kutyafajtak.hu

Norfolk és Norwich terrier kutya

Származási országuk: Anglia

Eredeti feladatuk: vadászkutyák, kártevőírtók

Marmagasságuk: 25-26 cm

Súlyuk: 5-7 kg

Testük

A Norfolk és a Norwich terrier két külön fajta, de szétválásukra csak 1964-ben került sor. Addig Norwich terrierként ismerték őket, amelynek volt egy felálló és egy visszahajló fülű változata. Ma már két külön fajtaszabvány érvényes rájuk, amelyekben - érthető módon - nagyon sok a közös vonás, de a fülek állása különböző. A Norwich terrier közepes nagyságú, hegyes fülei felállóak, míg Norfolk terrier fülei V alakúak és előrehajolva csaknem a pofáig lógnak. Mindkét fajtára a kis termet és a zömök testfelépítés jellemző. A lábuk rövid, a hátvonaluk rövid és egyenes, farkukat felemelve tartják. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkukat kurtítják, de nem túl rövidre.

Jellemük

Mindkét fajta vakmerően bátor természetéről híres. Vidámak, merészek, egyszerűek és elevenek, emellett játékosak, vállalkozó szelleműek, szemtelenek és ravaszak, tele vannak kezdeményező kedvvel, és olykor kissé makacsak is.

Társas viselkedésük

Elég jól kijönnek más kutyákkal. A gyerekkel ritkán van gondjuk, sőt kiváló játszótársak lehetnek. A látogatókat hangosan üdvözlik, de aztán hamar abbahagyják az ugatást, és barátkozni kezdenek. Megfelelő szocializáció esetén nincs gondjuk a macskákkal és egyéb háziállatokkal sem.

Szőrzetápolási igényük

Hetente nagyjából egyszer kell átkefélni és kifésülni a szőrzetüket. A bajusz és a szakáll ennél gyakoribb ápolást igényel, mivel elég hamar összepiszkolódik. Az elöregedett szőrszálakat évente általában kétszer kell kézzel kiszedni. Ezt a munkát elvégzik a kutyakozmetikában, de a gazdájuk is megtanulhatja a módját. Le kell nyírni a talppárnák között fejlődő szőrfelesleget is.

Tanításuk

A Norwich és Norkfolk terrierek értelmes kutyák, gyorsan tanulnak. Igazi terriertermészetüket sohasem hazudtolják meg, vagyis eléggé akaratosak. A nevelésük során nagyon fontos a következetesség; a legjobb eredmények eléréséhez változatos gyakorlatokat kell velük végeztetni. Nem szabad megfeledkezni a jutalmazásukról, ami történhet étellel, vagy úgy is, hogy a gazdájuk játszik velük egy keveset.

Mozgásigényük

Noha mindkét fajta igen energikus, és szívesen séták akár órákon át is a gazdájával, általában jól alkalmazkodnak a különféle körülményekhez. Az időjárás nem nagyon zavarja őket, bármikor készen állnak egy kis sétára vagy labdázásra. Természetükből adódóan minden lehetőséget megragadnak arra, hogy ássanak a kertben - ezt mindenképpen figyelembe kell vennie annak, aki szeretettel ápolja a kertjét.

Alkalmazásaik

Norwich és Norkfolk terrier egyaránt kiváló családi kutya. Meg lehet próbálkozni az ügyességi versenyeken való indításukkal, de nem szabad túl nagy eredményeket várni - sokkal fontosabb az az öröm, amit a foglalkozások a kutya és a gazdája számára jelentenek.

Egyéb: A két fajta csak abban különbözik egymástól, hogy a norwich terriernek álló, a norfolknak pedig lehajtó füle van. A két változatot a hatvanas évekig keresztezték egymással. A délangliai Norfolk grófságból származnak, ahol a rövid lábú terriereket róka- és borzvadászatra használták. Feltételezik rokonságukat a cairn és a skót terrierrel. A cambridge-i egyetem diákjai tették népszerűvé, mivel időtöltésképpen vadásztak, a szállásukat azonban csak kis kutyákkal tudták megosztani. A tömzsi kis kutyák öntudatosak, de nem verekedősek, élénkek, robusztusak és mindig vidámak. Ugyanakkor kedvesek, szeretetre méltók, tanulékonyak és türelmesek a gyerekekkel, családi kutyaként kevés kívánnivalót hagynak. Durva szőrzetüket csak formára tépkedik.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz