kutyafajtak.hu

Perui kopaszkutya / Perui szőrtelen kutya

A fajta eredete ismeretlen. Egy elmélet szerint miután Kínában eltörölték a rabszolgaságot, a Peruba vándorlók vitték magukkal. Mára a fajta egyedszáma alaposan lecsökkent.

Testi adottságok

A méret alapján három változatot lehet megkülönböztetni: a kis termetű - 25-40 cm és 4-8 kg, közepes - 40-50 cm és 8-12 kg, nagy - 50-65 cm és 12-23 kg. A mexikói kopaszkutyához hasonlóan erre a fajtára is jellemző a szőr hiánya, amely látni engedi a sima és rugalmas bőrt. Bizonyos területeken, mint a háton, a fejen lehet látni némi sötét színű szőrt. Gyors. Teste hosszú, nyaka is, enyhén ívelt, lebernyeg nélküli. Mellkasa mély, de nem széles, háta egyenes. Színe fekete, elefántszürke, a szürke minden árnyalata, rózsaszín foltokkal vagy anélkül.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nagyon nemes jellemű állat, kedves a családdal, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Majdnem mindig készenlétben áll, ezért jó házőrző. Könnyen alkalmazkodik az otthoni léthez, a három változat méretétől függően többé-kevésbé jól tartható lakásban.

Gondozás és testmozgás

A kopaszkutyákat könnyű ápolni. A szőrzet hiánya miatt nem kínozzák őket a bolhák, se a kullancsok. Javasolt mozgásigénye a fajta változatától függ: a nagynak sok, a kisebbnek kevesebb.

Egyéb: A régebben „inca orchid moonflower dog”-nak (inka orchidea-holdvirág kutya) nevezett kutyát az inkák szentként tisztelték. A nagyon ritka perro sin pelo dél Peru lényegében megfelel a kínai kopaszkutyáról leírtaknak. Atletikus, mozgékony, éber, védelmezni kész szobakutya.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Perui kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz