kutyafajtak.hu

Portugál / Serra de Aires-i juhászkutya

Származási ország: Portugália

Eredeti feladata: terelőkutya, őrzőkutya

Marmagassága: 45-55 cm / 42-52 cm

Súlya: 20-25 kg

Jelleme

A Serra de Aires-i juhászkutya józan, szívós fajta, független és kitartó. Közismerten eleven, mozgékony kutya, igen értelmes és szeret dolgozni. Általában jó természetű, és igen hűséges a családjához. Természetéből adódóan őrzi és védelmezi családját a nemkívánatos személyektől. Szeret a szabadban lenni, és jól tűri a legkülönfélébb időjárási körülményeket.

Társas viselkedése

Ez a kutya elég jól kijön a többi kutyával. Megfelelő szoktatás esetén gond nélkül együtt tud élni a többi háziállattal is. A gyerekekkel szemben türelmes, az idegenekkel szemben viszont gyanakvó és óvatos.

Szőrzetápolási igénye

A Serra de Aires-i juhászkutya szőrzetét rendszeresen és alaposan kell kefélni, s utána még ki is kell fésülni, főként azokon a helyeken, ahol hajlamos az összegubancolódásra. A bajusz és a szakáll könnyen elszennyeződik, ezért azokat rendszeresen ki kell fésülni. A lábujjak közt növő felesleges szőrt ki kell vágni, és időnként ellenőrizni kell a hallójáratot és a szemzugokat is, nincs-e ott piszok.

Tanítása

A Serra de Aires-i juhászkutya elégég könnyen és gyorsan tanul, de csak akkor, ha a nevelője következetesen viselkedik.

Mozgásigénye

Rendkívül kitartó kutya, amely imád a szabadban lenni. A rendszeres testmozgás mellet azt is igényli, hogy legyen egy vagy többi feladata. Nagyon szívesen vesz részt a labdajátékokban, az engedelmességet igénylő feladatokban, és jeleskedik az eldobott tárgyak visszahozásában is.

Alkalmazásai

Ha megfelelő módon bánnak vele, a Serra de Aires-i juhászkutya kiváló teljesítményt nyújt a különféle kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball) és az ügyességi versenyeken.

Kategória: Pásztorkutyák / Portugál kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz