kutyafajtak.hu

Német pincser kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/nemet-pincser-kutya#sigProId716af76542

A pincser Németországból származik, több változata is kialakult, mint például a népszerű törpe pincser vagy a szálkás szőrű pincser , amely sajnos már kihalt. Eredete azonban nem teljesen tisztázott: egyes elméletek a schnauzertől származtatják, míg mások azt állítják, hogy sokkal ősibb fajta. Ami viszont egyértelműnek látszik, az az, hogy a pincser a dobermann őse. Ez olyannyira így van, hogy többen "kis dobermannak" is nevezik.

Testi adottságok

A pincser maximális marmagassága 48 cm, súlya 12-16 kg. Jó kötésű, mellkasa mérsékelten széles, hasa kissé felhúzott. Szőre rövid, sűrű, fényes és testhez simuló; leggyakoribb szín az intenzív fekete rőt színű foltokkal. Feje robusztus ls keskeny, szeme sötét színű, közepes méretű és ovális alakú, fülei magas-tűzésűek, akárcsak a dobermanné.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A pincser nagyon élénk és éber. Nyugodt természete ellenére egyfolytában játszana. Gazdáival nagyon kedves, idegenekkel szemben azonban gyanakvó. Értelmes, és könnyű nevelni, ezért nagyszerű házi kedvenc, aki tökéletesen képes alkalmazkodni a városi élethez.

Gondozás és testmozgás

Születése után a standardnak megfelelően fülét és farkát általában csonkolják. Nagyon egészséges fajta, s nem igényel különleges gondozást: elég, ha szőrét időnként átfésüljük, illetve fogai állapotát rendszeresen ellenőrizzük. Nincs szüksége hosszú ideig tartó testgyakorlásra, megelégszik napi 2 sétával, amikor szabadon futkározhat a parkban vagy a kertben.

Származási ország: Németország

Eredeti feladata: kártevőirtó, őrkutya

Marmagassága: 45-50 cm

Jelleme

A német pincser igen értelmes és okos, energikus, vidám és éber kutya. Barátságos és játékos, ugyanakkor figyelmes is, elszántan védelmezi családját és otthonát. Figyelmessége ellenére sem ugat sokat. Családjához erősen kötődik és igen hűséges. Józan, bátor és egyáltalán nem finnyás állat. Igen nagy a kitartása.

Társas viselkedése

A fajta jól kijön a gyerekekkel. Igen türelmes is. Ha vendégek érkeznek, arra figyelmezteti a gazdáját, s az idegenekhez csak óvatosan közelít, de ha a gazdája azt mondja, hogy minden rendben, akkor a jól nevelt német pincser nem kételkedik tovább. A család barátait lelkesen üdvözli. A német pincser általában gond nélkül megfér más háziállatokkal - különösen akkor, ha megfelelő volt a szocializációja.

Szőrzetápolási igénye

A német pincser szőrzete nagyon kevés gondozást igényel. Elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtekefével, majd átdörzsölni egy kopókesztyűvel. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű kiválóan alkalmas a kilazult szőrszálak eltávolítására. A karmokat röviden kell tartani.

Tanítása

Ez a kutya nagyon szeret tanulni. Az egyszerű új parancsokat hamar megjegyzi, és engedelmeskedik is nekik. De a gazdájának nem szabad félvállról vennie a nevelését. A német pincser meglehetősen éles eszű, és a gyenge kezű tulajdonos hamar rá fog jönni, hogy kutyája egy lépéssel előtte jár. Sok szeretettel, de következetesen és határozottan kell nevelni.

Mozgásigénye

A német pincser mozgásigénye átlagos. Naponta háromszor le kell vinni egy körre a háztömb körül, s ha emellett még a kertben is játszanak vele, a kutya annyival már bőven beéri. Az állat könnyen alkalmazkodik a sportosabb életmódú gazdához is, és szívesen sétál órákat az erdőben anélkül, hogy a kifáradás jeleit mutatná. A német pincser általában szívesen otthagyja a kosárt egy kis labdázásért, és az apportírozást is kedveli. A lakásban többnyire nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

A német pincser kellemes családi kutya, de kiváló eredményeket érhet el a különféle kutyás sportokban, például a labdajátékokban (flyball), vagy az ügyességi és az engedelmességi próbákon.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz