kutyafajtak.hu

Nápolyi masztiff kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/napolyi-masztiff-kutya#sigProId4e2d1965a5

Általános leírása

Színe: fekete, ólomszürke, szürke csíkos. A szügyön és a mancsokon gyakori a fehér szőrzet. Marmagassága: 65-75 cm (kan), illetve 60-70 cm (szuka). Súlya: 45-70. Nagy termetű, robosztus őrző-védő kutya. Feje nagy és erőteljes, az arcorri rész, valamint a koponya vonala párhuzamos. A homlok és az orrhát csatlakozása erőteljes. Állkapcsa erős. Szeme gesztenye barna, tekintete élénk. Füle háromszögletű, lelógó, fejhez simuló, általában a csonkolják. Nyaka közepesen hosszú és nagyon izmos; háta egyenes, erőteljes; mellkasa mély, széles, egészen a könyökig ér. Hasa kissé felhúzott. Lábai izmosak. Csánkja kifeszült, meredek állású. A mancsok tömörek, az ujjak zártak. Farka a csánk alá ér, általában kétharmadánál csonkolják. Szőrzete rövid, sima, fényes.

Viselkedése, tulajdonságai

Természete alapvetően nyugodt, kedves, szelíd, gazdájához mélységesen ragaszkodik, minden támadástól megvédi. Aki kezet emel rá, azt ledönti a lábáról, és egyszerűen átgyalogol rajta. Ha fiatal korában engedelmességre szoktatják, szívesen tanul, mert szereti, ha foglalkoznak vele.

Története

Alig néhány esztendeje Münchenben érdekes kutyakiállítást tartottak: napjainkban ismert öt "harci kutyafajta" - bullmasztiff, a fila brasilieiro, masztiff és a nápolyi masztiff, valamint a bordeaux-i dog - legszebb példányait láthatták az érdeklődők. Ezek a harci vagy hadikutyák a tibeti dog leszármazottai. Már az asszírok is felhasználták őket hadjárataik során, és Nagy Sándor néhány zsákmányul ejtett kan és szukát Molossosba vitettetett. Az évszázadok során ezek utódai elkerültek Galliába és Brittaniába, majd különböző kutyákkal keverve kialakították a ma is ismert fajtákat. A mastino napoletano olasz származásához nem fér kétség, hiszen már a római is bevetették gladiátorviadalokon. Tulajdonképpen 1946-ban fedezték fel újra a Vezúv környéki tanyákon, és ebben az a csodálatos, hogy évszázadokon keresztül meg tudta őrizni eredeti küllemét.

Használhatósága

A nagy testű, súlyos kutyák, a szokatlan, vaskos formák kedvelői jó társra lelnek a nápolyi masztiffban, amely főként személyi testőrnek vagy házőrzőnek alkalmas. Ideális családtag és "gyermekfelvigyázó". Kiváló őrző-védő, már a megjelenése is elrettentő hatású. Puszta jelenléte hatékony védelmet biztosít gazdája számára. Kizárólag akkor támad, ha parancsot kap rá, de minden körülmények között megbízható. "Testőri", illetve házőrzői szerepét mindenfajta kiképzés nélkül is kiválóan ellátja. Nem igényel több mozgást, mint bármely kutya, sőt kevesebbet mint a közismert nyugtalan fajták. Noha jól alkalmazkodik a városi élethez, mégsem ajánlatos négy fal között tartani, már csak azért sem, mert sokat és hangosan horkol. Ez a veleszületett tulajdonsága.

Eredeti feladata: őrkutya

Jelleme

Megfelelő nevelés esetén a nápolyi masztiff kiegyensúlyozott, csendes és nyugodt kutya lesz. Igen erősen kötődik a gazdájához és a családjához; hozzájuk hűséges és engedelmes. Érzékenyen reagál az otthon hangulatára. Az eddigiek ellenére sem nevezhető könnyen tarthatónak, mivel nagyon bátor, szívós, domináns és magabiztos természetű - ez főként a kanokra igaz. A saját territóriumát elszántan vigyázza, és általában megérzi, hogy a közeledő személy jó vagy rossz szándékú-e. Kiváló őrző-védő kutya. Ha úgy érzi, hogy a család tagjait veszély fenyegeti, vagy a családtagok távollétében hívatlan "látogató" érkezik, azonnal cselekvésbe lendül. Nem alkalmas a kifutóban való tartásra. A lakásban kell lennie, az emberek között, ahol szeret részt venni mindennapi életünkben.

Társas viselkedése

A kanok az utcán és a lakásban is domináns módon viselkedhetnek más kutyákkal szemben; a szukák többnyire kevésbé rámenősek. A nápolyi masztiff általában barátságosan viselkedik a gyerekekkel, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Ha fiatal korában kedvező tapasztalatokat szerez a macskákkal és más háziállatokkal, akkor jól megfér velük. A család barátait vidáman üdvözli, de az idegenekkel szemben eleinte védekező módon viselkedik. Nem kedveli a tapintatlan idegeneket; csak akkor megy oda hozzájuk, ha úgy döntött, hogy ezt nyugodtan megteheti.

Szőrzetápolási igénye

A nápolyi masztiff szőrzete könnyen rendben tartható. Hetente egyszer elég átkefélni egy gumisörtés kefével vagy masszírozókesztyűvel kell eltávolítani az elhalt vagy meglazult szőrszálakat. Ez a kutya viszonylag gyakran nyáladzik, mivel szájának sarka alacsonyan van, lelógó és nyitott. Lehetőleg a lakás egy huzatmentes, száraz részén legyen a fekhelye, amelynek a felfekvésének és a bőrkeményedések kialakulását elkerülendő, puhának kell lennie.

Tanítása

A helyes jellemfejlődéshez nélkülözhetetlen a megfelelő nevelés és szocializáció is. Ezt a hatalmas kutyát kiegyensúlyozott, őszinte, harmonikus és következetes módon kell nevelni. A legtöbbet egy nyugodt, következetes, természetes tekintéllyel rendelkező gazda hozhatja ki belőle - ám ennek az ellenkezője is lehetséges -, a nápolyi masztiffot nem szabad bosszantani vagy felizgatni. A fajta nem való kezdő kutyásoknak, sem ideges, elfoglalt, gyengekezű vagy szeszélyes személyeknek. A nápolyi masztiff természetéből adódóan hevesen védelmezi gazdáját, családját és otthonát, vagyis ehhez semmiféle ösztönzésre nincs szüksége. Kölyök és fiatal korában lehetőleg minél több helyre el kell vinni , hogy pozitív tapasztalatokat szerezhessen a különféle emberekkel, állatokkal és helyzetekkel kapcsolatban, mivel így megbízható ebbé fejlődhet, amely kiszámítható módon reagál a különféle ingerekre. Kicsi korától kezdve arra kell nevelni, hogy ne rángassa a pórázt.

Mozgásigénye

A nápolyi masztiff átlagos mennyiségű mozgást igényel. Szeret játszani és hancúrozni, de az órákig tartó séták nem neki valók. Fiatal korában igen gyorsan nő, ilyenkor ügyelni kell rá, hogy ne mozogjon túlságosan sokat, ne fárassza agyon magát. Fejlődése idején kerülni célszerű a durva játékokat, és lehetőleg biztosítani kell, hogy minden energiáját a megfelelő csontozat és izomzat kifejlesztésére fordítsa. A lakásban ez a kutya már-már lustaságba hajlóan nyugodt.

Alkalmazásai

A nápolyi masztiff igen népszerű társ.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz