kutyafajtak.hu

Lengyel alföldi juhászkutya

Ennek az ősi időktől terelőkutyának az eredete még mindig nincs tisztázva teljes egészében. Úgy gondolták, hogy őse a bobtail vagy a bergamói juhászkutya lehet. Logikusabbnak tűnik azonban az a teória, miszerint ősi keleti kutyáktól származik, ahogy ez más közép-európai fajták esetében is bebizonyosodott. A fajtát már kihalás veszély fenyegette, amikor 1950 tájékán tenyésztők egy csoportja "felfedezte". Ekkortól kezdett elterjedni, bár hazáján kívül még mindig alig ismerik. Lengyel elnevezésének (polski owczarek nizinny) rövidítésével gyakran Pon néven emlegetik.

Testi adottságok

Feje és teste arányos, a kanok marmagassága 42-52 cm, súlya 15-20 kg, a szukák valamivel kisebbek. Ovális alakú szeme sötétbarna színű, élénkséget sugároz. Orrtükre nagy és fekete, közepes nagyságú fülei lelógnak. Szőre hosszú és dús, gyakran hullámos; nyakán vastagabb és sűrűbb, arcán pedig eltakarja a szemét. Mindenféle szín megengedett.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A lengyel juhászkutya mindig figyel arra, hogy mi történik a környezetében. Nyugodt és megfontolt, de emellett szórakoztató és játékos is. A családdal nagyon kedves, idegenekkel viszont bizalmatlan, ami jó házőrzővé teszi. Eléggé ugatós, kissé makacs, önálló és nagyon bátor. Bármilyen környezethez könnyen hozzászokik, tartsuk akár falun, akár városban. Nevelése nem okoz nagy gondot.

Gondozás és testmozgás

Az ilyenfajta kutyáknál szokásos gyakori fésülés, illetve kéthavonta történő fürdetés elegendő a gondos ápoláshoz. Sok mozgásra van szüksége, s ezt ne felejtsük el sem, ha városban tartjuk.

Származási ország: Lengyelország

Eredeti feladata: pásztorkutya

Marmagassága: 45-50 cm / 42-47 cm

Súlya: 20 kg / 18 kg

Jelleme

Általában engedelmes kutya. Éberen figyeli a környezetét, kiváló házőrző. Noha eleven természetű, a lakásban többnyire nyugodtan viselkedik. A gazdájával szembeni gyengéd és rendkívül hűséges, de olykor akaratos is lehet: nem jellemző rá a behódoló magatartás. Kiváló az emlékezete, értelmi képességei pedig átlag felettiek.

Társas viselkedése

A lengyel alföldi pásztorkutya jól kijön a gyerekekkel, ha azok tisztességesen bánnak vele, és nem kezelik játékszerként. A kutyákkal és más állatokkal való kapcsolata általában problémamentes. Ha idegenekkel találkozik, egy időre visszahúzódik. Nem hajlandó mindenkivel barátkozni: számára mindig a gazdája az első.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzetét hetente egyszer alaposan ki kell kefélni, majd a gubancok kialakulását megelőzendő, ki is kell fésülni. A szőr mindig rálóg a kutya szemére ezért rendszeresen ellenőrizni kell, nem került-e a szemben piszok vagy más irritáló hatású anyag. Gyakran kell tisztogatni a fülek belsejét is, és nem szabad megfeledkezni a talppárnák közt növekvő szőrszálak lenyírásáról sem.

Tanítása

A fajta tanítása nem különösebben nehéz feladat. Értelmes kutya, szeret tanulni, és gyorsan is tanul. Mindazonáltal nevelésnek nagyon változatosnak kell lennie, mivel a lengyel alföldi pásztorkutya az átlagosnál rosszabban tűri az ismételendő feladatokat.

Mozgásigénye

A lengyel alföldi pásztorkutya eredetileg a lengyel alföldön való marhaterelésre és csordaőrzésre használt munkakutya volt. Az e feladathoz szükséges ösztönei ma is erősen élnek, ezért az eseménytelen élet nem neki való. Fontos, hogy rendszeresen, változatos benyomásokkal serkentsék az elméjét, bár azt szereti a legjobban, ha csinálhat is valamit. Szívesen labdázik, de annak is nagyon örül, ha póráz nélkül szaladgálhat és játszadozhat.

Alkalmazásai

Ez a fajta kiválóan alkalmas a különféle kutyás sportokra. Különösen kedveli az ügyességi próbákat és a labdázást (flyball) - a versenyeken is jó eredményeket érhet el.

Kategória: Pásztorkutyák / Lengyel kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz