kutyafajtak.hu

Boxer kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/nemet-boxer-kutya#sigProIdb99400061b
Magyar / idegen név:(Német) Boxer / German (Deutscher) Boxer
Származási hely / feladat:Németország / vadászkutya, viadorkutya
Marmagasság / Súly:53-63 cm / 25-35 kg
Várható életkor / alomszám:9-10 év / 6-8 kölyök

Története

Meglehetősen reménytelen vállalkozás bemutatni a fajta kialakulásának történetét. A nyomok a kutyák dogszerű kutyák családjához vezetnek. Ehhez a csoporthoz, tartozik a tibeti dog, a bordeaux-i dog, az angol, és a francia bulldog, a német dog, a boxer, az újfundlandi, a bernáthegyi, és a rottweiler. Nagyon valószínű, hogy az egész dogcsalád őse a tibeti dog volt. Erről a hatalmas kutyáról a kínai irodalom is megemlékszik. I.e. 1121-ben a kínai császár egy tibeti kutyát kapott ajándékba, amelyet embervadászatra idomítottak. A tibeti dog a tibeti fennsíkról elterjedt Nepálban és Indiában, szórványosan Kínában is.

Nagy Sándor például az indiai hadjáratra dogszerű kutyákat vitt magával ajándékba - így jött létre a híres molosszus tenyészet. Ezeket a kutyákat később a rómaiak is átvették, és a római telepesek időszámításunk kezdetekor molosszuskutyákat hoztak át az Alpokon Közép- és Nyugat-Európa országaiba. Szobrok, festmények, rajzok, írásos emlékek azok a mozaikok, amelyekből apránként összeállítható a boxer őseinek képe. A dogok ősének ábrázolása már az ókori Görögország művészi alkotásain fellelhető - amelyek félreismerhetetlenül az egykori molosszust, a régi és modern dogok közötti átmenetet ábrázolják. Az i.e. III. században egy érme Epirus tartományban "bulldogszerű" fejet ábrázol. Ezeket a hatalmas, nagy fejű kutyákat látjuk később viszont Angliában , hisz ezekből született meg a "canis britannicus", valamennyi dogfajta elődje. A canis britannicusból később olyan fajtákat tenyésztettek ki, amelyek különböző népek nemzeti megítélésének a legjobban megfeleltek. Így alakult ki az angoloknál a masztiff, az angol bulldog, Franciaországban a bordeaux-i dog és a francia bully, Spanyolországban a spanyol alano, Amerikában a boston terrier, Németországban pedig a német dog, és a boxer.

A középkori kutyaábrázolások között már fel-fel bukkan egy olyan rajz, amely nagyon hasonlít a mai boxerre. Későbbi időkben ismét ráakadhatunk olyan kutya rajzára amely már a modern boxer őse lehetett. Ezeket a kutyákat azután angol bulldoggal, később pedig brabanti bulldoggal keresztezték. Az így kitenyésztett ebek ráakaszkodtak a bikára, medvére, és addig csüngtek rajta, amíg a vadászok le nem teríttették. A modern boxer kialakulását a szakirodalom egyértelműen a német tenyésztőknek tulajdonítja. Az első pontos adat 1890-ből származik: a müncheni "boxert" keresztezték fehér alapon csíkos angol bulldoggal. A következő lépésként kialakították a tiszta fehéret, hogy ebből kikísérletezzék a megfelelő színt: a csíkosat, és az őzbarnát. 1895-ben ez a megjavított típus a müncheni Szent Bernárd kiállításon nagy feltűnést keltett...

Megjelenése

Színe: Sárga vagy tigriscsíkos. Mindkét színnél megengedhető szimmetrikusan elhelyezkedő fehér jegyek, de ezek a testfelület egyharmadánál nagyobb területre nem terjedhetnek. Az arcorri részen a maszk - mindig fekete. Marmagassága: 57-63 cm (kan), illetve 53-59 cm (szuka). Súlya: 25-35 kg. Egyik legelterjedtebb őrző-védő fajta. Közepes nagyságú, sima szőrű, zömök, izmos kutya. Alakja négyzetes, erős izmú végtagokkal. Izomzata szikár, jól fejlett, plasztikusan domborodik a bőre alatt. Mozdulatai élénkek, erőteljesek. Lépése szabad és térölelő, tartása büszke, nemes. A boxer jellegzetes feje adja meg a fajta érdekes karakterét. Nem lehet sem túl kicsi, sem túl nagy. A legtöbb fajtával ellentétben "alul harap", vagyis alsó metszőfogai 3-15 mm-rel előbbre állnak, mint a felsők. Arcorri része széles és jól fejlett, erős hajlattal ("stoppal") megy át a homlokba. Az angol bulldoggal ellentétben a boxer fején nem kívánatosak a túl nagy ráncok. Füle feláll, vágott (kupírozott). Szeme értelmes, élénk, sötétbarna. Nyaka elegáns ívű, hosszú izmos, lebernyeg nélküli. A mellső végtagok párhuzamosak, erős csontozatúak. Mellkasa mély, könyökig ér. Háta egyenes, hasa kissé felhúzott. Combjai erősek, izmosak. Farkát rövidre csonkítják. Mancsai kicsinyek, zártak - úgynevezett macskamancsok. Szőrzete kemény, de finom tapintású, fényes, rövid.

Jelleme

A boxer karakteres, jó kedélyű kutya, egyszerű és tisztességes, ráadásul barátságos is. Nagyon mozgékony és eleven, spontaneitása pedig olykor féktelenné teszi. Erős, bátor, "rámenős", de jó indulatú, játékos kutya. Tanulékony, gazdájához hű. Víg kedélyű, kölyökkutyás pajkosságát megőrzi késő öreg koráig; jelleme nyílt, egyenes. Rendkívül gyors, jó ugró, robbanékony. Nem olyan embereknek való, akik lakásuk minden egyes berendezési tárgyát féltett kincsként őrzik. Észreveszi, hogy mi zajlik a környezetében, és figyelmes is, de nem ugatós, többnyire hetekig sem hallatja hangját. Kiegyensúlyozott, magabiztos kutya, akit nehéz zavarba hozni. Nagyon érzékeny azonban a lakásban uralkodó hangulatra, és a kemény szavak felizgathatják. Nagyon szorosan kötődik a családjához. Nem szabad alábecsülni értelmi képességeit.

Társas viselkedése

A német boxer a gyerekeket nagyon szereti, megbízható, hűséges őrzője, játszótársa a kicsiknek, de az egészen kicsi gyerekeket nem árt óvni túlzott szilajságától. A jól nevelt, megfelelően szocializált boxernek nem lehet gondja más kutyákkal vagy háziállatokkal, bár a kan néha szívesen összeverekszik más kanokkal. Meggyőző módon, önszántából védelmezi a lakást és a kertet - ez a természetéből adódik, nem azért van, mert gyanakvó. A család barátait nagy lelkesedéssel üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

A boxer kutya szőrzete rövid, könnyen tisztán tartható. Nem igényel sok gondoskodást, elég, ha hetente egyszer átkefélik egy puha sörtéjű kefével. A vedlési időszakban gumikefével vagy gumis kopókesztyűvel távolíthatók el az elhalt és kilazult szőrszálak.

Tanítása

Nagyon értelmes kutya, és mindig szeretne gazdája kedvében járni. Ha kedves, világos és következetes módon foglalkoznak vele, nagyon gyorsan tanul. Ritkán van szükség vele szemben kemény szavakra vagy büntetésre, de nem árt felkészülni arra, hogy ez az állat gyakran okosabb, mint a gazdája gondolná. Célszerű leszoktatni arról a hajlamáról, hogy lelkesedésében felugráljon az emberekre.

Mozgásigénye

A boxer energikus kutya, sok mozgásra van szüksége. Ha már elérte teljes nagyságát, azonnal engedni kell futni. Szeret együtt játszani és hancúrozni más kutyákkal, de szívesen labdázik is a gazdájával vagy annak gyermekeivel. Vadászösztöne alig van, és nem valószínű, hogy messzire távolodna a gazdájától, így póráz nélküli sétáltatása sem okozhat gondokat. Lakásban, kertben egyaránt ideálisan tartható. Helyét gyorsan megszokja, minden körülményhez könnyen alkalmazkodik. Bérházban sem okoz problémát: csendes, kiegyensúlyozott, a lakók nyugalmát nem zavarja.

Alkalmazásai

Testi adottságai (termete, mozgékonysága, hihetetlen ereje), temperamentuma, bátorsága, rettenthetetlen támadókedve miatt ideális személy- és házőrző. A boxer kiváló társ a sportos családban. A kutyás sportok többségében nagyon jól teljesít, az ügyességi és engedelmességi próbáktól kezdve, a labdázáson (flyball) át, egészen a vadászati gyakorlatokig.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz