kutyafajtak.hu

Saluki / Perzsa agár kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/saluki-perzsa-agar-kutya#sigProId761e739e95

Általános leírása

Színe: fehér alapon aranyvörös, szürke és rőt, izabellaszínű, háromszínű (fekete-fehér-rőt). Marmagassága: 55-65 cm. Súlya: 14-22 kg. Alkata kecses, megtévesztően keskeny. Ennek ellenére nagyon erős, szívós kutya. Szőrzete a testén rövid és sima, fülét és farkának kétharmadát hosszú szőr borítja. A végtagok hátulsó élén a szőr zászlót alkothat. Feje hosszú, keskeny. Nyaka izmos, keskeny. Mellső végtagjai egyenesek, szikárak, a hátsók párhuzamosak. Háta rövid, széles; ágyéka hosszú; fara enyhén csapott. Farka hosszú, lelógó, a vége kunkorodik. Mancsa kissé megnyúlt, hosszú ujjai vannak.

Viselkedése, tulajdonságai

Viszonylag simulékony, szelíd, idegenekkel szemben viszont elutasító kutya. A leggyorsabb agárnak tartják, még az angol agarat is leelőzi hosszú távon. Nem túl kedveskedő, de megbízható és hűséges.

Története

Egyiptomban kb.: i.e.1400-ból található egy festmény, amin a kutyák rendkívül emlékeztetnek a salukira. Firdauszi, de mások is megörökítették az iráni irodalomban, művészetben. Keleti agárnak, perzsa agárnak, arab gazellakutyának is nevezik. Nevének eredetéről két elmélet van: az egyik szerint a dél-arábiai - ma már nem létező - Saluk városból való. A másik elmélet szerint a saluki görög császárság szíriai tartományáról, Seleukia városról kapta nevét. Az arabok és a perzsák ezt a kutyát főként gazellavadászatra használták. Többnyire kiképzett héjákkal és sólymokkal együtt dolgoztak. A sólyom a levegőből észre vette a prédát, a lovasok elengedték kutyáikat. A dráma azután már gyorsan lezajlott. A ragadozó madarak megtámadták a menekülő prédát, szárnycsapásaikkal részben elvakították, részben irányváltoztatásra kényszerítették. Ettől a kiszemelt vad lelassult, így a salukik gyorsan megölhették.

Használhatósága

E fajta az agárversenyek sztárja. Az USA-ban és Angliában rókára vadásznak vele. Európában luxuseb. Ha lakásban él, gondot csupán hallatlanul nagy mozgásigényével okoz.

Saluki

Származási országa: Irán

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 58-71 cm

Súlya: ---

Jelleme

A saluki csupa ellentét. Napközben többnyire nyugodt és méltóságteljes, de néha nagyon mozgékony és játékos tud lenni. Szeret gazdája társaságát, és rosszulesik neki, ha kizárják a család életéből, ugyanakkor független, akaratos és tartózkodó is. Ritkán ugat - így aztán ha megteszi, mindenképpen érdemes megnézni, mi az oka. Kiváló a vadászösztöne, és ha gyorsan mozgó dolgot vagy menekülő állatot lát, nehezen tud ellenállni a csábításnak, hogy üldözőbe vegye. Hihetetlenül nagy sebességeket érhet el.

Társas viselkedése

A saluki nagyon jól együtt tud élni a hozzá hasonló ebekkel. A gyerekekkel való kapcsolata is jó, feltéve, hogy kicsi korától kezdve hozzájuk szoktatták, a gyerekeket pedig megtanították arra, hogy tiszteljék a kutyát. Az egyéb házi- és haszonállatokkal, például macskákkal, nyulakkal vagy csirkékkel már nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel a saluki csak nehezen tudja leküzdeni vadászösztönét. Az idegenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzet jó állapotban tartásához elég, ha időnként alaposan átkefélik, különösen a hosszabb szőrrel borított területeket. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat, nem piszkosak-e, a karmokat pedig röviden kell tartani.

Tanítása

A salukit bizonyos fokú óvatossággal kell nevelni. A hangsúlyt a helyes viselkedés jutalmazására célszerű helyezni, és mindvégig tiszteletben kell tattani a kutya méltóságteljes, keleties természetét. Ez a kutya soha nem lesz tökéletesen engedelmes, nem is érdemes erre törekedni. De ha a gazdája elég türelmes és hozzáértő, akkor el tudja érni, hogy a kutya megszeresse, és ne akarja cserben hagyni.

Mozgásigénye

Ez a kutya a lakásban igen nyugodt, de a szabadban eleven és mozgékony, s rendkívül kitartó. A kutya sétáltatása közben egy percre sem szabad elfeledni vadászösztönét: ahol kilométereken át nincsenek autók vagy sínek, ott el lehet engedni a pórázról, de tisztában kell lenni azzal, hogy ha a kutya észrevesz valami zsákmányt, attól a pillanattól kezdve süket lesz gazdája parancsaira. Egyes országokban az ilyen agarakat nem is engedik póráz nélkül sétáltatni. Meg lehet tanítani neki, hogy kocogó gazdája mellett fusson, mivel így is így kielégíthető mozgásigénye.

Alkalmazásai

A saluki tökéletesen alkalmas az agárversenyzésre.

Kategória: Agarak / Iráni kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz