kutyafajtak.hu

A Welsh Corgi Pembroke kutyafajta leírásának létrehozásában
az Arany-Ligeti Nemes Welsh Corgi Pembroke Kennel vezetője,
Zoller Szilvia tenyésztő segítette munkánkat.

Pembroke welsh corgi kutya

Általános leírása

Színe: vörös, rőt, fekete vagy cser, fehér foltokkal a lábvégen, a mellen, a nyakon és a pofán, de lehet fehér foltok nélkül is. Marmagassága: 25-31 cm. Súlya: 9-12 kg. Alacsony lábú, hosszú testű, éber, eleven kis kutya. Feje olyan, mint a rókáké: koponyája széles, lapos. Arcorri része elhegyesedő, orrháta egyenes. Orrtükre fekete. Szemének színe összhangban van a szőrzet színével; általában sötét. Fogazata erős, fejlett, füle hegyes, felálló. Nyaka elég hosszú, fejét magasan tartja. Háta egyenes; mellkasa kidomborodó, mély. Ágyéka rövid és széles. Fara enyhén csapott. Farkát rövidre kunkorítják, egyes egyedek meg farok nélkül születnek. Mellső végtagjai rövidek, egyenesek, párhuzamosak, jó izomzatúak. A hátulsók erős csontozatúak és izmosak, hátulról nézve párhuzamosak. Mancsa ovális, a két középső ujj hosszabbak, mint a szélsők. Karmai jól fejlettek. Szőrzete sűrű, nem kemény, középhosszú.

Viselkedése, tulajdonságai

A corgi nemcsak küllemében hasonlít a rókára, de viselkedésében is. Okos, bátor, erős, ravasz, azt is mondhatnánk: "dörzsölt" kutya. Rövid lába ellenére rendkívül gyors és fürge mozgású. Minden helyzetben feltalálja magát. Fogékony, intelligens. A gyerekeket nagyon szereti, velük rendkívül türelmes. Idegenekkel szemben bizalmatlan, de nem harapós; inkább óvatos természetű.

Története

Ősi kelta nyelven a corgi kutyát jelent. Az 1066-os normann megszállás idején a hódítók megtiltották a a briteknek a "kékvérű" normann kutyák tartását (ezek tulajdonképpen vérebek és az agarak voltak). A corgi név később curgira, végül curra rövidült, ami korcsot jelent (szó, ami szó, ha a kutyára ránézünk valóban nem túl szép állat; olyan, mint egy közönséges keverék). Az etimológusok szerint azonban a corgi név a cor (törpe), valamint a gi (kutya) szavak összevonásából származik. Ilyen értelemben a corgi kifejezés először körübelül 1360 körül fordult elő. A kelta legenda egyébként azt tartja, hogy a corgi a világ legrégibb, legősibb kutyafajtája. Valamikor pásztorkutya volt, amely úgy ösztökélte mozgásra a marhát, hogy belekapott az állat csánkjába, és mivel igen kis termetű, élénk kutya volt, könnyen elkerülte a rúgásokat. Valamikor házőrzőnek is használták. Két típusú van: a cardigan és a pembroke. Az előbbit a dél-walesi Cardiagnshire-ben tenyésztették ki, míg a pembroke-ról azt tarták, hogy flamand takácsok vitték be Angliába 1100 körül, és a spiccek nagy családjából származik. (A cardigan corgi egyébként nagy, felálló fülű, hosszú farkú kutya.) A két típus közül a pembroke a népszerűbb (mi is ezt a változatot ismertetjük), szinte teljesen kiszorította a cardigant, és az egész világon elterjedt.

Használhatósága

Nagyszerű falkakutya, híres nyájőrző, de vadászkutyának is használják, főként Angliában. Társként is bevált, s mint szobakutya, nem sok vizet zavar. Nem túl ugatós, nem túl igényes, különösebb gondozásra, ápolásra nem szorul. Furcsa módon ennek ellenére Anglián kívül sehol nem lett igazán népszerű.

Származási ország: Wales

Eredeti feladata: pásztorkutya

Marmagassága: 25-31 cm

Súlya: 9-12 kg

Jelleme

Pembroke welsh corgi energikus, értelmes fajta. Ragaszkodik a gazdájához és annak családjához. Szívós kutya, a rossz idő sem zavarja. Gyorsan felfogja, mi történik körülötte, s amint valami szokatlant észlel, azonnal ugatással jelzi. Őrkutyának is kiváló, bár magabiztossága olykor már a meggondolatlansággal határos. A Pembroke welsh corgik általában nem kívánkoznak ki saját kertjükből.

Társas viselkedése

Nagyon fontos. hogy már korán hozzászoktassák a macskákhoz és más háziállatokhoz. Általában jól kijön a gyerekekkel, de azt nem tűri, ha megakarják félemlíteni. Ha idegenekkel találkozik, általában óvatosan viselkedik, de nem eltúlzottan gyanakvó. Fajtársaival szemben általában eléggé domináns magatartású.

Szőrzetápolási igénye

A Pembroke welsh corgi szőrzete igen kevés ápolást igényel; elég hetente egyszer átkefélni, az elhalt és kilazult szőrszálak eltávolítása céljából. A vedlési időszakban viszont naponta kell kefélni. Vigyázzon arra, hoy ne etesse túl a kutyát: az elhízás minden kutyára nézve veszélyes, de ennél a fajtánál különösen nagy terhelést ró a lábakra.

Tanítása

A Pembroke welsh corgi értelmességének és éberségének köszönhetően könnyen tanítható fajta - ezt segíti az a vágya is, hogy gazdája kedvében járjon. Általában pontosan érzékeli a hanghordozásban rejlő különbségeket.

Mozgásigénye

Ennek az erőteljes kutyának lehetőségeket kell adni energiái levezetésére. A napi három rövid séta e célra egyáltalán nem elegendő. Imádja, ha labdázhat vagy más hasonló tevékenységet végezhet. Általában nem kívánkozik ki a kertből, ahol él, nincs különösebb hajlandósága a lakóhelyén kívüli világ önálló felderítésére. Ha elengedik a pórázról, általában nem szívesen távolodik messzire a gazdájától.

Alkalmazásai

A Pembroke welsh corgi értelmes, munkát kedvelő fajta, ami - azzal a vággyal társulva, hogy gazdája kedvében járjon - azt eredményezi, hogy az ügyességi próbákon különösen jó teljesítményt nyújt.

Egyéb: A walesi marhaterelők valószínűleg a vikingek kutyáitól származnak. A rövid lábú kutyák el tudnak hajolni a kirúgó marhapaták alatt, elugranak, majd ismét belekapnak az ellenkező marha bokájába, és villámgyorsan kitérnek a halálos rúgás elől. Az udvaron irtották az egereket és a patkányokat, terelték a marhát és őrizték a tanyát. A corgik mindig éberek, mindig szolgálatban vannak. Az intelligens, közepes nagyságú, rövid lábú kutya magabiztos, erős, következetes nevelést és folyamatos elfoglaltságot igényel. Gyakran megkérdőjelezi a család rangsorát, és tudja, hogyan vigye véghez, amit a fejébe vett! Az éber kutya nem túlzottan agresszív, jól kijön a gyerekekkel. Könnyen gondozható, pompás társa az egész családnak! A pembroke esetenként még csonka farokkal születik. A welsh corgi cardigan valamivel nyugodtabb természetű.

Kategória: Pásztorkutyák / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz