kutyafajtak.hu

Rövid szőrű magyar vizsla kutya

Általános leírása

Színe: sötét zsemlyessárga. Marmagassága: 57-64 cm (kan), 53-60 cm (szuka). Súlya: 22-30 kg. Könnyed, nemes, szikár izomzatú, közepes termetű vadászkutya. Feje szikár, nemes, koponyája enyhén domború. Homloka sima. Orrháta egyenes, orrtükre meglehetősen széles, orrlyukai tágak. Állkapcsa erős, fogazata jól fejlett, ollósan záródik. Szeme egy árnyalattal sötétebb szőre színénél. Füle lelógó, a vége lekerekedő. Nyaka szép ívű, izmos, középhosszú, lebernyeg nélküli. Mellkasa mély és hosszú. Háta egyenes, rövid, jó izomzatú. Ágyéka közepesen hosszú, széles, izmos. Fara arányosan izmos. Hasa enyhén felhúzott. Farkát kunkorítják, vízszintesen hordja. Végtagjai szabályos állásúak. Mancsa rövid, gömbölyű, ujjai zártak. Szőre rövid, erős szálú, sűrű, fényes, testhez simuló.

Viselkedése, tulajdonságai

A magyar vizsla nagyon értelmes, engedelmes, tanulékony, nyugodt kutya. Voltaképpen rendkívüli adottságokat hordozó, mindenes vadászkutya. Éles szimatú, szenvedélyes apportírozási hajlamú állat. A vizet is nagyon szereti. Vérebmunkára is alkalmas.

Története

A magyar vizsláról teljes bizonyossággal csak annyit tudunk, hogy régi magyar kutya, valamint, hogy több fajtából alakult ki. Egyesek szerint a magyar vizslát az angol sárga vizsla, a pointer és egy ősi, zsemlyesárga magyar vizslából alakították ki. Mások úgy gondolják, hogy a magyaroknak a IX. században behozott, keleti jellegű kopóját keresztezték a Kárpát-medencében őshonos kopókkal. Mindenesetre a XV. századból származó feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a magyar vizslát akkor már ismerték. A fajta az évszázadok folyamán idegen származású kopókkal kereszteződött. Erre egyébként volt "elég lehetősége", hiszen a tatárjárás, a törökdúlás nyomán valóban alkalom nyílt a másfajta kopókkal való keveredésre. Feltehetően az akkor még sok fehér folttal tarkított sárga fürjésző vizslákat keresztezték egyszínű sárga, valamint német pointerekkel, és ezekből sikerült az egyszínű sárga magyar vizslát kitenyészteni. Kezdetben ennek a kutyának a mancsait még fehér foltok élénkítették, később azonban ezeket is eltüntették a gondos tenyésztők. A XX. század elején újból fellendült a magyar vizsla tenyésztése. Gondos és lelkes tenyésztők erőfeszítései nyomán nagyjában-egészben sikerült a fajta végleges testméreteit, színét, tulajdonságait rögzíteni. Méghozzá oly szerencsés módon, hogy a fajta ősi tulajdonságait is megőrizték benne.

Használhatósága

A fajta lelkes hívei szerint egyetlen vadászkutyát sem lehet a vadászat minden ágában annyira egyformán jól használni, mint a magyar vizslát. Ha kell gyors vagy lassú; mindent apportíroz; a vizet nagyon szereti; erdőben, mezőn egyaránt kifogástalan; vérebmunkája is kitűnő; könnyen tanítható úgynevezett dermedtre csaholásra, és a végtelenségig kitartó. A rossz időjárást jól tűri. Mindent megeszik, nem kényeskedő, szabadban, lakásban egyaránt könnyen boldogul. Rövid szőre miatt tiszta, de különben is egész megjelenése kellemes. Csendes, megbízható, hűséges természete miatt kedvencként is tartják.

Rövid szőrű magyar vizsla

Származási országa: Magyarország

Eredeti feladata: vadászkutya, nyomkeresőkutya

Marmagassága: 52-61 cm

Súlya: 19-24 kg

Jelleme

A rövid szőrű magyar vizsla értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott és sportos kutya. Szeret tanulni készséges, és mindig nagyon engedelmes is. A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. Nagyon szeret apportírozni és úszni, kiváló a szaglása és rendkívül kitartó. Ez a kutya nagyon szeret otthon lenni, a család társaságában.

Társas viselkedése

A rövid szőrű magyar vizsla társas viselkedésével csak nagyon ritkán adódnak problémák, ez a kutya remekül megfér a fajtársaival. Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal, valamint általában a gyerekekkel is jól kijön- Az ismeretlen látogatók érkezését ugatással jelzi, de ennél többet nemigen tesz.

Szőrzetápolási igénye

A rövid szőrű magyar vizsla szőrzetével nagyon keveset kell törődni. A vedlési időszakban kopókesztyű segítségével távolíthatók el szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak; az év többi részében azonban mindig hullajtja a szőrét. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Az átlagos rövid szőrű magyar vizslát nagyon könnyű nevelni. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A hanghordozáson kívül más eszközökkel csak igen ritkán kell figyelmezni. Ajánlatos vele mindig következetesnek és egyértelműnek lenni.

Mozgásigénye

A rövid szőrű magyar vizsla elsősorban vadászkutya, amelynek jó közérzetéhez nélkülözhetetlen a sok mozgás. Nem szabad megtagadni tőle a lehetőséget arra, hogy rendszeresen kihancúrozza magát. Az a vizsla, amelyik a szabadban levezethette az energiáit, a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai

A rövid szőrű magyar vizsla híres az apportírozóképességéről, a remek szaglásáról és egy sor egyéb tulajdonságáról, amelyek miatt kiválóan alkalmas a vadászatra. Ha ez nem megy a gazdájának, akkor feltétlenül lehetőséget kell biztosítania arra, hogy kutyája rendszeresen szaladgálhasson és játszhasson póráz nélkül is.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Magyar kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz