kutyafajtak.hu

Délorosz juhászkutya (ovcsarka)

Származási ország: Ukrajna, Oroszország

Eredeti feladata: önálló pásztorkutya

Marmagassága: 65 cm / 62 cm

Jelleme

A délorosz juhászkutya karakteres, komoly, hatalmaskodó természetű fajta. Józan, önmagával szemben is szigorú, figyelmes és bátor, emellett értelmes és független természetű is. Nem kell neki megmondani, mit tegyen: felméri az adott helyzetet, és azt teszi, amit a legjobbnak vél. Általában a jellemének megfelelően nyugodtnak és higgadtnak tűnik, de szükséges esetén villámgyorsan reagálhat. Kiegyensúlyozott természetű, nem válik könnyen izgatottá. Nem ugat sokat. Az időjárástól függetlenül nagyon szeret a szabadban lenni. A legszívesebben saját "felségterületén" belül tartózkodik, gondozóihoz maradéktalanul hűséges. Általában nehezen szokik hozzá az új gazdához vagy az új környezethez.

Társas viselkedése

Természetéből adódóan jól kijön a gyerekekkel. Ha más kutyák és egyéb háziállatok társaságában nő fel, azokat is a család tagjaiként védelmezi. Ha az állat megfelelően szocializált, a macskák sem okozhatnak különösebb gondot neki. Ha látogató érkezik, általában kivár és megfigyeli mi történik, a hívatlan vendéget azonban semmiképpen sem engedi belépni a család "birtokára". A családot rendszeresen látogató ismerősöket idővel a család tagjaiként fogadja el.

Szőrzetápolási igénye

A fajta nem igényel gyakori szőrzetápolást. Noha a homok és a sár könnyen megtapad szőrzetén, onnan egyszerűen lekefélhető. A szőrzet heti egyszeri, alapos átkefélése általában bőven elegendő. A szakáll viszont rendszeres kefélést és időnkénti mosást igényel. A talppárnák közti szőrszálakat rendszeresen ellenőrizni kell, nem akadt-e meg bennük valami.

Tanítása

A kiegyensúlyozott jellemű, nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda számára nem okozhat gondot ennek a szokatlan, és viszonylag vad fajtának a tanítása. A tanítást a kölcsönös tisztelet jegyében kell végezni, és a kutyával igazságosan kell bánni. A délorosz juhászkutya rosszul tűri, ha kezdők vagy következetlen személyek próbálkoznak nevelésével, és ha az oktatója nem tartja állandóan a kezében az irányítást, a kutya hajlamossá válhat a hatalmaskodó magatartásra. Soha nem fogja vakon teljesíteni a parancsokat, először mindig "megfontolja", hogy ésszerű-e, amit kérnek tőle. Nagyon fontos megfelelően szocializálni a kutyát és az embereket, nehogy az állat félénkké és gyanakvóvá váljon. Attól pedig nem kell tartani, hogy ez az állat éberségének rovására megy - a délorosz juhászkutya született őrkutya.

Mozgásigénye

A délorosz juhászkutyának nem annyira mozgásra, mint helyre van szüksége. Mozgásigényét saját maga is kielégítheti némi futkosással egy tágas, körülkerített kertben. A fajta nem való lakásba vagy forgalmas környékre. Szeret a szabadban lenni, ahol kedvére őrizheti saját "birodalmát".

Alkalmazásai

A délorosz juhászkutya kiváló őrző- és csalid kutya azok számára, akik elhagyatottabb helyen élnek, és kellően nagy szabad - de bekerített - területet tudnak biztosítani az állat számára. A kutya teljesen természetesen - és szinte észrevétlenül - magára vállalja a családjának, otthonának a és tulajdonosának őrzését. Független természete miatt nem minden kutyás sportra alkalmas.

Nyájőrző kutya. Hatalmas termetű és erejű, fölöttébb önálló, intelligens állat. Szervezetten 1924 óta tenyésztik. Feje hatalmas, komondorszerű. Koponyája széles, orrháta egyenes. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Fogai nagyok, harapása ollószerű. Füle nem túl nagy, lelógó. Nyaka hosszú, izmos. Fara kissé csapott. Ágyéka feszes, lábai párhuzamos állásúak, izmosak, vastag csontozatúak. Mancsa nagy, ujjai zártak. Marmagassága 78 cm felett; testtömege 50-60 kg.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz