kutyafajtak.hu

Leonbergi kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/leonbergi-kutya#sigProId453b94e9ee

Általános leírása

Színe: a sárgától a vörösesbarnáig minden árnyalatban előfordulhat, de ezüstszürke is lehet. A teljesen fehér nem megengedett szín. Marmagassága: a kan 76-80, a szuka 70 cm felett. Súlya: 45-50 kg. Az egyik legszebb, legnagyobb és legerőteljesebb, közepesen hosszú szőrű, német hegyikutya. Elegáns, jó izomzatú. Általában azokat a példányokat kedvelik, amelyeknek arcorri részén a szőrzet fekete maszkot alkot, de a maszk nélküliség nem hiba. Ereje, hatalmas termete ellenére kifejezetten elegánssá teszi szép bundája, könnyed járása. Feje nem olyan nagy, mint az újfundlandié vagy a bernáthegyié; arcorri része viszonylag hosszú. Szeme értelmes, kifejező, sötét színű. Állkapcsa erős és hatalmas, fogazata ollószerűen záródik. Orrtükre fekete. Füle viszonylag kicsi, oldalt lelóg, V alakú. Fejtője domború. Nyaka közepesen hosszú, igen izmos. Háta egyenes, izmos, fara enyhén csapott. Farka dús, szőrös, csánk alá ér, nyugalmi helyzetben lelóg. Elülső és hátulsó végtagjai erős csontozatúak, mancsai hatalmasak. Mellkasa széles, erőtejes, és könyékig leér. Szőrzete hosszú, dús, lágy; a nyakán sörényt alkot. A mellső lábak hátulsó élén a szőrzet zászlószerű.

Viselkedése, tulajdonságai

Jóindulatú, megbízható, gyermekszerető, nem veszekedős, ok nélkül nem ugat. Annak ellenére, hogy hegyikutya, kitűnően úszik. Nem nyáladzik, a betegségekkel szemben sokkal ellenállóbb a hozzá hasonló nagy termetű kutyáknál. Intelligens. Tenyésztői és tulajdonosai szerint előre megérzi a veszélyt. - és cselekszik is! Idegenekkel szemben nagyon bizalmatlan. Különösen Németországban és Ausztráliában népszerű, de napjainkban már hazánkban is tenyésztik.

Története

A leonbergi fajta őse valószínűleg tibeti pásztorkutya volt, s valamikor az V. században kerülhetett Európába. Újabb kori története minden bizonnyal a XIX.század derekán kezdődött, amikor egy bizonyos Heirich Essig nevű leonbergi polgár megálmodta ezt a fajtát. Szívós, hosszú munkába kezdett, és tízévi próbálkozás után a bernáthegyi, az újfundlandi és a pireneusi kutyák keresztezéséből megszületett a modern leonbergi. Megkezdődött a tenyésztés, és a fajta hamarosan világhírű lett. A tenyésztők jó pénzért adhatták el ezeket a nagy termetű kutyákat, annál is inkább, mert csakhamar néhány olyan neves leonbergi tartóra hivatkozhattak, mint például a mexikói császár, a török szultán vagy Bismarck kancellár.

Használhatósága

A leonbergi jól bevált őrző-védő kutya, de csak kellően tágas helyekre való. Magányosan álló, nagyobb lakóhelyek, porták, vidéki otthonok ideális őre. Miután a gyermekekkel szemben végtelen türelmet és jóindulatot tanúsít, nagyszerű játszópajtásuk és testőrük. Szőrzete rendszeres ápolást igényel. Élelmezése sem könnyű feladat, sok táplálékra van szüksége.

Származási ország: Németország

Mai feladata: társ

Marmagassága: 70-80 cm

Jelleme

Békés, magabiztos, kiegyensúlyozott fajta. Őszinte, hűséges, értelmes, gyorsan tanuló és engedelmes. Visszafogottan éber, anélkül, hogy zajos lenne.

Társas viselkedése

A leonbergi nyugodt kutya, amely jól kijön a többi kutyával, még a vele azonos neműekkel is. Nem bajkeverő természetű. A kisebb és nagyobb gyerekkel egyaránt jól megvan. Megérzi, ha egy látogatónak rossz szándékai vannak, és ennek megfelelően cselekszik. Vadászösztöne szinte egyáltalán nincs, ezért jól megfér a macskákkal és az egyéb háziállatokkal.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzetet rendszeresen kell kefélni és fésülni. A hallójáratokat tisztán kell tartani - szükség esetén fültisztító is használható. A fiatal leonbergi igen gyorsan nő, ezért semmiképpen sem szabad takarékoskodni a megfelelő és kiegyensúlyozott étrenden - különösen a kutya növekedésének időszakában nem. Ilyenkor csak mérsékelt mennyiségű mozgást szabad engedni neki, és nem lehet hagyni, hogy kifáradjon.

Tanítása

A leonbergi tanítása általában nem jelent különösebben nehéz feladatot. Nagyon fontos, hogy gazdája semmire se kényszerítse, és ne is legyen szigorú vele, mivel igen érzékeny kutya, amely pontosan érti a hanghordozásban rejlő jelentést is, továbbá nagyon szeretne gazdája kedvében járni. Általában gyorsan és pontosan teljesíti a kapott utasításokat, de a hosszan elnyúló foglalkozásokat nem szereti. Nem szabad túl sokat követelni tőle. A tanításának kiegyensúlyozottnak, következetesnek és harmonikusnak kell lennie. A leonbergi gyorsan megérti, mit akarnak tőle.

Mozgásigénye

Ez a kutya elég sok mozgást igényel. Rendszeres, hosszú sétákra van szüksége, és ha megfelelő volt a nevelése, a pórázról is nyugodtan el lehet engedni. Ritkán kóborol el a gazdája mellől.

Alkalmazásai

Noha szinte kizárólag társként tartják, ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy különféle kutyás sportokban is részt vegyen. Aki szívesen dolgozik együtt a leonbergijével, az megpróbálkozhat az engedelmességi próbákra való felkészítéssel vagy akár a nyomkeresési képzéssel is.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz