kutyafajtak.hu

Óriás schnauzer kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/orias-schnauzer-kutya#sigProId8b8a289152

Általános leírása

Színe: fekete, szürke. Marmagassága: 65-70 cm (kan), illetve 60-65 (szuka). Súlya: 35-50 kg. A schnauzer óriás, közép és törpe változatban tenyésztik (a közép- és törpe törpeschnauzert lásd a megfelelő címszó alatt). Nagy termetű őrző-védő kutya, méretei és félelmetes megjelenése miatt tekintélyt parancsoló. Természetéhez viszonyítva feje arányos és erős, terrierszerű. Fogazata erős. Szeme sötét, élénk, értelmes tekintetű. Füle feláll, csonkolják. Nyaka erőteljes, jó izomzatú, nemes vonalú, lebernyeg nélküli. Teste négyzetbe rajzolható, úgynevezett kvadratikus felépítésű. Mellkasa fejlett, mély, hasa kissé felhúzott. Háta egyenes, igen izmos. Fara nem csapott. Végtagjai is erősek, izmosak, a mellső végtagok oszlopszerűek és párhuzamosak. Mancsa erős, boltozatos, karma fekete. Farkát rövidre csonkolják. Szőrzete kemény, úgynevezett drótszőrű; trimmelni kell. A szemöldök- és a szakállszőrzet hosszú.

Viselkedése, tulajdonságai

Rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, ugyanakkor nagy erejű, igen támadó kedvű, bátorsága minden próbát kiáll. Rettenthetetlen őrző-védő kutya. Határtalanul ellenállóképes. Nem tanácsos vele ellenkezni, az idegen komoly veszélyre számíthat, ha óriás schnazerral próbál kikezdeni. Tiszteletet parancsoló megjelenése gazdájának már önmagában biztonságot jelent. Jellegzetes fajtatulajdonságai: a mozgékonyság, az éberség, a gazda iránti feltétlen ragaszkodás és hűség.

Története

Német eredetű kutya. A fajta bölcsőjét valahol Württembergben, a badeni és a bajor nagyhercegségekben, valamint Svájc északi vidékén ringatták. Azokban a régi időkben, amikor az európai kontinens háromnegyed részét még erdők borították, és csak a lófogatú vontatást ismerték, az utazás bizony kemény és nemegyszer veszélyes expedíciónak számított. A szolgaszemélyzethez hozzátartozott a schnauzer is, amely állandóan ott ügetett a lovak mellett, jelezte és megfutamította az ellenséget. Az állomásra érve a lovászokkal együtt az istállóban aludt. Erős, nyers, kemény állatnak kellett lenni ahhoz, hogy jól bírja a fáradságot, a hideget, az esőt, és talán éppen ez az évszázadokon keresztül űzött nehéz mesterség volt az, amely kikovácsolta páratlan erejét. Ennek a természetes életmódnak köszönhette a csodálatunkat manapság is kivívó ellenálló-képességét. A középkorban már ismerték és értékelték ezt a fajtát, hiszen nagy művészek modelléjül szolgált. Stuttgartban van egy mesterséges kút, amelyet középkori szoborcsoport díszít. Egy éjjeliőr, jobb kezében lámpással, baljában alabárddal, s elmaradhatatlan kutyájával. Az eb kétségtelenül azonos a mai középschnauzerral. A későbbi századokban a schnauzer "előre lépett". Már nem delizsánszot húzó lovak körül szaladgált hanem elegáns hátasló mellett nyargalt, arisztokrata gazdáját kísérte a sétákon és a vadászatokon. A mostani schnauzer is megőrizte ősének utazás iránti vonzalmát, de ma már nem postakocsit vagy hátaslovat kísér, hanem autóban trónol.

Használhatósága

Sok jó tulajdonsága miatt az óriás schnauzer számos területen alkalmazható. Vannak országok, ahol a rendőrség szolgálati kutyaként tartja. Nagy területek őrzésre is kiváló. Hűséges testőr, ideális sportkutya. Könnyen kiképezhető. Nyílt, intelligens állat. Sok mozgást igényel. Kertben és lakásban egyaránt tartható, betegségekkel szemben rendkívül ellenálló. Szőrzete miatt rendszeres ápolást kíván, sőt azt két-három havonként trimmelni kell.

Származási ország: Németország

Eredeti feladata: őrző-védő kutya

Marmagassága: 50-70 cm

Súlya: ---------------------

Jelleme

Éber, jó természetű, értelmes kutya;szeret tanulni, józan, szívós és viszonylag nyugodt. Szorosan kötődik a családjához, és szükség esetén bármit megtesz annak védelme érdekében. Nem szereti, ha új gazdát kap. Nem lehet megvesztegetni. Kiváló őrkutya, s nyugodtan rá lehet bízni a család, a lakás és a kert őrzését. Nem kimondottan barátságos eb, ám nem is elhamarkodott természetű; általában eléggé óvatos, de a célját mindenáron eléri. Rendkívül kitartó. Nem ugat sokat. Általában később érik, mint a többi kutya.

Társas viselkedése

Az óriásschnauzert más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együtt tartása általában nem okoz sok gondot; szokás szerint persze itt is fontos az alapos, fiatalkori szocializáció. A gyerekekkel természeténél fogva kedvesen és türelmesen viselkedik. Az idegeneket nem kedveli, velük szemben többnyire félénk, óvatos és éber.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a középschnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell kiszedetni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy tompa végű csipesszel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedett szőrű középschnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat - de sohasem nyírással! -, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit - a bajuszt, a szakállat és a szemöldököt - rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Ennek a karakteres fajtának megfelelő nevelésre van szüksége. Ha a tanítása következetes, tisztességes és változatos, azt a kutya is élvezni fogja. Ugyanazt a parancsot azonban nem szívesen hajtja végre egymás után túl sok sokszor.

Mozgásigénye

Az óriásschnauzer gyakori és sok mozgást igényel, de jól alkalmazkodik a körülményekhez is. Szívesen szaladgál póráz nélkül, szeret apportírozni és úszni, és lelkesen fut gazdája mellett. Ha a szabadban levezetheti fölös energiáit, a lakásban nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

A fajta igazi munkakutya, s nagyon alkalmas a különféle kutyás sportokra, például az engedelmességi próbákra, illetve a vadászati gyakorlatokra. Utálja azonban az unalmas gyakorlást, és ilyen helyzetben igen csökönyösen viselkedhet.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz