kutyafajtak.hu

Nagy svájci havasi (pásztor)kutya

Származási ország: Svájc

Eredeti feladata: katonakutya és őrkutya

Marmagassága: 60-72 cm

Súlya: 58-62 Kg

Jelleme

Nyugodt és kiegyensúlyozott kutya. Barátságos és jó természetű, ugyanakkor kiváló őrkutya is, amely szükség esetén gazdája segítségére siet. Ez természetes adottsága, nem kell tanulnia. A családjával odaadóan viselkedik, idegenek nem tudják megvesztegetni. Szeret dolgozni, és általában eléggé engedelmes. Fiatalabb korában elég hosszú ideig kissé szilaj viselkedésű. Rendszerint csak akkor ugat, ha az feltétlenül szükséges, de ez alól azért vannak kivételek. Nem szabad kifutóban tartani, mert azt büntetésnek érzi.

Társas viselkedése

Általában jól tűri a macskák és egyéb háziállatok társaságát, de ehhez persze megfelelő szocializáció is kell. Más kutyákkal gond nélkül megfér, bár a kan néha nyomatékos módszerekkel jelzi a "jelenlétét". Megvédi család gyermekeit, ha azokat bosszantják. A szívesen látott vendégeket barátságosan fogadja, de azért távolságot tart tőlük. Gazdája távollétében figyelmesen őrzi a házat, de az idegenekhez nem közeledik fenyegetően, és nem is ugatja meg őket.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete viszonylag könnyen gondozható. Heti egy átkefélés bőven elég. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálakat erős gumikefével érdemes eltávolítani. A karmait röviden kell tartani. A többi nagy testű kutyához hasonlóan a nagy svájci pásztorkutya esetében is jót tesz, ha a fejlődés végéig korlátozzák a mozgását. Nem szabad hagyni, hogy túlzottan kifárassza magát, ezért ebben az időszakban minimális mértékűre kell csökkenteni a lépcsőzés és a goromba játékok mennyiségét. Jó minőségű táplálékra van szüksége ahhoz, hogy ízületei megfelelően nőjenek és fejlődjenek.

Tanítása

Nem való bárkinek, annak ellenére sem, hogy nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Erős személyisége van, ezért olyan gazdára van szüksége, aki legalább ugyanolyan erős egyéniség. Lehetőséget kell teremteni arra, hogy kiegyensúlyozott módon nőjön fel. Tudnia kell, hol a helye, és elég időt kell kapnia ahhoz, hogy kialakítsa a kötődést a család tagjaihoz. Mindig igazságosan - és persze következetesen - kell bánni vele. A goromba módszerek rossz hatással vannak a jellemére.

Mozgásigénye

A nagy svájci pásztorkutya szereti, ha sok a dolga. Rendszeres, hosszú, póráz nélküli sétákra van szüksége. Általában szeret apportírozni. Nem hajlamos a csavargásra, és tiszteletben tartja a kert határait. Ha a gazdája mondjuk egy hétig ne ér rá vele foglalkozni, a nagy svájci pásztorkutya ehhez is jól alkalmazkodik. Sok térre van szüksége. A lakás vagy a kert nélküli kis ház nem megfelelő környezet számára.

Alkalmazásai

Értelme és nagy munkaszeretete miatt ez az állat sokoldalú és hűséges munkakutyává nevelhető - ha megfelelő gazda foglalkozik vele. Jó teljesítményt nyújthat az engedelmességi próbákon és az egyéb kutyás sportokban is. Mérete és súlya miatt nem alkalmas az olyan sportokra, mint a vadászati gyakorlatok vagy az ügyességi próbák.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Svájci kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz