kutyafajtak.hu

Fekete terrier

Eredeti feladata: őrző-védő kutya

Marmagassága: 64-70 cm

Jelleme

Ez az értelmes és általában engedelmes kutya rendkívüli módon hűséges a családjához. A természete egyszerű, józan és magabiztos. A fekete terrier kiváló őrkutya, amely igen meggyőző módon őrzi és védi családját és otthonát. Viszonylag keveset ugat, és a lakásban csendesen viselkedik. Noha a gazdájával és a családjával szemben készséges, nem nélkülözi a kezdeményező-készséget sem. Az eredeti hazájából és az azzal szomszédos országokból behozott egyedek valamivel élesebb eszűek és szilajabbak lehetnek a Nyugat-Európában tenyésztett társaiknál.

Társas viselkedése

A fekete terrier jól kijön a gyerekekkel, és igen türelmesen viselkedik velük. Megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal való kapcsolata is problémamentes. A család barátait melegen üdvözli, de az idegeneknek esélyük sincs rá, hogy bejussanak a házba. Az ismeretlen látogatókkal szemben tartózkodóan viselkedik, de ha gazdája szerint minden rendben, akkor elfogadja őket. A kanok olykor kissé domináns magatartásúak a többi kutyával szemben.

Szőrzetápolási igénye

A fekete terrier szőrzetét évente három-négy alkalommal kell kézzel kiszedetni. Erre a szőrzet merevségének megőrzése érdekében van szükség, és azért, hogy az új szőrszálaknak is legyen helyük a növekedésre. A közbeeső időszakokban is oda kell figyelni arra, hogy a hallójáratban és a talppárnák között fejlődő szőrt rövidre vágják. A szakállat és a bajuszt rendszeresen fésülni kell, a gubancolódás elkerülése végett. A rendszeresen szedett szőrű fekete terrier a lakásban szinte egyáltalán nem hullatja szőrét.

Tanítása

Ez a kutya nagyon szívesen tanul és dolgozik a gazdája kedvéért, de olykor kissé domináns viselkedésű lehet. Emiatt kevésbé alkalmas olyanok számára, akiknek nincs vagy csak kevés tapasztalatuk van az ilyen kutyák nevelésében A fekete terrier az olyan gazda számára ajánlható igazán, aki egyértelmű és következetes nevelésben tudja részesíteni. Jól reagál a hanghordozásra; a megfelelő tekintéllyel rendelkező gazdának csak ritkán kell megbüntetnie.

Mozgásigénye

A fekete terrier mozgékony kutya, amely akár órákon át is képes gyalogolni vagy futni anélkül, hogy kifáradni. Jó módszer a testmozgása biztosítására az, ha a szabadban elengedik a pórázról, s futkoshat vagy úszhat egyet. Ha a gazdájának ki kell hagynia egy-egy napot, az nem okoz gondot a számára.

Alkalmazásai

A kutyát Oroszországban rendőri feladatokra tenyésztették ki, ezért nem meglepő, hogy kiváló teljesítményt nyújt a vadászati gyakorlatokban is. Ettől függetlenül nem sok olyan kutyás sport van, amelyre alkalmatlan lenne. Ugyanakkor betanítható mentésre, nyomkövetésre és engedelmességi feladatokra is.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz