kutyafajtak.hu

Olasz griffon kutya

Az olaszok legismertebb, legnépszerűbb vadászkutyája; minden terepen és időjárási viszonyok között használható; szívós, fáradságot nem ismerő, kedves, türelmes, bátor, erőteljes eb. Különösen eredményesen dolgozik erdőben és mocsaras területen; ragyogó úszó, kiváló apportírozó. Közepes nagyságú, erős csontozatú, fejlett izmokkal rendelkező kutya. Feje hosszúkás, arcorri része könnyedén hajlott v. egyenes. Állkapcsa erőteljes, fogai ollósan záródnak. Orrtükre fekete, szeme nagy, nyitott, barna színű. Füle háromszög alakú, lelógó. Nyaka izmos, mellkasa terjedelmes, mély, fara széles. Végtagjai erőteljesek, hosszúak, párhuzamosak. Farkát vízszintesen v. lefelé tartja, kurtítják. Szőrzete kemény, vastag, kissé göndör. Arcorri részét bajusz és szakáll borítja. Színe fehér, fehér alapon gesztenyeszínű foltokkal. A kanok marmagassága 60-70 cm, a szukáké 58-65 cm; a kanok testtömege 32-37 kg, a szukáké 28-32 kg.

Származási országa: Olaszország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 58-70 cm

Súlya: 28-32 kg

Jelleme

Barátságos, kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Szereti a társaságot, odahaza kedvesen viselkedik, de a szabadban tett séták során eleven és mozgékony. Noha eléggé engedelmes, van benne bizonyos fokú makacsság is. Kiváló a szaglása, és nagyon szeret úszni.

Társas viselkedése

Az olasz griffon nagyon jól megfér a fajtársaival, és ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal való kapcsolata sem okozhat gondokat. Általában rendkívül jól érzi magát a gyerekek között. A szívesen látott és hívatlan látogatókat egyaránt lelkesen üdvözli, mintha úgy gondolná, hogy minél többen vannak, annál jobb; házőrzőnek tehát alkalmatlan.

Szőrzetápolási igénye

Ez a kutya viszonylag kevés gondozást igényel. Szőrzete hetente egyszer kifésülhető egy ritka fogú fésűvel, de az arcorri rész szőrzete ennél valamivel gyakoribb gondozást igényel. Rendszeresen ellenőrizni kell, nem került-e piszok a hallójáratokba, a talppárnák közötti szőrt pedig le kell nyírni.

Tanítása

Az olasz griffon nagyon barátságos, de kissé önfejű kutya; mindazonáltal eléggé készséges természetű ahhoz, hogy gazdája kedvében akarjon járni feltéve, hogy az nem kíván tőle túl sokat. A legjobb eredményeket szeretettel, következetes módszerekkel lehet nála elérni.

Mozgásigénye

Az olasz griffon rengeteg mozgást igényel. Alapvetően vadászkutya lévén, nagy térre van szüksége, és általában kevésbé szeret úszni, még a hideg, esős idő sem tántoríthatja el. Annak is örül, ha együtt futhat a gazdájával - de ezt csak akkor szabad megtenni, ha már nem növekszik tovább. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az olasz griffon hajlamos az orra után menni, ha valami érdekes szagot szimatol ki: a kert legyen jól körbekerítve, és soha nem szabad a kutyát felügyelet nélkül elengedni a pórázról.

Alkalmazásai

Ennek a kutyának nagy örömet lehet szerezni azzal, ha vadászkutya-kiképzésben részesítik. Az olasz griffon híres a kitartásáról és képességéről az erdőbe vagy mocsárba került elejtett vad apportírozására.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz