kutyafajtak.hu

Portugál vízikutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/portugal-vizikutya#sigProIdb7acfbdd36

Barack Obama amerikai elnöknek is portugál vízikutyája van. Sokan tartanak ezért attól, hogy ez a hirtelen jött népszerűség túltenyésztéshez, ez pedig genetikai problémák halmozódásához vezethet. Kár lenne pedig ezért a még mindig ritka, különleges kutyafajtáért.

A portugál vízikutya ugyanis azon kevés fajta egyike, amely nem hullatja a szőrét, így allergiások is tarthatják. Tulajdonságait tekintve pedig igen szeretetreméltó: nagyon ragaszkodó, mindenkivel barátságos, gyermekszerető, nagy munkakedvű. Kiváló úszó és búvár, hajlamos a gyanútlanul úszkáló gazdit is partra húzni aggódó szeretete jeleként.

Magyar / idegen név:Portugál vízikutya / Cão de Agua Português
Származási hely / feladat:Portugália / Halászokat segítő kutya
Marmagasság / Súly:43-57 cm / 16-25 kg
Várható életkor / alomszám:10-14 év / 4-6 kölyök

A portugál vízikutya története

A portugál vízikutya története Afrikában kezdődött: ősei e földrész északi vidékén őshonos kutyafajták voltak, melyeket a berberek tenyésztettek ki. A mórokkal került Európába. Ezután évszázadokon keresztül dolgozott a halászokkal az Atlanti-óceán partvidékén. Eredetileg arra képezték ki, hogy a hálóból kiszökött halakat visszaterelje, vagy a vízbe esett hálót kihúzza. Mivel kiváló úszó és búvár, vízimentésre is alkalmazták: már 1297-ben feljegyezték, hogy egy portugál vízikutya kihúzott egy fuldokló matrózt a tengerből. Hazájában ezt a kutyafajtát szinte szentnek tartották, súlyos büntetést szabtak ki arra, aki akár egyet is elpusztított.

Amikor a 20. század elején elkezdődött a halászat modernizálása, a vízikutyákra egyre kevésbé lett szükség, így számuk drámaian csökkent. Szinte csak egy maroknyi maradt belőlük. Csupán néhány elkötelezett tenyésztő erőfeszítései révén maradt meg ez a kutyafajta, s terjedt el a világ több országában, például az USA-ban. Akkor tett hirtelen hatalmas népszerűségre szert, amikor Barack Obama amerikai elnök és családja pont ilyen fajtát választott elnöki kutyának.

A portugál vízikutya megjelenése

A portugál vízikutya megjelenése meglehetősen robusztus. Közepes méretű és nagyon izmos kutya, amit főleg a rendszeres úszásnak köszönhet. Marmagassága 43-57, súlya 16-25. Feje viszonylag nagy, szeme barna vagy fekete, füle lelóg. Háta rövid, feszes, mellkasa mély, fara enyhén lejt. Végtagjai erőteljesek és izmosak. Farka a csánkig ér. Szőrzete dús, erős. Két változatban tenyésztik: az egyik típus szőrzete enyhén hullámos és hosszabb, a másiké rövidebb, tömöttebb, sűrű bojtok alkotják. Színe fekete, fehér, csokoládébarna, vagy ezek keveréke.

A portugál vízikutya jelleme, tulajdonságai

Ez a kutyafajta társaságkedvelő, barátságos, igen értelmes és nagy munkakedvű. Kiváló a szaglása. Vidám és elégedett, az életet derűlátóan, egyszerűen szemléli. A portugál vízikutya jelleme emberközpontú, intelligenciája magasfokú. Ha viszont sokáig egyedül van, vagy nem tud eleget mozogni, akkor nehezen kezelhetővé válik. A gazdájához gyakran odamegy, mert szereti és mert a közelében akar lenni. Nagyon ragaszkodó kutyafajta. Szeretetteljes állat, akkor boldog, ha a családjával élhet, ebben a tekintetben mindegy, hogy városi vagy vidéki környezetről van szó. Nem lehet egyszerűen félreállítani és elvárni tőle, hogy ezt ellenkezés nélkül tűrje.

A portugál vízikutya társas viselkedése

Kiválóan megfér fajtársaival, s ha már kölyökkorában megkezdték a szocializációját, akkor a többi háziállattal is békésen együtt élhet. Ha valami nincs rendben, azt ugatással jelzi, de egyébként mindenkivel barátságos, és a gyerekekkel is jól kijön.

A portugál vízikutya szőrzetápolási igénye, gondozása

A hullámos szőrzet ápolása egyszerűbb feladat, mint a göndöré. A hullámos szőrt az utolsó bordától hátrafelé rövidre nyírják, ahogy a farok java részét is, csak a végén hagynak meg egy kis pamacsot. A portugál vízikutya pofáján szintén rövidre nyírják a szőrt. Ez a stílus némileg az uszkárok oroszlános nyírására hasonlít. A göndör szőrű változatnál egyre inkább a retriever stílus válik jellemzővé: csak a farkat nyírják rövidre, máshol a szőrzetet egyenletes hosszúságúra vágják. A legtöbb FCI-tagország versenyein azonban ezt nem fogadják el. Mindkét szőrzettípus rendszeres kefélést és fésülést igényel. A hallójáratokból ki kell vágni a felesleges szőrt. A portugál vízikutya szőrzete azért is különleges, mert nem hullik, így a kutyaszőr-allergiában szenvedőknek is ajánlható. Obama elnök is részben ezért választotta ezt a kutyafajtát.

A portugál vízikutya tanítása

Ez a kutya rendkívül értelmes, szívesen tanul, és szeret a gazdájának dolgozni – ezek miatt a portugál vízikutya tanítása nem nehéz. Felettébb érzékeny a hanghordozására, és a megbüntetése csak nagyon ritkán szükséges. A nevelési gyakorlatokat érdemes játékkal vegyesen végezni. Ha rendszeresen és pozitív megerősítéssel tanítják, nincs gond vele, de van egy makacs oldala is, amit nem árt figyelembe venni. Ez a kutyafajta nagyon okos és ha lehetősége adódik rá, megpróbál kibújni az engedelmesség alól.

A portugál vízikutya mozgásigénye

A portugál vízikutya mozgásigénye igen nagy. Természetesen nagyon szeret úszni. A legnagyobb élvezet a számára az, ha botot vagy labdát dobálnak neki a vízbe, és ő visszahozhatja azokat. A testmozgás minden formája megfelel a számára, a póráz nélküli hancúrozástól a futásig. Ha a szabadban eleget mozoghat, a lakásban többnyire nyugodtan viselkedik.

A portugál vízikutya alkalmazásai

Kiválóan alkalmas a kutyás sportokra, elsősorban a flyballban és az ügyességi próbákon ér el szép eredményeket. Az engedelmességi próba nem jelent neki elég nagy kihívást. Ez a még mindig meglehetősen ritka kutyafajta a sportosabb életmódú emberek ideális társa, családi kutyája.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Portugál kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz