kutyafajtak.hu

Picardiai / pikárdiai juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/pikardiai-juhaszkutya#sigProIdeb435e1277

A fajta eredete régi időkbe nyúlik vissza; úgy tarják, hogy már a 8. század óta a pásztorok kísérői az észak-franciaországi Picardiában. Hivatalosan 1863-ban mutatták be, standardját pedig 1925-ben fogatták el. Nagyon elterjedt volt, majd a két világháború alatt a kihalás szélére sodródott. A 20.század közepén amatőr tenyésztők egy csoportja nekilátott a fajta gondos, tudatos tenyésztéséhez, s tevékenységük olyan sikeres lett, hogy a ma a picardiai juhászkutya az egyik legjobb fajta egész Franciaországban.

Testi adottságok

Termetük közepes, a kanok marmagassága 60-65 cm, a szukáké 55-60 cm, súlyuk legfeljebb 23 kg lehet. Erőt és egyúttal előkelőséget sugárzó, ügyes mozgású eb; közepes nagyságú szemének színe - a szőrzet színétől függően - a barna valamely árnyalata, szemöldöke hosszú, de szemét nem takarja el, tekintete értelmes és éber. Szőre kemény és ellenálló, 5-6 cm hosszú, sűrű aljszőre megvédi őt az időjárás viszontagságaitól, illetve a rovarok csípéseitől. Színe egészen szürke, esetleg kékesfekete fényű vagy szürke és fekete lehet, de a sötét arany, spriccelt sötét arany, és a vöröses szürke is megengedett.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Barátkozó természetű, gazdáihoz ragaszkodik, idegenekkel szemben viszont bizalmatlan, mogorva. Gyerekekkel nagyon türelmes és szelíd, szeret velük játszani és védelmezőjük lenni. Örül, ha kényeztetik, s szívesen van együtt a családtagokkal, akik iránt gyengédséggel és rajongással viselkedik. Fogékony és rendkívül intelligens, ami megkönnyíti nevelését, illetve alkalmazkodását bármilyen környezethez. Tömören így jellemezhetjük: hűséges házőrző és a legjobb barát.

Gondozás és testmozgás

Tisztán tartására fontos odafigyelni, s gyakorta alaposan átfésülni, hogy elkerüljük a szőrszálak csomósodását, mivel az összegubancolódott szőrt le kell vágni. Ha városban tartjuk, naponta többször is vigyük sétálni, s rendszeresen adjunk neki elég időt, hogy szabadon futkározhasson. Ha tehetjük, vigyük magunkkal távolabbi kirándulásokra is, ahol a változatos környezet élmény nyújthat a kutyánk számára is.

Származási ország: Franciaország

Eredeti feladata: juhász- és őrzőkutya

Marmagassága: /

Súlya: /

Jelleme

A picardiai juhászkutya igen energikus és mozgékony kutya. Nagyon értelmes, és szívesen dolgozik gazdájának. Nem szabad alábecsülni az okosságát. Odaadó és hűséges, de olykor makacs is tud lenni. Általában egyszemélyes kutya, vagyis család egyetlen tagja iránt alakít ki igen erős kötődést - ez rendszerint az a személy, aki a legtöbbet foglalkozik vele. Nem nagyon való kifutóban való tartásra, legfeljebb csak úgy, ha elegendő figyelmet fordítanak rá, s lehetősége van a kellő mennyiségű mozgásra és munkavégzésre. Gazdáját és családját elszántan védelmezi; máskülönben józan, önmagát nem kímélő kutya. Az időjárással általában egyáltalán nem törődik.

Társas viselkedése

A picardiai juhászkutya az idegenekkel szemben általában tartózkodóan viselkedik, bár a család barátait kedvesen üdvözli. Jól tűri a gyerekek társaságát, és a többi háziállattal sem lehet gond, ha a kutyát megfelelően szocializálták. A picardiai juhászkutya sok figyelmet igényel a gazdájától, ezért rajta kívül nem célszerű más kutyát is tartani a családban.

Szőrzetápolási igénye

E fajta szőrzetápolási igénye nem túl nagy. Nem célszerű túl gyakran kefélni, mivel megsérülhet az aljszőrzet. Időnként azért nem árt egy puha kefével rendbe szedni a kutya bundáját. A szakáll és a bajusz ennél sűrűbb fésülést igényel, és vedlési időszakban célszerű kártolókefét használni, hogy az aljszőrzet meglazult szálai is kikefélhetők legyenek. Nem érdemes túlzott nyírással és keféléssel elrontani a picardiai juhászkutya sajátos külsejét; a fajta rajongói szerint csak akkor szabad megfürdetni, ha az feltétlenül szükséges.

Tanítása

Kölyökkorában a picardiai juhászkutya bizonytalan lehet, ezért bátorításra van szüksége. Fontos, hogy a szocializáció során sokféle emberrel és állattal találkozzon, mivel csak így lesz belőle kiegyensúlyozott, az (ismeretlen) ingerekre is jól reagáló felnőtt kutya. Intelligens fajta, rövid idő alatt is sokat tanulhat, de olyan gazdára van szüksége, aki ismeri és megérti. A túl szigorú bánásmód a kívánttal ellentétes hatással lehet jellem fejlődésére, s nem árt tudni, hogy nagyon érzékeny a házban uralkodó pillanatnyi hangulatokra is. Az is fontos, hogy a gazdája mindig szilárdan tartsa kézben az irányítást, tegye magabiztossá a kutyát, a tanítás nyugodt, harmonikus légkörben történjen, és a helyes viselkedés jutalmazására is nagy hangsúlyt kell helyezni. A picardiai juhászkutya nevelése során a legjobb eredményeket vidám hangú parancsokkal és a szüntelen változatosság biztosításával lehet elérni. A jól nevelt és szocializált picardiai juhászkutya kiegyensúlyozott, elégedett kutya lesz, amely szívesen dolgozik, és bármit megtesz a gazdájáért.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának igen sok mozgásra van szüksége; szívesen csatlakozik gazdájához a kocogásban vagy az úszásban, s örömmel vesz részt az apportírozásban vagy a póráz nélküli sétákban is - ezek a módszerek mind megfelelnek hihetetlenül sok energiája levezetésére. Általában nem távolodik el messzire a gazdájától.

Alkalmazásai

Megfelelő támogatással kiváló eredményeket érhet el a különböző kutyás sportokban, legfőképpen az ügyességi és engedelmességi próbákban, valamint a vadászati feladatokban.

Kategória: Pásztorkutyák / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz