kutyafajtak.hu

Mexikói szőrtelen kopaszkutya

Története homályba vész. Titkok és legendák veszik körül. A kutyát mindazonáltal Xolotl, a halottak lelkét az örökkévalóságba kísérő isten földi megtestesítőjének tartották. Ez a fajta az ebből a történelmi korszakból fennmaradt kerámiatárgyak ábrázolásai örökítették meg számunkra.

Testi adottságok

Számos altípusa közül a két legfontosabb a standard változat, amely őrző-védő kutya, magassága 40-58 cm, illetve a miniatűr változat, amely a 35 cm-t sem haladja meg. Szőre nincs, testhője mégis magas. Bőrszíne előfordulhat az egyszínű szürke árnyalataiban, emellett lehet fekete, vöröses vagy sárga. Karcsú, elegáns, büszke tartású eb. Füle jellegzetes, nagy és felálló.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A mexikói kopaszkutya nyugodt, csendes, éber és intelligens fajta. Ismeretlenekkel szemben bizalmatlan, családjával viszont kedves. Jól alkalmazkodik a családi élethez.

Gondozás és testmozgás

Összefüggés van a kutyák szőrtelensége és a fogaik hiánya között. Ettől függetlenül normális, kiegyensúlyozott étrendre van szükségük. A miniatűr változat mozgásigényét kielégíti a napi séta, de a standard változatnak sok testmozgásra van szüksége, hogy formában maradjon.

Mexikói szőrtelen kutya (xoloitzcuintle)

Származási ország: Mexikó

Eredeti feladata: ősi azték fajta , őrkutya, áldozati állat, húsforrás

Marmagassága: 25-56 cm

Jelleme

A családja tagjaival szemben - a gyerekkel is - gyengéden viselkedik, nyugodt, kiegyensúlyozott, méltóságteljes természetű eb. Értelmes, engedelmes és jó az alkalmazkodókészsége. Kiváló házőrző lehet, bár ez főként a nagyobb példányokra igaz. Nem ugat, helyette egyfajta furcsa vonyító hangot hallat. A lakásban rendszerint nyugodt a kutya magatartása.

Társas viselkedése

Ez a feltűnő megjelenésű, ritka kutya általában jól kijön fajtársaival, és megfelelő szocializáció esetén a többi háziállattal is jól sincs problémája. A gyerekekkel többnyire türelmesen viselkedik, az idegenekkel szemben kimért és távolságtartó. Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni, de ha gazdája szerint minden rendben van, akkor az idegeneket könnyen elfogadja.

"Szőrzet"-ápolási igénye

A fajta szőrzetgondozást értelemszerűen nem igényel, viszont a bőrét folyamatosan ápolni kell. A gazdájának rendszeresen át kell dörzsölnie a testét egy (emberi használatra szánt) bőrradírkészítmény segítségével, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, és puhán tartsa a bőrt. A cél az, hogy a bőr sima és feszes legyen, s ne száradjon ki. Erre a célra többnyire egy testápoló készítmény is megfelel, de előfordul, hogy olajjal kell a bőrt bedörzsölni. Mivel könnyen leég, az állat bőrét nyáron jó minőségű napozókrémmel vagy napolajjal kell óvni. A fajta előnyei közt említhető az, hogy a bolhák nemigen telepszenek meg rajta, és nyilvánvalóan a szőrét sem hullatja a lakásban.

Tanítása

A mexikói szőrtelen kutyát nem nehéz nevelni. Értelmes eb, és elég gyorsan tanul. Méltóságát mindig megőrzi, és nem élvezi, ha újra meg újra végre kell hajtania ugyanazt az utasítást. A fajtából kölcsönös tiszteleten alapuló nevelést kell alkalmazni.

Mozgásigénye

Ennek az ebnek minimális a mozgásigénye. Beéri azzal, ha rendszeresen játszhat vagy hancúrozhat, vagy ha gazdája időnként megsétáltatja. A lakásban szinte mindig nyugodt viselkedésű.

Alkalmazásai

Ez a kutya azon gyermekes családoknak ajánlható, akik egy igazán különleges fajtára vágynak. A különféle kutyás sportokban viszonylag ritkán találkozni mexikói szőrtelen kutyákkal.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Mexikói kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz