kutyafajtak.hu

Labrador retriever kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/labrador-retriever-kutya#sigProId374a7932ee

Általános leírása

Színe: általában fekete vagy sárga, illetve annak különböző árnyalatai, a lényeg az, hogy teljesen egyszínű legyen. Marmagassága: 55-57 cm (kan), 54-56 cm (szuka). Súlya: 25-35 kg. Külleme nem éppen a legelegánsabb, ezt azonban kiváló képességei ellensúlyozzák. Ama kevés fajta közé tartozik, amelyet a tenyésztői hóbort nem tudott elrontani, és tegyük hozzá: ahol sohasem a küllem, hanem a tulajdonságok, a képességek, a munkateljesítmény volt a fontos. Erős felépítésű, széles koponyája, közepes termetű kutya. Szeme sötét. Állkapcsa erőteljes, az orrháta egyenes. Füle lelóg, a fejhez simul. Nyaka izmos, lebernyeg nélküli. Háta egyenes; fara egészen enyhén csapott. Farka a hegye felé elvékonyodó, közepesen hosszú, s majdnem vízszintesen tartja. Mellkasa mély, széles. Mellső végtagjai erős csontozatúak, párhuzamosak egyenesek. Hasa enyhén felhúzott. Combjai jó izomzatúak, csánkja kissé meredek. Mancsa erős, kerek alapú, boltozatos. Szőrzete sűrű, rövid, aljszőre "vízhatlan".

Viselkedése, tulajdonságai

Bátor, ugyanakkor békés természetű. Rendkívül jól úszik. Vadbehozáskor lendülete és irama olyan, mint a kopóé. Amikor pedig elhozza a fácánt, még gyors tempóban is emlékeztet arra az ügyes pincérre, aki drága porcelán edényeket visz tálcán. Aki nem ismeri származását, el sem hinné, hogy nem évszázadok óta vadászik az emberrel. Korán érő fajta, már féléves korában képezhető.

Története

A labrador retriever nem tartozik a régi fajták közé; 1822-ben hallottak róla először: Új-Fundlandon halászok mellett dolgozott. Mivel a halászcsónakokkal túl veszélyes lett volna a partokhoz közel menni, a kutya feladata az volt, hogy felmásszon a fedélzetre, megfogja a haló végeit, és a vízen keresztül a hallal teli hálót a partra vonszolja az ott várakozó halászoknak. Ezenkívül betanították arra is, hogy a hajó fedélzetéről a vízbe esett tárgyakat visszahozza. Így azután kész apportírozó kutya volt már abban az időben, bár egyenlőre még nem szárnyasokra vadásztak vele. Amikor a hajófenék megtelt hallal, a halászok Angliába hajóztak, hogy eladják a zsákmányt. Kézenfekvő, hogy időnként eladtak egy-két labradort is. Ennek köszönhető, hogy a fajta fennmaradt, mert nem sokkal ezután a labrador eltűnt Új-Fundlandról, ugyanis bevezetett magas kutyaadót a halászok nem voltak hajlandóak kifizetni, és az időközben érvénybe lépett angliai karanténtörvények végett vetettek a halászok mellékkeresetének. Szerencsére a labrador retriever szilárdan megvetette a lábát Angliában. Ebben az időben egyébként ezek a kutyák jóval kisebbek voltak, mint a hatalmas testű Új-Fundlandiak. Fennmaradt egy mulatságos történet Kmutsford harmadik vicomte-járól, aki pénzt, és fáradságot nem kímélve elutazott Új-Fundlandra, hogy megtudja, vajon talál-e labradort az őshazájában. Amikor aztán egy helyi kutyatenyésztőt megkérdezett, hogy hol vásárolhatna ilyen kutyát, a következő választ kapta: "Menjen át Angliába, keressen egy Holland-Hibberth nevű embert..." Holland-Hibberth volt egyébként Lord Knutsford családi neve!

Használhatósága

Hihetetlenül könnyen nevelhető kutya. Szőrzete és ellenálló képessége miatt az időjárás viszontagságait jól tűri. Ragyogó őrző is, erre alkalmasságát egyesek szerint az angol bulldoggal való keresztezésének köszönheti. A világ legkiválóbb vadászebének tartják.

Labrador retriever

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

A Labrador retriever kiegyensúlyozott, barátságos, jó természetű, kedves és igen aktív kutya. A kan rendszerint szilajabb (és erősebb) a szukánál. Társaságkedvelő fajta; az agresszivitás és a félénkség egyaránt idegen tőle. Igen értelmes állat, nagyon szeret a gazdájának és a gazdájával dolgozni; többnyire engedelmes és készséges. Testileg és szellemileg is későn érik, ami azt jelenti, hogy gyakran kétéves koráig megőrzi játékosságát és szilajságát. Szaglása kiváló, a szája érzékeny. Társaságkedvelő természete miatt jól érzi magát a családi környezeteben, és nem szeret szabadtéri kifutóban élni.

Társas viselkedése

Általában jól kijön a többi kutyával; megfelelő szocializáció esetén pedig a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel rendszerint türelmes és jóindulatú. Szeret az embereket, és nem különösebben éber; minden látogatót lelkesen üdvözöl.

Szőrzetápolási igénye

A Labrador retriever szőrzete viszonylag könnyen ápolható. Hetente nagyjából egyszer kikefélni egy fémsörtéjű kefével; a vedlési időszakban ennél valamivel gyakrabban. A szőrzet jellegéből adódóan a piszok és a sár gyorsan megszárad rajta, és könnyen lekefélhető. A karmait röviden kell tartani. Hajlamos az elhízásra, ezért ügyelni kell rá, hogy ne etessék túl, és elég sokat mozogjon.

Tanítása

Viszonylag könnyen nevelhető kutya. Rendkívül értelmes nagyon szeret tanulni és gazdájának dolgozni. Ugyanakkor későn érik és nagyon sokáig játékos marad, ami azt jelenti, hogy elég soká tart, mire tökéletesen engedelmessé válik. Főként a kan hajlamos a szilajságra; a póráz rángatásáról a lehető legkorábban le kell szoktatni.

Mozgásigénye

A Labrador retriever eléggé sok mozgást igényel, ezért sportos családban érzi magát a legjobban. Elméletileg bármilyen testmozgás megfelelő a számára. Ez a kutya imádja a vizet és az apportírozást; s bármikor kapható egy kis labdázásra vagy egy hosszú, póráz nélküli sétára a természetben. Nagyon jó az alkalmazkodókészsége, és akár a városban is tartható, ha gondoskodnak mozgásigénye kielégítéséről. Az időjárásnak nagyszerűen ellenálló szőrzete miatt nem zavarja az eső.

Alkalmazásai

Noha gyakran vadásznak is vele, a Labrador retriever leginkább családi kutyaként népszerű. A kutyás sportok csaknem minden ágában nagyszerű eredményeket érhet el, és különféle feladatokra is könnyen betanítható. Az egyik leggyakoribb vakvezető kutya, de igen népszerű kábítószer-keresői, lavinamentői és általános mentői szerepkörben is. Gyakorlatilag bármilyen kutyás sporttal érdemes lehet megpróbálkozni - ez alól egyedül a vadászat kivétel, ugyanis ahhoz egyszerűen nem megfelelő a természete. Különösen jó teljesítményt nyújthat az engedelmességi próbákban és a labdázásban (flyball). Egy ilyen sokoldalú kutyát nagy kár lenne egyszerű házi kedvencként tartani. Ha a gazdája is részt vesz a fent felsorolt tevékenységek valamelyikében, meg fogja látni, mennyi örömet szereznek azok a kutyának.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Kanadai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz