kutyafajtak.hu

Landseer kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/landseer-kutya#sigProId945b475df7

Ezt a kanadai munka- és őrzőkutyát névadója, Edwin Landseer 19. századi festő tenyésztette ki az újfundlandiból. A 20. század elején majdnem kipusztult, azonban német tenyésztők - a bernáthegyiekkel és pireneusi hegyi kutyákkal történő keresztezések révén - felélesztették.

Testi adottságok

A landseer szép megjelenésű, erős, az újfundlandinál magasabb kutya. Marmagassága 78-80 cm, átlagos súlya 68 kg. Szőre hosszú, selymes tapintású, fényes, fehér alapon fekete foltos. A szőr a farokrészen hosszabb. Feje széles, pofája fekete színű, füle közepes nagyságú, háromszögletű, szeme mandulavágású, színe a mogyoróbarnától a sötétbarnáig változhat. A landseer tökéletesen arányos feje, teste és végtagjai harmonikus egységet alkotnak.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A landseer kedves, családbarát és különösen gyerekszerető kutya, aki bátran védelmezi szeretteit. Intelligens, élénk és vidám természetű. Idegenekkel kissé harciassá válhat. Nevelését, ami nem túl nehéz feladat, kölyökkorától el kell kezdeni, mert ez nagyban megkönnyíti beilleszkedését. Lakásban nem tanácsos tartani, nagy térre van szüksége, és erre a séták nem elegendőek.

Gondozás és testmozgás

A landseer bundájának ápolása nem tér el a többi hosszú szőrű kutya gondozásától. Nagy mérete miatt, valamint a hízás elkerülése érdekében a kutyának sokat és gyakran kell mozognia. A mozgást kiegyensúlyozott étrenddel egészítsük ki, ami napi kétszeri bőséges étkezésből álljon.

Származási ország: Kanada/Európa

Eredeti feladata: halászkutya

Marmagassága: 67-80 cm

Jelleme

A landseer barátságos, kedves természetű, egyenes, békés, öntudatos és kiegyensúlyozott kutya. Noha az agresszivitásnak semmi jelét nem adja, szükség esetén hatékonyan védelmezi családját és otthonát. Nem ugat sokat. Általában nagyon szeret úszni.

Társas viselkedése

Kitűnő családi kutya, amely harmonikusan él más kutyákkal és egyéb háziállatokkal. A gyerekekre különösen nagy figyelmet fordít - a szó jó értelmében. A látogatókat jelzi ugyan, de ha nincs ártó szándékuk, barátságosan fogadja őket.

Szőrzetápolási igénye

A landseer szőrzetét rendszeresen kell kefélni és fésülni, ehhez sörtekefét és ritka fogú, erős fésűt kell használni. Különösen nagy figyelmet kell fordítani az összegubancolódásra hajlamos részekre. Időnként ellenőrizni kell a hallójáratokat, és szükség esetén speciális fültisztítóval meg is kell azokat tisztítani. A talppárnák között növő szőrt el kell távolítani. A többi nagy testű fajtához hasonlóan a landseer is igen gyorsan növekszik. Emiatt a növekedés időszakában különleges, jó minőségi kutyaeledelre van szüksége. Nem szabad túlterhelni ízületeit, az ínszalagjait és az izmait sem. Ez a kutya jól tűri a nedvességet és a hideget, s nem kell mindig a meleg szobában heverésznie.

Tanítása

A fajta nevelése általában nem nehéz feladat. Már egészen fiatalon meg kell tanítani a "lábhoz!" parancsra, és arra, hogy ne rángassa a pórázt, mert ha felnő, márt túl nagy és erős lesz egy embernek. Igen jól érzékeli a hanghordozás árnyalatnyi különbségeit; nagyszerű eredmények érhetők el nyugodt és kiegyensúlyozott, sem túl megterhelő, sem túl szigorú nevelésével.

Mozgásigénye

A landseer mozgásigénye átlagos, de szeret a szabadban lenni, és szüksége van a rendszeres, hosszú, póráz nélküli sétákra is. A jól nevelt kutya nem kóborol el - de persze más a helyzet, ha a közelben vizet érez. Imád úszni, és az egyben az egyik kedvenc testmozgása is. Nem szabad kimerítő, hosszú kirándulásokra vinni addig, amíg el nem érte végleges nagyságát.

Alkalmazásai

Általában nyugodt családi kutyaként tartják. Jó teljesítményt nyújt az engedelmességi próbákban, és ha ezt élvezi, akár a magasabb szintű foglalkozásokra is beírható.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz