kutyafajtak.hu

{flike image=http://kutyafajtak.hu/kepek/facebook/nemet-dan-dog-kutya2.jpg}

Német dog / "Dán" Dog kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/nemet-dog-kutya-dan-dog#sigProId516a7ff5b4
Magyar / idegen név:Dog, Német dog, Dán dog /
Great Dane, German Mastiff, Deutsche Dogge
Származási hely / feladat:Németország / vadászkutya, őrző-védő
Marmagasság / Súly:71-86 cm / 50-90 kg
Várható életkor / alomszám:6-9 év / 6-8 kölyök

A német dog a legnagyobb termetű kutya a világon. Olyan, mint egy igazi középkori lovag: büszke és nemes, bátran védelmezi szeretteit, meg sem érzi a fizikai fájdalmat, ugyanakkor érző szíve, érzékeny lelke van. Nagyon szereti a gyerekeket, ragaszkodik a családhoz – viszont jajj annak, aki esetleg a dog otthonába hatol be rossz szándékkal. Neki nem parancsolni kell: barátságosan kérjünk tőle, és ő eleget is tesz a kívánságunknak.

A német dog = a dán dog története

A német dog története igen régen kezdődött: hasonló külsejű kutyát már az ókori Egyiptomban, Kr.e. 2500-ban is ábrázoltak. Újkori megjelenését a német és a dán tenyésztők hevesen vitatják, így két néven is ismertté vált: német dog és dán dog. Angol nyelvterületen a kutyafajta neve Great Dane, azaz Nagy Dán, a hivatalos standard a német dog nevet fogadja el. Valamikor egyébként még "vaddisznós kutya" névvel is illették, mivel eredetileg arra a kemény feladatra tenyésztették ki, hogy vaddisznót és medvét öljön. Több évszázadon keresztül egyetlen német kastélyból sem hiányozhatott ez a hatalmas, büszke tartású kutyafajta. Nagy kedvencei voltak Bismarcknak, a vaskancellárnak, aki testőrként tartotta és mindenhová magával is vitte őket. Mivel nagyvadra vadásztak vele, a tenyésztésében a hangsúlyt mindig is a méretre, a súlyra, a bátorságra, a gyorsaságra és az állóképességre helyezték. A vadászathoz fontosnak tartották a fülek kupírozását is, nehogy harc közben letépjék azokat. Európában és az Egyesült Államokban ma is ez az általános gyakorlat.

A német dog megjelenése

Ez a fajta legnagyobb termetű őrző-védő kutya. A dog marmagassága 71-86 cm, a súlye akár 90 kg is lehet! Hatalmas mérete tiszteletet parancsol. A német dog megjelenése nemes, mozgása kifejezetten elegáns. A színe lehet sárga (olykor fekete maszkkal), fekete (esetleg fehér mancsokkal, fehér mellfolttal és farokvéggel), acélkék, sárga alapon fekete csíkos, valamint fehér alapon fekete foltos (harlekin). Feje szikár, kissé keskeny. Arcorri része hosszú. Fogazata hatalmas, állkapcsa erős. Szeme középnagy, kerek, nagyon sötét. Az orrtükör többnyire fekete; a harlekinszínűeké és a szürke példányoké esetenként hússzínű. Ma már a fülcsonkolás célja nem a vadászsérülés megelőzése, hanem inkább az, hogy az álló fül még jellegzetesebbé, imponálóbbá tegye a német dog megjelenését. Nyaka elegánsan hosszú, izmos. Teste négyzetbe rajzolható. Háta és ágyéka rövid. Mellkasa igen széles és mély. Végtagjai erősek és egyenesek. Farka középhosszú, lefelé tartja; a végén enyhén visszagörbíti. Mancsai zártak, kerek alapúak, erősek, karmai feketék. Szőrzete rövid, sűrű, sima és fényes.

A német dog jelleme, tulajdonságai

A német dog jelleme igen tiszteletreméltó. Értelmes és kíváncsi kutyafajta, amelynek nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott állat. Kiváló őrkutya, elsősorban a kan - egyébként keveset ugat. Azt mondják, a betörő még bejuthat olyan, házba, ahol dog is lakik, de kijutni már nem fog onnan. Más masztiff jellegű kutyákhoz hasonlóan nem túl érzékeny a fizikai fájdalomra, éppen ezért előfordulhat, hogy betegségét vagy sérülését nem veszik észre rögtön. Ugyanakkor a lelki érzékenysége nagy, a német dog tulajdonságai közül kevéssé ismert, hogy a szigorú szavak nagy fájdalmat okoznak neki.

A német dog társas viselkedése

Erősen ragaszkodik a családjához, a gyerekeket különösen szereti. A német dog az idegenekkel szemben azonban távolságtartó, bár általában az agresszivitás távol áll tőle. Igaz, amikor barátkozik, olyan, mintha kegyet osztogatna. A család barátait lelkesen üdvözli. A többi háziállattal jól kijön, bár erre szocializálni kell. A fajtársakkal nem szokott gondja lenni, bár egyes kanok dominánsan léphetnek fel más kanokkal szemben. Általában ha két dog találkozik, egyenlő félként állnak szemben egymással, mindkettő magabiztos, határozott, ugyanakkor jóindulatú, türelmes, barátságos.

A német dog szőrzetápolási igénye, gondozása

A német dog szőrzetápolási igénye kicsi. Vedlés idején gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Lehetőleg puha fekhelyet biztosítsunk a számára, hogy elkerüljük a testén felfekvések kialakulását. A hirtelen növekvő kutyafajta, mint a német dog, a fejlődés időszakában sok törődést igényel. Nagyon fontos a helyes táplálkozás, és az, hogy a testmozgása mérsékelt legyen, nem szabad fejlődésben lévő csontjait túlságosan megerőltetni. A karmait röviden kell tartani.

A német dog tanítása

A német dog tanítása során elsőrendű fontosságú a póráz rángatásáról való leszoktatás, hiszen igen rövid idő alatt igen nagyra nő. Következetes, ugyanakkor megértő és harmonikus légkörben kell nevelni. Nagyon érzékenyen reagál a gazdája hangjára, ezért gyakran egy barátságos kérés is elegendő a számára, és megteszi, amit kérünk tőle. A fiatal német dog félénk lehet, viszonylag sok bátorítást igényel. Így érthető, hogy szigorú nevelése nem célravezető. Hosszú, egyhangú foglalkozások esetén elveszíti az érdeklődését. A legjobb eredményeket úgy érhetjük el, ha változatos módszerekkel dolgozunk és a jó teljesítményt jutalmazzuk.

A német dog mozgásigénye

A német dog mozgásigénye kifejezetten nagy. Leginkább azt élvezi, ha az erdőben vagy a mezőn szabadon, póráz nélkül szaladgálhat. Nem jellemző rá, hogy elcsavarogna gazdája mellől, általában a közelében marad. Az eső lerövidítheti a sétákat, mivel ez a kutyafajta nem kedveli sem a csapadékos időjárást, sem a hideget. Ha elegendő mozgáshoz jut, a lakásban rendszerint nyugodtan viselkedik. A német dog elsősorban kertes házba való, túl nagy a lakóházi lakásokhoz, és a lépcsőmászás sem tesz jót az ízületeinek.

A német dog alkalmazásai

A német dog kiváló munkakutya, elsőrangú őrző-védő. Tartásához viszont nem kevés pénz és még több hely szükséges. Óriási testi ereje miatt veszedelmes fegyverré is válhat, éppen ezért csak kiegyensúlyozott, tapasztalt, határozott ember kezébe való. Ha rosszul képezik ki, bizonyos körülmények között akár életveszélyt is jelenthet. A dogot ma már a legtöbb helyen családi kutyaként tartják. Nagyszerű szaglásának köszönhetően kiváló nyomkereső kutyává is nevelhető.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz