kutyafajtak.hu

Picardiai kék spániel kutya

A Somme folyó völgyében elterülő Pikárdia régióból származik, vadászkutyának lett kitenyésztve. A 20.század elején kezdődött "komolyabb" tenyésztése.

Testi adottságok

Erős, nagy, mégis könnyed, sportos kutya látszatát kelti, szemmel láthatóan ügyes állat. Marmagassága legalább 56 cm, legfeljebb 63 cm. Szeme sárga. Füle alacsonyan tűzött. Szőrzetes kemény, hátán enyhén hullámos, fején egyenes, finom tapintású, szürke alapon barna foltokkal, pofáján és lábain vörös színű.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Élettel teli merész állat, ugyanakkor türelmes és barátságos. Szelíd kutya, a gyerekeket nagyon szereti. Lakásban is egyszerűen megél.

Gondozás és testmozgás

Nem igényel különleges gondozást, azonban jó ha étrendje kiegyensúlyozott.

pikárdiai kék spániel

Származási országa: Franciaország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 57-60 cm

Súlya: --

Jelleme

Az pikárdiai kék spániel igen szelíd, készséges és kedves kutya. Barátságos és nyugodt természetű, ugyanakkor éber is, bár viszonylag keveset ugat. Meglehetősen értelmes, és mindig nagyon engedelmes. Mindazonáltal ez a fajta is a spánielek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy megvan a saját akarata. A szaglása kiemelkedően jó, és igen kitartó is. Az időjárás viszontagságai szinte egyáltalán nem zavarják, és nagyon szeret a szabadban lenni, de a kifutóban való tartást nem igazán élvezi.

Társas viselkedése

Ez a kutya nagyon jól megfér fajtársaival, még a kan sem kötekedik más kanokkal. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése sem okozhat gondot, ha az ebet megfelelően szocializálták. A gyerekekkel nagyon jól megfér. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, de ennél többet nem tesz. Ha azonban nagy a baj, e fajta képviselőinek többsége a család segítségére siet.

Szőrzetápolási igénye

Az pikárdiai kék spániel szőrzete viszonylag kevés törődést igényel. Elég hetente egyszer átkefélni, különösen nagy gondot fordítva a szőrzet legsűrűbb részeire. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e a hallójáratban nincs-e fülzsír vagy piszok. Némelyik egyednek igen sok szőre nő a hallójárata körül, a fül lebenye alatt. Az ilyen szőröket ajánlatos lenyírni, mivel elzárhatják a hallójáratot, és gyulladást okozhatnak. A talppárnák növő szőrtincseket is le kell nyírni.

Tanítása

Viszonylag gyorsan és könnyen tanul. Jól reagál gazdája hangjára, akinek általában nem is kell megszidnia vagy megütnie a kutyáját. Szelíd természete miatt ez amúgy sem lenne tanácsos, csak felzaklatná a kutyát. Az pikárdiai kék spániel akkor tanul a leggyorsabban, ha a foglalkozások szórakoztatóak a számára. A megfelelő szocializáció igen fontos ahhoz, hogy felnőtt korára kiegyensúlyozott, megbízható ebbé váljon.

Mozgásigénye

Az pikárdiai kék spániel elsősorban vadászkutya, amely családi kedvencként is jól érezheti magát. Tudni kell azonban azt is, hogy e fajta mozgásigénye nagyon az átlagosnál. Rendszeresen el kell vinni sétálni, s azt is lehetővé kell tenni a számára, hogy póráz nélkül szaladgáljon vagy játszadozzon. A legtöbb ilyen kutya nagyon szívesen úszik és apportíroz.

Alkalmazásai

Sajnálatos módon ez a fajta nem túl gyakori. Többnyire vadászok mellett látható, akik megbízható munkakutyának tekintik. Egy sportos életmódú család mellett kedvencként is tartható.

Kategória: Spánielek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz