kutyafajtak.hu

Pudelpointer kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/pudelpointer-kutya#sigProIddcda3632dd

Általános leírása

Színe: csokibarna. Marmagassága: 56-65 cm (kan), 54-63 cm (szuka). Súlya: 30-35 kg. Nagy testű, drótszőrű, intelligens vadászkutya. Feje mérsékelten hosszú, széles; dús szálkás szőrzet borítja. Orrháta enyhén homorú, pointerre emlékeztető. Arcorri része széles, erős. Állkapcsa hatalmas, jól fejlett. Fogazata erős, ollós záródású. Szeme nagy, kerek; sárgásbarna színű. Füle középnagy, laposan simul a fejéhez, a vége lekerekedő, dús szőr takarja. Nyaka közepesen hosszú, izmos, elegáns ívelésű. Háta rövid, egyenes, izmos. Fara enyhén csapott, farkát vízszintesen tartja, kunkorítják. Mellkasa mély, széles, könyökig ér. Szügye igen fejlett; a hasa hátrafelé felhúzott. Mellső végtagjai egyenesek, erősek, párhuzamosak; hátulsói izmosak. Csánkja is erős. Mancsa boltozatos, gömbölyű. Szőrzete durva, sűrű, drótszerű. Lábainak alsó részén a szőr rövid.

Története

A XX. század elején kezdték el tenyészteni Németországban. A rendelkezésre álló adatok alapján szinte teljesen biztos, hogy az óriásuszkár és a pointer keresztezéséből származik. Éppen ezért nevezik "pudelpointernek". Voltaképpen ugyan "uszkárpointer" lenne a magyar neve, de úgy találjuk, hogy a "pudelpointer" már megszokott, elterjedt a neve a fajtának, másrészt pedig az "uszkárpointer" kissé zavaró lenne a meghatározásnál. A nagy tapasztalatokkal és jelentős fajtanemesítési hagyományokkal rendelkező német tenyésztők bizonnyal azért választották ezt a két fajtát az új kutya kitalálásánál, mert arra számítottak, hogy a pudelpointer egyesíti majd magában a nagy uszkár közismert vadászszenvedélyét, a pointer értelmi képességeivel. De lássuk, hogyan vall erről egy régi vadászkönyv, amely akkortájt látott napvilágot, amikor a pudelpointer megjelent: "Ezen ebek tenyésztésénél arra az elméletre támaszkodtak, hogy keresztezésénél igen jó anyagot állíthatnak elő, ha az uszkár tulajdonságait, amilyenek ellenálló szőrzete, elhozási kedve, stb., a pointer tulajdonságaival egyesítik. Ám e bizonyos körülmények között helyes elmélettel szemben felhozható, hogy - sajnos - a szülők tulajdonságai az utódokban nem mindig egyforma mértékben és kívánt módon egyesülnek, hanem az egyik vagy másik csak akkor áll be, ha a tenyésztésre kiválasztott szülők véletlenül el vannak találva. A jó választás azonban annál ritkább, minél heterogénebb fajtákat hozunk össze, s a kísérletezés roppant költségessé válik. A pudelpointernek fajtajellegei még nincsenek megállapítva, s nem is lehetnek, de testi tulajdonságaik kitűnőek. Vadászati tekintetben semmivel sem kívánnak tőlük többet, mint amennyi egy teljesen kész vizslától kapható... Miután az új fajta kialakítói még mindig csak sötétben tapogatóznak, önként vetődik fel az a kérdés, vajon nem volna-e célszerűbb és tanácsosabb a bizonytalan kísérletezésre fordított költséget és fáradságot a már meglevő fajták tökéletesebbítésére, és ezeket abban megtartani." Az egyébként jó vadászkönyvnek ebben az egy dologban nem volt igaza. A pudelpointer feltalálói nem fáradoztak hiába. A fajta ma már véglegesen kialakult, és világszerte elismert vadászkutya.

Használhatósága

Az eddig leírtakból világos, hogy a pudelpointer elsősorban vadászkutya. Nagyon jól használható vízi és egyéb vadászatra, de szeretetre méltó tulajdonságai, jó adottságai, érdekes megjelenése miatt ma már mint társ is egyre nagyobb teret hódít - mint a vizslafélék.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz