kutyafajtak.hu

Magyar kutyafajták képekkel

A magyar kutyafajták alapvetően három fő csoportba oszthatóak:

  • A magyar őrzőkutyák elsődleges feladata a nyájak védelme volt,
  • a terelőkutyák méretüknél fogva csak terelésre és jelzőkutyaként használhatóak,
  • a magyar vadászkutyák értelemszerűen a vadászatok során segítették gazdáikat.

Ma már elsősorban házi kedvencként tartják otthon ezeket a kutyafajtákat is, de a több évszázados munkavégzés olyan mélyen a vérükben van, hogy gyakorlatilag bármelyik magyar kutyafajta ma is tökéletesen el tudja látni eredeti feladatát, szinte komolyabb tanítás nélkül is.

Ezen az oldalon egy hasznos összefoglalást találsz, de lentebb egyúttal minden kutya adatlapjára könnyen át is tudsz lépni, ahol képekkel és videókkal ellátott hosszabb leírás vár.

1. A magyar őrzőkutyák mindig is nagy termetűek, erősek, robosztusak voltak. Fehér színben tenyésztették őket, hiszen így a sötétben jobban láthatóak voltak. Könnyebben meg tudták őket különböztetni a vadállatoktól, illetve hamarabb megmutatták a betolakodó tolvajok helyét. A kuvasz és a komondor maradt fent önálló kutyafajtaként, ezeket nem keresztezték egymással.

Az őrzőkutyák szőrzete jól ellenáll a hidegnek és más időjárási viszonyoknak, fogazatuk erős. Bátrak, megvesztegethetetlenek, a feladatukat minden körülmények között ellátják. A 2. világháborút követően majdnem ki is pusztultak, hiszen a fosztogató (külföldi) csapatokat nem engedték be a tanyákra, így a legtöbb állatot kilőtték.

Komondor kutya
Kuvasz kutya

2. A magyar terelőkutyák kis méretűek, könnyű súlyúak, rugalmasak testfelépítésűek és nagyon okosak. Ezek a kutyák gyorsan tanulnak, határozott fellépésűek, illetve sokszor nagyon hagosak is, hiszen a méretükből adódó hátrányaikat kompenzálniuk kell. Ezen kutyafajtáknál fontos a jó hallás és éles látás is, hiszen a juhász sokszor több száz mérettől adta ki az utasítást szóban vagy a botja lendítésével.

Kiváló jelzőkutyák, de méretükből adódóan nem alkalmasak a területvédelemre. Régen együtt tartották őket az őrzőkutyákkal, akik a jelzéseikre reagálva megvédték a tanyát és az azon élőket.

Mudi kutya
Puli kutya
Pumi kutya

... és egy új, még el nem ismert fajta: Sinka

3. A magyar vadászkutyák közül a vizsla szinte világhírű, míg más fajtákról még az átlag magyar emberek sem hallottak sajnos. A magyar agár szinte észrevétlenül kipusztult, míg az erdélyi kopót a román állam szerette volna eltüntetni a föld színéről. Szerencsére nem sikerült, így ez a kutyafajta is megmenekült.

Rövid szőrű magyar vizsla kutya
Drótszőrű magyar vizsla kutya
Erdélyi kopó kutya
Magyar agár kutya

 

Mint láthattad, a magyar kutyafajták rendkívül jó munkakutyák, ráadásul sokszor a biztos pusztulásból tértek vissza. Igazán sajnálatos tény, hogy manapság már a legtöbben csak divatból választanak - külföldi eredetű - kutyákat, így egyre csökken az igazi magyar fajták részaránya.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz