kutyafajtak.hu

Pekingi palotapincsi, palotakutya

A pekingi palotapincsi kutya őseit egykor szentnek tartották, csak kivételezettek birtokolhatták. A világ egyik legősibb és legkisebb kutyafajtája ma már az egész földgolyót meghódította elbűvölő, arisztokratikus megjelenésével, kedves, ragaszkodó jellemével. Ez a kutya egy öntudatos miniorszlán, aki ugyanakkor igazi társsá válik egy meleg családi otthonban. Imádja a kényelmet és alig ugat – így ideális választás lakótelepen élők számára is.

A pekingi palotapincsi története

A pekingi palotapincsi egykor a kínai előkelők kedvence volt. Évszázadokon keresztül csak Pekingben, a Tiltott Városban lehetett tartani. Egyes tudósok szerint több ezer éves múltra tekinthet vissza, és az egyik legrégebbi kutyafajta, mások kétségbe vonják ezt. Annyi bizonyos, hogy már 1500 évvel ezelőttről van róla adat: Kr. e. 565-ben a császár minikutyáját Vörös Tigrisnek hívták. Az írásos emlékek szerint Buddhát apró oroszlánkutyácskák kísérték, amelyek az ellenségek előtt oroszlánná változtak, ők vigyázták Buddha álmát. Számtalan gyönyörű kínai porcelán- és jádeszobrocska maradt fenn, amelyek pekingi palotakutya-ábrázolásokat őriznek. Hatalmas tisztelet övezte ezt a kutyafajtát. Azt, hogy egy európainak ilyen kutyája lehessen, szentségtörésnek tartották. Ha a diplomácia azt kívánta, hogy ajándékozzanak el egyet, a kutyát üvegszilánkokkal etették meg, s útközben pusztult el, mielőtt még célhoz érhetett volna. A pekingi palotapincsi kultusza Kínában 1820 és 1850 között volt a legnagyobb, ekkor több, mint 1000 ilyen kutyát tartottak Pekingben. 1860-ban, a második ópiumháború során az angolok és szövetségeseik elfoglalták Pekinget, és a korabeli források szerint mindössze 5 példányt találtak életben ebből a kutyafajtából.

A pekingi palotakutya története ezután elsősorban Európában folytatódott, mivel az angol tisztek hazájukba vitték a kutyákat, Viktória királynőnek is ajándékoztak belőlük. A királyi család körében nagy sikert arattak, ezután hatalmas lett a kereslet a palotapincsi iránt. 1900 elején kerültek át az Egyesült Államokba, itt rendezték az első pekingi palotakutya kiállítást is, New Yorkban. Így lassanként ez a sokáig oly ritka kutyafajta meghódította az egész világot.

A pekingi palotakutya megjelenése

A pekingi palotakutya színe leginkább barnásvörös, de lehet fekete, gesztenyebarna, tarka foltos és fehér is, kivéve az albínót. 15-25 cm-es marmagasságával és 2,7-6 kg közötti súlyával a világ egyik legkisebb kutyájának számít. (A szakirodalom a méretek tekintetében nem egységes.) Rövid lábú és hosszú testű kutyafajta. Arcorri része rövid, ezért feje kissé majomszerű, a pofája széles és ráncos. Orrtükre fekete, viszonylag erős és széles. Szeme ragyogó, nagy, kissé kiemelkedő és sajnos gyulladásra hajlamos. Füle lelógó. Nyaka rövid és erős. Háta egyenes és izmos, mellkasa széles. Farka a hátára kunkorodik. Mellső végtagjai rövidek, vastagok, a felkar görbe. Combjai függőlegesek és szilárdak. Csánkja szabályos szögellésű. Egyenes, hosszú, pazar szőrzete van.

A pekingi palotapincsi kutya jelleme

A pekingi palotapincsi kifejezetten bátor és értelmes. Nem véletlen, hogy Amerikában az első 10, Angliában pedig az első 20 legnépszerűbb kutyafajta közé tartozik. Ez a kutya kényelemszerető, ugyanakkor figyelmes, ragaszkodó eb. Sok kedvelője jelleme szerint inkább hasonlít a macskához, mint egy kutyához. Kissé akaratos, de inkább önálló, mint makacs. A kistermetű, alapvetően nyugodt oroszlán esetenként meglepően heves és harci kedvű tud lenni. Kedves, a gazdájához hűséges, de nem válik szolgalelkűvé. Elbűvölően méltóságteljes. Az összes kutyafajta közül a pekingi palotakutya az egyik legcsendesebb, csak ritkán ugat. Az idegeneket nem igazán kedveli. A pincsi tulajdonságai közül még ki kell emelni, hogy mindig ő dönti el, hogy ki lesz "a" gazdája.

A pekingi palotakutya társas viselkedése

A pekingi palotakutya elég jól megfér más kutyákkal, mármint úgy, hogy általában csak a maga dolgával törődik, és nem foglalkozik a többi ebbel. A háziállatokkal való együttélés sem jelent problémát a számára, de ezt sokban befolyásolja a szocializációja is. Nem igazán szereti, ha zavarják, ezért kevésbé alkalmas a kisgyerekes családok számára. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik.

A pekingi palotapincsi szőrzetápolási igénye, gondozása

A szőrzetével meglehetősen sokat kell foglalkozni. Már kölyökkorában meg kell tanítani arra, hogy eltűrje a kefélést és fésülést, mivel így megakadályozhatók a későbbi problémák. Különösen figyeljünk a pekingi palotapincsi lábaira és a hasára, mivel a szőrt itt gubancolódik össze a leginkább. A ritka fogú fésű, a bontófésű a legalkalmasabb az ápolására. A kefélés és fésülés előtt, közben és utána is tanácsos púderrel vagy száraz samponnal beszórni a palotapincsi szőrzetét. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a pofájára, itt ugyanis fertőzések léphetnek fel a ráncok között. Időnként a szem is külön gondoskodást igényel. Rövid orra légszomjat okozhat egyes példányoknál. Rendszeresen vágjuk le a talppárnák közt növő szőrt és a karmokat is. Akinek nincs elég ideje vagy türelme a pekingi palotakutya szőrzetének gondozásra, az inkább nézzen más kutyafajta után!

A pekingi palotakutya tanítása

Bár a pekingi palotakutya tanítása nem annyira könnyű, mivel nem szereti a parancsokat elfogadni, mégis rá kell nevelni az alapvető engedelmességi szabályokra, különben kezelhetetlen és rossz természetű állat válik belőle. A legeredményesebb és a leggyorsabb tanítási módszer a pincsi esetében az, ha a helyes viselkedését nagyon megdicsérik. Büntetés esetén rendkívül sértetten és idegesen fog visszavonulni.

A pekingi palotakutya mozgásigénye

Ez a kutyafajta nem kedveli a hosszú sétákat. Ennek részben a testfelépítése, részben pedig a természete az oka. A pekingi palotakutya számára kifejezetten elég napi néhány rövid séta. Ha meleg az idő, szívesebben heverészik az árnyékban, mint hogy mozogjon.

A pekingi palotapincsi alkalmazásai

A pekingi palotapincsi kimondottan szobakutya. Emellett igen jó jelzőeb. Ne felejtsük el, hogy hosszú szőre miatt gondos ápolást kíván. Ideális városi kutya, kiváló választás panelban lakó embereknek, tökéletes társ a kevésbé mozgékony, idősebb személyek számára.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz