kutyafajtak.hu

Olasz vizsla kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/olasz-vizsla-kutya#sigProIddec6eaaa2d

Nem tudjuk mikor alakult ki. I.e.500-ban már létezett. A középkorban pointerekkel keresztezték, ennek eredményként vált a hálós vadászat igazi mesterévé. Két méretben létezik. 1926-ban közös standardba foglalták őket.

Testi adottságok

A nagyobbik olasz vizsla 66-70 cm, súlya átlagosa 40 kg; a közepes vizsla 56 cm, 30 kg súlyú. Erőteljes robosztus állat. Nyaka szikár, csonk kúp alakú, kettős lebernyeggel. Mara formás, lapockái láthatóan külön állnak. Szőre rövid, fehér alapon szemleszínű, narancsos vagy a barna különböző árnyalatiban megjelenő foltokkal.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Eszes, szófogadó, gyors felfogású. Kitűnően reagál a nevelésre, az emberrel való együttélésre. Könnyen alkalmazkodik a családhoz. Hű, de ehhez szabad teret kell adnunk neki. Ne tartsuk lakásban.

Gondozás és testmozgás

Nagyon tiszta állat, bundáját ettől függetlenül időnként időnként keféljük át. Sok mozgást igényel. Könnyen elkóborol.

Jelleme

Kiegyensúlyozott, szelíd, megfontolt és készséges természetű fajta. Érzékeny és értelmes, a lakásban nyugodtan viselkedik, gazdájával és családtagjaival szemben odaadó és nagyon kedves. Általában eléggé engedelmes. Akár 2,5-3 évig is eltarthat mire elég eléri a teljes szellemi érettséget.

Társas viselkedése

Az olasz vizsla rendkívül társaságkedvelő természetű eb, amely nemtől függetlenül jól megfér fajtársaival és az egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel mindig jól kijön. Az ismeretlenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet, de ez inkább a félénkségének tulajdonítható, és nem az arroganciájának vagy a gyanakvásának. Ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de őrző-védő kutyának nem alkalmas.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzetével viszonylag keveset kell törődni. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálak egy kopókesztyűvel távolíthatók el. A hallójáratokra valamivel jobban oda kell figyelni: hetente meg kell nézni, nincs-e bennük piszok vagy túl sok fülzsír, és lebenyeiket időnként meg is kell mosni.

Tanítása

A legjobb eredmények szelíd, de következetes neveléssel érhetők el. Ha a kutyája és gazdája között szoros kapcsolat alakult ki, akkor az olasz vizsla már a gazda hanghordozására is jól reagál, ezért általában nincs szükség másfajta büntetésre. Ha valamit jól csinált, mindig nagyon meg kell dicsérni. Igen érzékeny eb, a túl szigorú módszerek és a testi fenyítés többnyire a kívánttal ellentétes hatást vált ki, mivel megingatják az állat gazdájába vetett bizalmát. Megfelelő módszerek alkalmazása esetén viszont gyorsan tanul, és a legengedelmesebb fajták egyike lehet. Mivel hajlamos az idegenekkel szembeni tartózkodó viselkedésre, nagyon fontos a megfelelő szocializáció, azzal jelentésen csökkenthető a felnőttkori félénkség.

Mozgásigénye

Noha az olasz vizsla viszonylag sok szabad mozgást igényel, nem kezd el rosszul viselkedni, ha egy rövid ideig kevesebbet szaladgálhat. A legjobban az olyan helyen érzi magát, ahol tágas kert áll a rendelkezésére. Általában nagyon szeret apportírozni. A testi érettség elérése után (nagyjából másfél éves korában) fokozatosan el lehet kezdeni hozzászoktatni ahhoz, hogy együtt fusson a gazdájával. A fejlődő kutyát nem szabad hagyni lépcsőn járni vagy egyéb, a szervezetét megterhelő tevékenységet folytatni.

Alkalmazásai

Az olasz vizsla általános célú vadászkutya, amely a szárnyas vad vadászatára specializálódott. A zsákmány jelzésére és apportírozására egyaránt képes - és gyakran pontosan így is használnák. Vadászat közben kitartó, szaglása pedig kiváló. Helyes nevelési módszerek használata esetében jó eredményeket érhet el az engedelmességi próbákban is - de csak akkor, ha a gyorsaság nem számít. Noha nagyon engedelmes, a parancsokat többnyire kényelmes tempóban teljesíti - ez a szabadban is érvényes. A fajta kiválóan alkalmas családi kutyának is.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz