, karcsú, érdekes megjelenésű kutya. Feje hosszú, erős. Orrháta egyenes, orrtükre mindkét színváltozatnál fekete. Szeme sötét, állkapcsa és fogai fejlettek, metszőfogai ollósan záródnak. Füle feláll; csonkolják. Nyaka elegáns ívelésű, lebernyeg nélküli. Háta egyenes, izmos, ágyéka rövid, erőteljes farkát magasan, egyenesen tartja; kunkorítják. Mellkasa mély, erős, domború. Végtagjai erősek, egyenesek, kitűnő csontozatúak. Mancsa gömbölyű, rövid, ujjai zártak. Szőrzete sűrű, durva, nem lesimuló, fején és fülén rövidebb, szemboltján és arcorri dús. Fazonra nyírják (trimmelik).

Viselkedése, tulajdonságai

Féktelen erő - meglehetősen kis testben. Csupa önbizalom szülte, büszke bátorság. Nagy ellenálló-képesség, amelyet harmonikus felépítésű, tömör izmos biztosítanak. Durva, kemény szőrzetét egy vaddisznó is megirigyelhetné. Ébersége minden próbát kiáll. Gazdájához teljes mértékben ragaszkodik. Zárkózott "jellemű", idegen iránt nem igen enged fel. Mielőtt elfogad valakit, alaposan megfigyeli. Mihelyt azonban megfigyelte és megszerette, ragaszkodása határtalan és kizárólagos. A már látott feladatokat pontosan teljesíti. Szaglása megbízható. A gyanús szándékkal közeledők számára igen kellemetlen meglepetést okozhat. Történetet lásd az óriásschnauzer címszó alatt.

Használhatósága

A középschnauzer vidéki és városi környezethez is egyaránt könnyen alkalmazkodik. Csak olyan kutyatartónak való, aki képes a fajta féktelen hevességét, mozgékonyságát módszeresen fegyelmezni és ügyesen kiaknázni. Ennélfogva energikus, élénk férfinál, sportos nőnél a helye. Szabad levegőre, napfényre és rendszeres napi mozgásra van szüksége. Lehetőséget kell neki adni a szabad ugrándozásra, rohangálásra.

Származási ország: Németország

Eredeti feladata: kártevőirtó és őrkutya

Marmagassága: 45-50 cm /

Súlya:---------------

Jelleme

A középschnauzer temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. A legtöbb más fajtánál nehezebben szokja meg, ha más gazdát kap. Nem lehet könnyen megvesztegetni. Figyelmes és éber; vannak példányai, amelyek sokat ugatnak, de ez korántsem igaz minden középschnauzerre.

Társas viselkedése

A fajta jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal, s rendkívül türelmes a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. Az idegenekkel szemben olykor félénk és gyanakvó, de a család barátait örömmel üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a középschnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell kiszedetni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy tompa végű csipesszel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedett szőrű középschnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat - de sohasem nyírással! -, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit - a bajuszt, a szakállat és a szemöldököt - rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A középschnauzer gyorsan és szívesen tanul. Az alapvető engedelmességi gyakorlatokat könnyen elsajátítja. Ha megbízik a gazdájában, gyorsan és pontosan végrehajtja a tőle kapott utasításokat, de nem szívesen ismételgeti ugyanazt a dolgot. A legtöbbet tisztességes, következetes bánásmóddal lehet elérni nála, s általában a gazdája hangja is pontosan elég a fegyelmezéshez. A fajtát célszerű kölyökkorában alaposan hozzászoktatni az emberekhez. Nem kell attól tartani, hogy emiatt később mindenkivel barátságos lesz, és az összes arra járó embert lelkesen fogja üdvözölni - ez nem fordulhat elő.

Mozgásigénye

A középschnauzer mozgásigénye átlagos. Ennek ellenére nagyon szeret például úszni, futni, a kertben játszani, póráz nélkül szaladgálni az erdőben és apportírozni. Ezek mind megfelelő tevékenységek e karakteres kutya számára. A lakásban általában nyugodtan viselkedik, és akkor sem unja el magát, ha a gazdájának olykor nincs rá elég ideje.

Alkalmazásai

Manapság nem lehet sok középschnauzer látni a kiállításokon vagy a gyakorlópályákon. Ennek nem a képességek hiánya az oka - éppen ellenkezőleg, a fajta jó teljesítményekre képes az olyan sportokban, mint a labdázás (flyball), az ügyességi vagy az engedelmességi próbák.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz