kutyafajtak.hu

Mallorcai masztiff / dog kutya

A mallorcai dog származási helyén ca de bou (azaz "bikakutya") néven ismert, amely arra utal, hogy kezdetben bikaviadalokon használták. A fajta I. Jakab király hódító hadjárata során az Ibériai-félszigetről a Baleár-szigetekre vitt dogok és az angol molosszusok keverésével jött létre. A mallorcai dogot napjainkban őrző-védő munkák ellátására használják.

Testi adottságok

Erős, atletikus, robosztus, hatalmas kutya, marmagassága 66-73 cm. Feje masszív, szeme kifejező, ovális, sötét, tekintete különösen átható. füle széles, magasan tűzött, hátrahajló, ennek köszönhetően a fülkagyló látható. Szőre rövid és fényes, színe általában sárgásbarna különböző árnyalatai, de lehet fekete és csíkos is.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Idegenekkel szemben bizalmatlan és igen bátor, ezért kitűnő házőrző. "Egyemberes fajta", aki gazdájához végtelenül hűséges és ragaszkodó, de a család többi tagjával is. Előfordulhat, hogy kissé félénken viselkedik, ami meglepő egy ilyen nagy állat esetében. Kutyánkat kitartóan és szeretettel neveljük. A városi élethez rosszul alkalmazkodik.

Gondozás és testmozgás

A mallorcai dog sem bundáját, sem pedig etetését illetően nem igényel különleges gondozást, a szükséges testmozgásra azonban naponta sok időt kell szánni.

Mallorcai masztiff

Származási ország: Spanyolország

Eredeti feladata: harcikutya, juhászkutya, őrkutya

Marmagassága: 52-58 cm

Súlya: 30-40 kg

Jelleme

Igen magabiztos, értelmes, figyelmes és éber fajta. Természetéből adódóan meggyőző módon őriz mindent és mindenkit, amit és akit értékesnek tart. Nagyon bátor, nem kíméli magát, s igen erősen kötődik gazdájához és családjához. Általában nem ugat sokat.

Társas viselkedése

A mallorcai masztiff igen barátságos és békés a család tagjaival szemben. Őrző-védő feladatát nagyon komolyan veszi: a hívatlan vendég még a kertkapun sem juthat be. Ha azonban az újonnan érkezettek a gazda szerint rendben vannak, akkor elfogadja őket. A gyerekekkel rendszerint meglehetősen türelmes. Más, vele azonos nemű kutyákkal domináns módon, harcra készen viselkedhet. A másik nem tagjai iránt nem tagjai iránt nem tanúsít érdeklődést. A macskákkal és egyéb háziállatokkal jól megfér, feltéve, hogy már kölyökkora óta hozzájuk szoktatták.

Szőrzetápolási igénye

A mallorcai masztiff szőrét alig kell kefélni. A vedlési idényben a gumikefe válik be jobban a legjobban. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Értelmes kutya, nagyon gyorsan tanul. A hosszan elnyúló foglalkozások nem valók neki, bár általában igyekszik gazdája kedvében járni. Nevelése során nagy hangsúlyt kell helyezni az emberekkel való szocializációra. Nem kell attól tartani, hogy afféle "mindenki kutyája" lesz - a megfelelő szocializáció pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb és kezelhetőbb állattá fejlődjön. Mindez nem csorbítja őrző-védő képességeit. A nyugodt, de erős kezű gazda hozhatja ki belőle a legtöbbet.

Mozgásigénye

A mallorcai masztiffnak elég sok mozgásra van szüksége. Szívesen kirándul gazdájával akár órákig is, szeret botot visszahozni, labdázni, ahhoz készségesen alkalmazkodik.

Alkalmazásai

Ez a meglehetősen ritka fajta ma már csak a figyelmes társ szerepét tölti be.

Egyéb tudnivalók

A mallorcai masztiff külföldön Perro de Presa Mallorquin és ritkábban Ca da Bou néven ismert.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Mallorcai kutyafajták | Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz