kutyafajtak.hu

Mudi kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/mudi-kutya#sigProIdec47926baa
Magyar / idegen név:Mudi / (Hungarian) Mudi
Származási hely / feladat:Magyarország / terelőkutya, jelzőkutya
Marmagasság / Súly:35-47 cm / 8-13 kg
Várható életkor / alomszám:13-14 év / 4-7 kölyök

Története

Valamikor az 1900-as évek vége felé a hazai pásztorok oldalán a puli és a pumi mellett feltűnt egy álló fülű terelőkutya. Ez a fürge, értelmes, jól dolgozó eb a mudi volt. Hosszú ideig tartotta magát az a téves nézet is, hogy a mudi a pumi és a puli kereszteződéséből jött létre, pedig egyikre sem hasonlít. Míg "a puli az puli", a pumi pedig terrier jellegű ősökkel dicsekedhet, addig a mudi spicc jellegű kutyákból alakult ki 2-300 évvel ezelőtt. A fajta tenyésztését voltaképpen a balassagyarmati múzeum igazgatója, Fényes Elek kezdte el rendkívüli ügybuzgalommal az 1930-as években. Ő írta le először, milyen is a mudi. Ezután az ország részein - több-kevesebb sikerrel és elszigetelten - megpróbálkoztak az "új fajta" tenyésztésével, ám a mudi egy kissé úgy járt, mint a pumi: kutyás körökben nem lett igazán kedvelt, divatos, annak ellenére, hogy rendkívül értelmes, érdekes megjelenésű kutya. Mellőzésére nincs elfogadható magyarázat, talán abban bízhatunk, hogy a fajta sorsa egyszer jobbra fordul.

Megjelenése

Színe: fekete, fekete-fehér, fehér-fekete tarka, de néha előfordul fehér színű példány is. Közepes termetű, a hazai pásztorkutyák közül a a legrövidebb szőrű eb. Feje elkeskenyedő, megnyúlt, koponyája enyhén domború, arcorri része ugyancsak elhegyesedő. Szeme sötét, ovális, élénk; figyelmes állat benyomását kelti. Füle felálló, hegyes. Orrtükre fekete. Fogazata ollósan záródik, szabályos. Ívbe hajló nyaka jó izomzatú, sohasem lebernyeges. Fejét kissé magasan tartja. Háta egyenes, feszes, rövid és hátrafelé lejt. Fara csapott, rövid. Mellkasa mély és hosszú. Hasa enyhén felhúzott. Farka rövid, rendszerint kurtítják, de olykor világra jönnek farkatlan példányok is. Mellső és hátulsó lábai erősek, egyenesek. A csánk kissé meredek. Mancsa gömbölyű, ujjai szorosan zártak, karmai kemények, palaszürkék. Szőre a fején, a végtagok végén és a lábai elülső részein egészen rövid. Teste többi részén a szőr kissé hosszabb, hullámos vagy csigás lefutású. Bőre igen sok pigmentet tartalmaz: minden szabad bőrfelülete fekete.

Jelleme

A mudi korántsem olyan csahos fajta, mint a pumi, de nem is csendes. Mozgékony, élénk, éber, gyors, mindenre azonnal reagál. Az állatok terelése veleszületett tulajdonsága, egyszerűen a vérében van, szinte tanítani sem kell. Elkóborolni egyetlen állatot sem enged, egy pillanatra sem nyugszik, ha dolgozik. A mudi eleven és értelmes kutya, amely kifejezetten szívesen tanul. Könnyen kezelhető, rendkívül engedelmes. Független természetű, de ezzel semmiféle gondot nem okoz. Nagyon éber és figyelmes, a gazdáját, családját és otthonát igen bátran és meggyőző módon védelmezi. Rendkívüli felelősségtudata miatt hajlamos, hogy a szükségesnél többet ugasson. Gyakran igen erősen kötődik a család valamelyik tagjához.

Társas viselkedése

A mudi jól kijön a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel való kapcsolata szintén zavartalan. Noha az ösztöne a család és az otthon védelmére készteti, mégsem túlzottan gyanakvó az idegenekkel szemben. A család barátait általában melegen üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzete nem igényel túl sok törődést, jó állapotban tartásához elég, ha rendszeresen kikefélik vagy kifésülik. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Mivel ez az eb nagyon szeret tanulni, erősen kötődik a gazdájához, és igen értelmes is, a tanítása nem okozhat gondot - bár akaratossága miatt néha türelem és kitartás kell hozzá. Célszerű a gyakorlást játékkal váltogatni, mivel ez elégedetté teszi a kutyát, és így élvezettel fog tanulni ahelyett, hogy megmakacsolná magát. Nem árt figyelmet fordítani a túlzott ugatásról való leszoktatására.

Mozgásigénye

Ez a csupa energia kutya órákon át képes fáradhatatlanul szaladgálni és dolgozni, de jól tud alkalmazkodik a nyugodtabb életvitelhez is. Nagyon szereti a labdajátékokat, valamint a póráz nélkül való hancúrozást.

Alkalmazásai

A mudi legalább olyan jó pásztorkutya, mint a nála sokkal népszerűbb "rokonai": a pumi és a puli. Mind a nagyobb állatok, mind pedig a konda mellett kiváló terelő. Nem ismeri a félelmet, az elkóborló, makacskodó jószágot szinte parancs nélkül, öntevékeny módon és határozottan visszatereli társaihoz. Patkányirtásra is kiválóan alkalmas. Házőrzésre ugyancsak, mert nem túlzottan csahos természetű, ám az idegenekkel szemben bizalmatlan, és élénk ugatással jelzi közeledtüket. Egyes tapasztalatok szerint vaddisznóvadászatra is használható. Rövid szőrzete miatt ápolása nem okoz különösebb gondot, lakásban való tartásra is alkalmas. Sokoldalú, szinte minden területen használható kutya. Térhódítása - különösen hazai berkekben - mindenképpen indokolt lenne.Kiváló őrkutya és hűséges társ, amely azonban a hobbiból űzött ügyességi sportokban is jó teljesítményre képes.

Kategória: Pásztorkutyák / Magyar kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz