kutyafajtak.hu

Mopsz kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/mopsz-kutya#sigProIda2a27e7adc

Általános leírása

Színe: ezüst, fakó, barackszínű és fekete. Marmagassága: 30-32 cm. Súlya: 6-9 kg. Kicsi, zömök, gömbölyű fejű. Különösen a feje jellegzetes. Szeme nagy, sötét, kidülledő. Arcorri része fekete. Háta egyenes, erős; ágyéka zömök. Mellkasa mély, jól gömbölyödő oldalakkal. Hasa felhúzott. Mellső végtagjai rövidek, egyenesek, erősek. A hátsók izmosak, jó csontozatúak. Mancsa kerek, ujjai boltozatosak. Szőrzete rövid és fényes.

Viselkedése, tulajdonságai

Játékos, vidám. Értelmes, könnyen kezelhető. Hangja jellegzetes. Az "ellentábor" szerint ez a hang röfögés. A mopszrajongók viszont azt állítják, hogy kutyájuk "bűbájos szortyogása" nem más, mint beszéd. Az elfogultan kutyabarát számára azért talán mégis inkább a szemnek, s nem pedig a fülnek nyújtanak ezek a kutyák gyönyörűséget.

Története

Neve állítólag a latin pungus (ököl) szóból származik, azt sugallva, hogy a kutya feje ökölbe szorított kézre hasonlít. Persze nem mindenki ért ezzel egyet. Annyi bizonyos, hogy az elnevezést csak XVIII. század végén használták erre fajtára, előbb nem. A latin országok a "Carlin" nevet használták erre a kutyára, ami egy másik, feltehetően valószínűbb elmélet bizonyítéka, nevezetesen, hogy a "pug" abból az óangol szóból származik, amely általában kedvencet jelentett, különösképpen kedvenc majmot. Ezt a kifejezést kedveskedő hangnemben használták. Nemcsak az elnevezése vitatható, hanem a fajta háttere is homályos. Egy időben az volt az általános vélemény, hogy mopsz Hollandiából származik. Azt viszont tudjuk ma már, hogy éppen Hollandia volt az az ország, ahonnan Anglia először kutyákat importált. Szélesebb körben értenek egyet azzal az elmélettel, hogy a kutya eredeti hazája Kína, s hogy a pekingi palotakutya sima szőrű rokona. Az idők során a pekingi pincs hosszában megnyúlt, alacsonyabb és dúsabb szőrű lett, mialatt a mopsz magasabb, testesebb és simább. Angliába a XIX. század közepén jutott el, s igen rövid idő alatt népszerű lett. Az idők során sok hírességnek volt mopsza, pl.: a windsori hercegnek és hercegnének, akik révén a fajta hamar divatba jött. Egyes újabb leírások szerint mostanában a fajta hosszú szőrű változatát is kitenyésztették.

Használhatósága

Kifejezetten lakásba való, sajátos házi kedvenc. Bár elég kicsi, jelzőkutyának jó. A külföldi országokban elterjedt. Keveset eszik. Szőre rövid, így könnyen tisztán tartható. Helyét a lakásban hamar megszokja, s lakótársakat nem zavarja.

Eredeti feladata: öleb

Jelleme

A mopsz igen kedves, bájos és társaságkedvelő kutya, amely erősen kötődik a gazdájához és a családjához. Nem kíméli magát, de kifutóban való tartásra nem alkalmas. Igazi családi kutya, amely nagyon élvezi környezete társaságát és figyelmét. Érzékeny természetű állat, rögtön megérzi, ha a lakásban rossz vagy feszült a hangulat. Játékos, de nem zajos; bohókás és barátságos. Meglehetősen értelmes és engedelmes fajta. Többnyire csak akkor ugat, ha valami szokatlant észlel. A legtöbb mopsz horkol.

Társas viselkedése

Ez a kutya rendszerint jól megfér a fajtársaival, és a más háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes szokott lenni. A gyerekekkel különösen jól kijön. A szívesen látott és hívatlan vendégeket egyaránt barátságosan fogadja, bár nem hagy kétséget afelől, hogy számára a családja az első.

Szőrzetápolási igénye

Igen kevés gondozást igényel, az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolítható egy gumikefe segítségével. Arcának redőit erre szolgáló készítmény segítségével kell kezelni, a szemébe szükség esetén szemcseppet lehet csöpögtetni. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A mopsz tanítása során a szelíd megközelítés a célravezető. Nagyon érzékeny a hanghordozásra, és mivel mindig szeretne gazdája kedvében járni, az esetek többségében semmiféle testi fenyítésre nincs szükség.

Mozgásigénye

Átlagos vagy annál kevesebb mozgásra van szüksége, ezért városban és lakásban való tartásra is remekül megfelel. Jó időben szívesen játszik és hancúrozik a szabadban, de ha túl meleg van, inkább az árnyékba húzódik. Nincs vadászösztöne, viszont territoriális viselkedésű, így aztán nem csavarog el egyedül. A lakásban általában nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

Mindig népszerű társ volt, s ezt a feladatát ma is nagyszerűen látja el. Könnyen megtanítható különféle mutatványokra, és meglepő, hogy milyen sok mopsz vesz részt az ügyességi próbákon - és mennyire élvezik azokat. Aki engedelmességi próbákon szeretné versenyeztetni mopszát, és komolyan veszi a felkészülést, az maga is el fog ámulni a kutya eredményein.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz