kutyafajtak.hu        

Habár manapság nagyon népszerűek a "hobbikutyák" vagy "ölebek", mégis van egy olyan társadalmi réteg, aki ezeket a szép kis állatokat lenézi pusztán a méreteik miatt vagy azért, mert fizikai adottságaik miatt nem alkalmasak a munkára.

Pedig egy törpe kutya is lehet "hasznos" a maga módján: vadászhat kisebb rágcsálókra, jelezheti az idegeneket, továbbá terápiás célokra is ideális lehet. A japán csin és a törpepincser pl. jó házőrző, az előbbi ráadásul a termetéhez képest meglehetősen mély hangú.

Törpe kutyák egyébként már régóta ismertek, gondoljunk csak a legősibbek egyikére, a pekingi palotakutyára, a kínai császárok "oroszlánkutyája". Olyannak tenyésztették ki, hogy a képzeletbeli sárkányra hasonlítson.

A törpe kutyafajták iránti kereslet különösen a második világháború után nőtt meg. Az élelem kevés volt és drága, ezeket a kutyákat könnyebb volt tartani. A tartásuk ráadásul ma is sokkal egyszerűbb egy panellakásban. Igaz, az áruk nem mondható alacsonynak, mert a törpekutyák jóval kevesebbet fialnak.

Sajnos bizonyos egészségügyi kockázatot is rejt az apró méret! Sok köztük például a kidülledt szemű, az ilyen szem könnyebben veszi a levegőben szálló port. Egy alacsony kutya sok nedvességet felvesz pl. a fűből, ráadásul sok közülük hosszú szőrű. A törpe fajták legtöbbjének kicsi a gyomra, könnyű túletetni. Hajlamosak lehetnek a fogbetegségekre, mert a kis szájukban a szükséges számú fogazatnak csak a minimuma fér el.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz