kutyafajtak.hu

Phalène kutya

Ez a kutyafajta tulajdonképpen a papillon változata. A különbség annyi, hogy a phalène esetében a fülek lehajlanak, míg a papillon esetén felmeredőek.

Általános leírása

Színe: lehet egyszínű barnavörös, narancsszínű, rozsdabarna, illetve 2 színű (fekete foltos vagy pöttyös), háromszínű (fekete, fehér és vörös). Marmagassága: 25-28 cm. Súlya: 4 kg alatt. Minimális súlya: 1,5 kg. Két változatát ismerik: az álló és a lelógó fülűt. Hosszú, selymes szőre van. A pekingi palotakutyához hasonló. Lábain és fején a szőr rövid, teste egyéb részein hosszú. Feje gömbölyű, koponyája boltozatos, arcorri része elhegyesedő. Szeme nagy, értelmes tekintetű. Orrtükre fekete. Fülét hosszú szőr borítja. Nyaka közepesen hosszú. A szőrzet a nyakán és a vállán gallért alkot. Háta egyenes. Mellkasa mély, alsó részét hosszú és dús szőr borítja. Hasa felhúzott. Mellső lábai egyenesek, párhuzamosak, hátsó részükön a szőr kis zászlószerű. Hátsó lábai izmosak. Mancsa boltozatos.

Viselkedése, tulajdonságai

Élénk értelmes, nagyon ragaszkodó kis kutya. Hívei, tenyésztői nagyon dicsérik: többnyire jogosan: valóban kedves, kellemes ebecske.

Története

A francia papillon pillangót jelent, és talán nem kell túlzottan sokat magyarázni, hogy miért. Feje ugyanis a két szeme között húzódó vékony fehér sávval, elálló, széles füleivel kétségtelenül pillangóra emlékeztet.

Jelleme

A phalène kutya gyengéd, barátságos, játékos és eleven. Nagyon értelmes, szívesen tanul, általában engedelmes is. Nagyon szeret a gazdája és a családa közelében lenni, kifutóban való tartásra alkalmatlan. Nem szereti, ha egyedül hagyják. Ha veszélyt érez, rögtön ugatni kezd.

Egyéb tudnivalók

Noha a fajtát ritkán keresztezik a papillonnal, olykor előfordul, hogy a phalène szülőktől papillonkölyök születik, és fordítva. A fülek végső alakjának kialakulása másfél-két évig is eltarthat.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Belga kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz