kutyafajtak.hu

Picardiai / Pikárdiai spániel kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/pikardiai-spaniel-kutya#sigProId2bdcf91afe

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 55-60 cm

Jelleme

A pikárdiai spániel barátságos, kedves és készséges természetű eb. Eléggé nyugodt, magabiztos és kiegyensúlyozott állat. Nagyszerű az alkalmazkodókészsége, a szaglása és a kitartása. Ha veszélyt érez, ugatással jelez, de a gazdáját nem védi meg. Értelmes és bizonyos fokig engedelmes kutya, bár olykor akaratos is lehet.

Társas viselkedése

Ez a kutya nagyon jól kijön a fajtársaival. Általában a macskákkal és egyéb háziállatokkal is zökkenőmentes az együttélése, feltéve, hogy kölyökkorában megfelelően szocializálták. Nem félénk természetű, a látogatókat, akár hívatlanok - minden kedvesen üdvözli. A gyerekekkel való kapcsolata rendszerint harmonikus.

Szőrzetápolási igénye

Szőrzetét hetente nagyjából egyszer alaposan ki kell kefélni, különösen azokon a helyeken, ahol az átlagosnál hosszabb és sűrűbb. Erre a munkára fémsörtéjű kefe a legalkalmasabb. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e a hallójáratokban piszok vagy túl sok fülzsír, és szükség esetén ki is kell azokat tisztítani a megfelelő készítménnyel. A fül lebenyei alatt, a hallójárat nyílásának környékén növő szőr fülgyulladást okozhat, ezért le kell nyírni. Időnként a talppárnák között növő szőrt is kel kell vágni, mivel tüskék, kövek és gallydarabok akadhatnak bele.

Tanítása

Noha vannak makacsabb pikárdiai spániel kutyák is, ez a kutyafajta általában eléggé könnyen nevelhető. A szeretettel teli, következetes nevelés a legjobbakat hozza ki belőle.

Mozgásigénye

Az pikárdiai spánielnek elég sok mozgásra van szüksége. A naponkénti rövid séták nem elégíthetik ki mozgásigényét, ezért gyakran kell hosszú sétákat tenni vele a természetben, ahol póráz nélkül kiszaladgálhatja magát. Emellett néha nem árt néhány gyakorlatot végeztetni vele - például apportíroztatni. E kutyák legtöbbje imádja az úszást.

Alkalmazásai

Az pikárdiai spániel hazájában és külföldön is meglehetősen ritka, főként vadászok tartják. Családi kutyaként is remekül beválik, ha elég sokat mozoghat.

Kategória: Spánielek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz