kutyafajtak.hu

Pireneusi masztiff kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/pireneusi-masztiff-kutya#sigProIdbcf8532251

Ez a spanyol fajta nem azonos a francia pireneusi hegyikutyával vagy más spanyol masztiff fajtákkal. A pireneusi masziffot, vagy más néven leóni vagy navarrai masztiffot, évszázadok óta tenyésztik a Pireneusok lejtőin, Navarra és Aragónia tartományokban. A kutyák a pásztorok nélkülönözhetetlen segítőjeként terelik és őrzik a nyájat, amelyet rendkívüli bátorsággal védenek a farkasoktól.

Testi adottságok

A pireneusi masztiff robosztus testű, magas, hatalmas termetű kutya. Feje nagy, arcorri része hosszú, orrtükre fekete, füle lelógó, vége hegyes; szeme kicsi, sötét színű, tekintete intelligens. Legkisebb súlya 55 kg, a kan átlagos marmagassága 77 cm, a szuka 5 cm-rel kisebb. Szőre durva tapintású, közepesen hosszú, alapszíne általában fehér világosbarna színű foltokkal és maszkkal.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A pireneusi masztiff nem ismeri a félelmet, és idegenekkel szemben agresszív. Családja mellett a végsőkig kitart. Szelíd, nemes és kedves természetű eb, néha azonban önfejű, ezért nevelését már kölyökkorában el kell kezdeni. Kiképzését engedelmesen tűri, s ez megkönnyíti alkalmazkodását bármilyen környezethez; lakásban azonban ne tartsuk.

Gondozás és testmozgás

A lógó fülű fajtáknál gyakoriak a fülfertőzések, ezért a fül ápolására fokozatosan figyeljünk pireneusi masztiff esetében! Lábizomzatának erősödéséhez kölyökkorától kezdve tápláljuk sok vitaminnal. Megfelelő étrenddel és sok mozgással elkerülhetjük elhízását. Bundáját naponta keféljük át, a vedlése időszakban alaposabban.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz