kutyafajtak.hu

Parson Jack Russel terrier kutya

Származási ország: Anglia

Eredeti feladata: kártevőírtó

Marmagassága: 30-36 cm

Jelleme

Mozgékony, fürge és vállalkozó kedvű kutya. Értelmes és kifogyhatatlan a trükkökből. Éberen figyel mindenre, ami a környezetében zajlik, ezért kiváló őrkutya. Arra tenyésztették ki, hogy önállóan dolgozzon. Emiatt a fajta ma is igen önálló, ami olykor pimaszsággal és vakmerőséggel párosul. Csak úgy árad belőle a magabiztosság, és hajlamosa domináns viselkedésre. Józan fajta, amely kevéssel is beéri.

Társas viselkedése

A parson Jack Russel terrier általában egyszerű, őszinte természetű kutya. Szeret a gyerekkel játszani, és azt sem bánja, ha eközben néha megütik. A család cicáját általában békén hagyja, de igazi vadászkutya lévén, a szabadban nemigen tudja megállni, hogy ne eredjen egy-egy elsurranó macska után. A vele azonos nemű kutyákkal szemben kissé domináns magatartású lehet. A látogatók érkezését jelzi, de ha megfelelő volt a nevelése, ez után már barátságosan viselkedik velük.

Szőrzetápolási igénye

E fajta szőrzete könnyen rendben tartható. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálakat naponta el kell távolítani egy gumikefével. Az év többi részében heti egy kefélés bőven elég. A szálkás szőrű parson Jack Russel terrier szőrét évente három-négy alkalommal kell kiszedetni - ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából.

Tanítása

A Parson Jack Russel terrier általában könnyen tanítható. Igen értelmes eb, nagyon gyorsan elsajátítja az új parancsokat. Ám nem szabad elfeledni: eredeti feladata az volt, hogy önállóan dolgozva űzze ki kotorékából a rókát és a borzot. Egy ilyen kutyának sok bátorságra és kitartásra van szüksége, és képesnek kell lennie saját ötletei alapján is gyorsan cselekedni. E jellemvonásait mindig figyelembe kell venni. Nem szabad hagyni, hogy csintalan viselkedésével megtévessze az embert - pontosan ez a szándéka. Nagyon fontos, hogy következetesen bánjanak vele, és már kicsi korától kezdve alaposan szocializálják.

Mozgásigénye

A Parson Jack Russel terrier mozgékony kutya, rengeteg energiával, amelyet naponta ki kell adnia magából. Nagyon szeret játszadozni és hancúrozni. Másik kedvenc szórakozása a gödörásás a kertben - ezt a lelkes kertbarátokat figyelembe kell venniük, mielőtt ilyen kutyát választanak. Nagyon szeret labdázni is. Emiatt csak egyéves kora után szabad elvinni hosszabb sétákra. Ekkorra viszont már arra is megtanítható, hogy tartson gazdájával a napi kocogás idején - bár ehhez fokozatosan kell hozzászoktatni. Mivel a póráz nélküli séta során általában előtör a vadászösztöne, kölyökkorától kezdve arra kell nevelni, hogy ha hívják, azonnal térjen vissza a gazdájához.

Alkalmazásai

Ez a fürge és erős kutya kiválóan alkalmas az olyan sportokra, mint az ügyességi próbák vagy a labdázás (flyball). E sportok változatossága és a bennük rejlő kihívás nagy élvezetet jelent neki. A gazdaságban igen hasznossá teheti magát, mint elszánt egér- és patkányirtó, ám társként ugyanilyen jól megfelel a sportos családok számára.

Egyéb tudnivalók

A Parson Jack Russel terrier mellett létezik egy rövidebb lábú, Jack Russel terrier néven ismert fajta is. Ez a fajta meglehetősen népszerű.

Egyéb: Fiatal és régi fajta egyszerre, a foxterrier ősi formáját testesítette meg, mielőtt agyonápolt kiállítási kutya vált volna belőle. Az 1795-ben született John (Jack) Russell lelkész (parson) szenvedélyes vadász, kutyatenyésztő és a 1873-ban a Kennel Club alapító tagja volt, és kiállítási foxterriereken kívül fehér-tarka, robusztus vadászterriereket tenyésztett. Nem ismertek sem standardot, sem szépségversenyeket, de a vadászok és lovasok körében különösen nagy népszerűségnek örvendtek; az istállókban tizedelték a patkányokat és egereket, miközben bevetésre vártak a nagy rókavadászatokon. A nyolcvanas évek elején a kontinensen is egyre gyakrabban bukkantak fel, majd 1990-ben FCI-kiállításokon is bemutatták a fajtát. Addig a kutyák küllemükben és karakterükben igen eltérőek voltak. Ez a rövid és a hosszú lábú típusok elkülönüléséhez vezetett. A kisebb változatot Ausztráliában alakították ki. A legjobb úton haladnak afelé, hogy divatkutyává váljanak, így gyakran bukkannak fel túl agresszív példányok, amelyek nem haboznak a fogaikat is használni. Mindkét terrier kimondottan élénk, éles és rámenős. Magányos vadászként nagyon önálló kutyák, amelyek érvényesíteni tudják akaratukat, ennek ellenére könnyen kezelhetők, és nem lehetnek agresszívek. A russellek éberek, de nem barátságtalanok, nagyon robusztusak, és mindig talpon vannak. Nem kényelmes vagy ideges emberek mellé valók! Kis, sokoldalú vadászkutyák, főleg róka- és vaddisznóvadászatra.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz